Metropole - Berlin - Zabava

Zabava

Klupska scena u Berlinu je jedna od najvećih i najaktivnijih u Evropi. Postoji više od 200 klubova u gradu - ponešto za svačiji ukus - a najvažniji i najbolji se uglavnom nalaze u istočnom delu grada. Elektro i tehno muzika su i dalje najpopularniji, ali pregršt je klubova koji puštaju muziku šezdesetih, rok, pop... Udarni dani su četvrtak, petak i posebno subota, a zabava počinje oko ponoći, sa vrhuncem oko 2-3 sata ujutru i kasnije. Preporučujemo, posebno leti, restoran-klub "40 seconds" koji ima tri terase na vrhu zgrade sa kojih se pruža prelep pogled. Muzika je mejnstrim haus i r'n'b. Dobar je i "Week-End", sa celonoćnim elektro, haus i tehno žurkama, kao i alternativni i neobični "White Trash Fast Food", sa odličnim roštiljom i točenim pivom. U Berlinu su posebno popularni koktel klubovi u kojima možete popiti neki egzotični koktel pre odlaska u neku veću diskoteku. U Berlinu ne postoji određeno vreme u koje se klubovi moraju zatvarati tako da žurka traje do ranih jutarnjih časova.

 

Wasserturm foto: hauke.berlin/flickr.com
Započnite veče u "Wasserturm" i "Kollwitzplatz", delove Berlina u kojima je najveća koncentracija pabova i kafea. Preporučujemo vam da krenete u grad pešaka jer se klubovi uglavnom nalaze jedna do drugog, a sigurni smo da ne želite da propustite nijedan! Tokom noćne ture Berlinom, ne bi trebalo da propustite "Hackesche Höfe". Ovde ćete naći nebrojeno mnogo restorana, barova i klubova. "Mitte" nudi mnogobrojne bioskope, pozorišta i umetničke galerije.

 

"Winterfeldtplatz" je lokacija jako popularne berlinske pijace, ali i mnogobrojnih klubova i taverni. Ovaj deo berlina je najpopularniji među gej populacijom. Pored "Potsdamer Platz" se nalaze skoro otvoreni noćni klubovi sa otvorenim terasam i fantastičnim pogledom.

 

 

 

 

"Noćne ptice" mogu takođe posetiti "Savignyplatz". U ovom delu Berlina su mnogobrojni poznati restorani i barovi. Nemojte se iznenaditi ako odete na ručak i u restoranu sretnete najpoznatije zvezde nemačkog šou biznisa. Znajte da kada meštani Berlina imaju dogovor da se nađu negde na ručku ili piću, u većini slučajeva će to biti u ovoj ulici.

 

Noćni provod u Berlinu foto: Landii/flickr.com

 

Festivali:

 

"Transmediale" u februaru

"Berliner Festspiele" u junu

Letnji festival igre u junu

"Fullmoom Festival" u julu

 

Parada ljubavi foto: mike 23/flickr.com

 

"Love Parade" (Parada ljubavi): najveće tehno okupljanje u svetu koje se održava u julu. Tradicija održavanja ove parade je počela pre 10 godina sa par stotina pristalica i danas se proširila na 1.5 miliona vatrenih obožavalaca. Parada se održava u centru Berlina na "splavovima" od kojih svaki ima svoje ozvučenje. Parada se kreće ulicom "Unter Den Linden" i prolazi kroz Brabdenburšku kapiju koja je nekada delila Istočni i Zapadni Berlin. Zbog toga parada simbolično predstavlja ujedinjenje Berlina. Upozoravamo vas da je Berlin tokom održavanja parade pretrpan turistima i da su gužve u svim hotelima, kao i na autobuskim i železničkim stanicama i aerodromu. Savetujemo da ako dolazite u Berlin povodom Parade ljubavi, rezervišete avionsku kartu i hotelski smeštaj mnogo ranije! Boravak na Paradi ljubavi je zaista neponovljiv doživljaj. Nigde na svetu nećete moći da stojite sa 1.5 miliona ljudi, da istovremeno čujete posetioce koji razgovaraju na više stranih jezika, a da se svi u isto vreme fenomenalno zabavljate. Jednom rečju, ovo je velika žurka na otvorenom! Nemojte se začuditi kada se žurka završi, ljudi se vrate u svoje hotele, a na ulicama Berlina ostanu samo gomile đubreta i otpadaka.

 

"Berlin Stiletto Run" je tradicionalan festival u avgustu na kojem se dame takmiče u trčanju, ali u štiklama koje moraju biti preko 9 cm.

 

U oktobru se održava berlinski Festival fotografije. Na ovom festivalu ćete videti fotografije najuspešnijih svetskih fotografa.

 

Festival Berlinale foto: ethanlindsey/flickr.com

 

U novembru je Džez festival za sve ljubitelje muzike.

 

"Citadel Music Festival" se održava od maja do avgusta i okuplja najpoznatije zvezde rok, pop i klasične muzike.

 

"Das Große Wagenrennen": oko 30 kočija i 120 konja "trese" Berlin tokom trajanja festivala koji podseća na duh antičkog Rima. "Legend of Ben Hur" sa trgovcima, huglarima i legionarima stvara atmosferu antičkih vremena.

 

Kada sunce zađe, pored restorana i barova, otvaraju se berlinske pivnice. Sve pivnice su uglavnom na otvorenom i imaju ogromne bašte tako da ne morate da sedite u malim zagušljivim prostorijama. Pivnice možete naći u centru grada kao i na periferiji, ali najpopularnije su one na obalama reka. Savetujemo vam da posetite neku od pivnica, najbolje bi bilo onu koju vam meštani preporuče. Iako niste ljubitelj piva, odlazak u pivnicu će svakako biti neponovljivo iskustvo jer ćete probati piva koja samo u ovom delu sveta možete pronaći. 

 

 

 

 

Pošalji stranu na:


Avio karte