Metropole - Berlin - Korisne informacije

Korisne informacije

Klima u Berlinu: tokom leta temperatura u Berlinu dostiže 22-23 stepena, mada ima i dana kada temperatura prelazi 30 stepeni. Tokom zimskog perioda temperatura se obično kreće oko 2-3 stepena. Uobičajeni su dugi kišni i snežni periodi. 

 

Valuta: od 2002. godine u Nemačkoj je euro zvanična valuta.

 

Vremenska zona: GMT + 1

 

Sat na stanici U-Bahn foto: klara.kristina/flickr.com

 

Medicinska pomoć: ako tokom odmora pozli vama, ili vašem saputniku, u Berlinu ćete naći dežurne službe koje vam mogu pomoći bez posebnog zdravstvenog osiguranja. Ove službe rade i noću i vikendom. Broj telefona:  medicinska pomoć: +49(30)31 00 31, dežurna stomatološka služba: +49(30)89 00 43 33. Savet: kako biste izbegli medicinsku pomoć i rizik od bolesti, mi vas savetujemo da tokom izleta uvek nosite flašicu vode, a preporučljivo bi bilo da stavite šešir ili kačket kako biste se zaštitili od sunčanice.

 

Psi: Berlin je prestonica pasa. Nemci su ljubitelji životinja, a ako ste i vi, možete povesti psa na odmor jer u ovom gradu za njih su brojne povlastice. Mi vam dajemo par saveta vezano za to šta vaš pas ne sme da radi u Berlinu: obavezno koristite povodac za vašeg psa u javnom prevozu, parkovima i šumama, kao i na javnim skupovima i na pokretnim stepenicama. Nemojte se začuditi ako u metrou pored vas sedne meštanin sa kucom u krilu! Nije dozvoljeno psima da slobodno trče igralištima. Psi koji su iz rase lovačkih pasa, ne smeju šetati ulicom bez zaštite na njušci.

 

 

Psi u Berlinu foto: Maufdi/flickr.com

 

Važni brojevi telefona:

 

Policija: 110

Vatrogasci i hitna pomoć: 112

Linija za "samopomoć" u kriznim situacijama: 0800 111 02 22

Služba za izgubljeno-nađeno: Platz der Luftbrücke 6, 12101 Berlin-Tempelhof, br. telefona:  +49(30)75 60 31 01

 

Internet: ako vam je tokom puta potreban internet da biste se dopisivali sa najdražima koji su ostali u Srbiji i da biste im preneli utiske iz Berlina, u samom centru, ali i na periferiji ćete naći veliki broj internet-kafea. Dok sedite za računarom i četujete sa nekim iz Srbije, možete da popijete kafu ili sok i pojedete neki sendvič. Mi vam preporučujemo nekoliko internet-kafea

 

Internet kafe foto: dalbera/flickr.com

 

"Alpha Internet Café" (adresa: Dunckerstraße 72, Prenzlauer Berg), "C Fox" (adresa: Station Ostbahnhof, Am Ostbahnhof 9, Friedrichshain),  "Hellnet Hellersdorf" (adresa: Ernst Bloch Straße 39, Hellersdorf), "Internetwork Berlin" (adresa: Gaudystraße 1, Prenzlauer Berg).

 

Savet: stanovnici Berlina govore engleski dovoljno dobro da se ne izgubite, ali malo toga je napisano na ovom jeziku i zato vas savetujemo da ponesete rečnik nemačkog jezika. Džepno izdanje će biti sasvim dovoljno.

 

Javni toaleti:   "Cafè Achteck" je najpoznatiji javni toalet koji koriste uglavnom muškarci. Upotreba javnog toaleta se uglavnom naplaćuje oko 25 centi, au većini toaleta sem obaveznog sapuna možete naći i dezedorans.

 

Državni praznici u Berlinu:

1. januar - Nova godina

6. januar - Bogojavljenje

 1. maj - Dan rada

15. avgust - Velika Gospojina

3. oktobar - Dan ujedinjena Nemačke

31. oktobar - Dan reformacije

1. novembar - Dan svih svetih

Prve srede u novembru - Dan pokajanja

24. decembar - Badnje veče

25. decembar - Božić

26. decembar - drugi dan Božića

31. decembar - Doček Nove godine

 

Proslava Nove godine na ulicama Berlina foto: ya po guille/flickr.com

 

Upozorenje: na praznike kao što su Božić, Badnje veče i Nova godina, javne institucije (opština, banke,...), kao i mnoge radnje i butici, ne rade. Savetujemo vas da ako dođete u Berlin u vreme proslave ovih praznika, na vreme kupite sve što vam je potrebno za slavlje jer se može desiti da se radnje ranije zatvore, au u onima koje ipak rade, sigurno ćete zateći ogromne gužve!

Pošalji stranu na:


Avio karte