Metropole - Berlin - Kako stići

Kako stići

Kako stići iz Beograda do Berlina

 

Avion: najlakši i najbrži način da dođete do Berlina je ako putujete avionom. Berlin ima dva poznata aerodroma i oba imaju internacionalne letove, uključujući i one iz Srbije.  

"Tegel": nalazi se na severozapadu Berlina, oko 8 km od centra grada. Za otprilike 15 minuta stižete od aerodroma do centra. Pored autobuskih linija 109 i 128, JetExpressBus TXL povezuje aerodrom sa glavnom železničkom stanicom Hauptbahnhof. Ekspres autobus X9 kreće sa železničke stanice Zooligischer Garten. Ekspres autobusi staju samo na glavnim autobuskim stanicama pa su stoga najbrži način prevoza. Dnevna karta za metro i autobus košta 6.10 evra a pojedinačna 2.10 evra. Karta za periferiju Berlina košta 2.80 evra a autobusi koji tamo idu su 109, 128, X9, TXL. Adresa: 13405 Berlin, Reinickendorf. 

 

Aerodrom Tegel foto: ale3andro/flickr.com

 

"Schönefeld" se nalazi na jugositoku Berlina, na oko 18 km od centra grada. Aerodrom je povezan sa gradom vozom S-Bahn, linije S49 i S9, kao i sa nekoliko ekspres vozova koji saobraćaju na relaciji aerodrom - Hauptbahnhof, Zoologischer Garten, Friedrichstraße, Alexanderplatz i Ostbahnhof na svakih pola sata. Karta u S-Bahnu košta 2.80 evra, a do grada ćete stići za 45 minuta. Svi pomenuti vozovi staju na stanici "Flughafen Berlin-Schönefeld". Od decembra 2008. godine postoji specijalna autobuska linija "Schnellbus SXF 1" koja saobraća između stanice Südkreuz i aerodroma Schönefeld. Karta košta 6 eura. Upozorenje: od aprila 2008. godine je potrebna karta za drugu zonu od ovog aerodroma do centra Berlina! 

  

Aerodrom Schönefeld foto: SecretPilgrim/flickr.com

  

Vozom: do Berlina možete stići koristeći brzi voz "InterCityExpress", kao i vozove "InterCity", "EuroCity" i "InterRegio". Nova centralna berlinska stanica "Hauptbahnhof" je otvorena 28. maja 2006. godine. Sa otvaranjem ove stanice, grad Berlin je uspostavio bolju transportnu konekciju vozova i autobusa iz gradskog prevoza. "Hauptbahnhof" se nalazi u centru Berlina (Europaplatz, 10557 Berlin (Tiergarten)).Ova stanica je impresivan primer savremene arhitekture. U skoro svakom većem tržnom centru u Berlinu postoje šalteri za informacije na kojima se možete raspitati o najnovijim i reedovnim polascima gradskog prevoza, ali i međunarodnog. Do/Od ove stanice možete koristiti prevoz: prigradski vozovi S5, S7, S75, S9, autobuske linije: TXL, M41, 120, 123, 147, 240, 245.

 

Stanica "Ostbahnhof" (adresa: Straße der Pariser Kommune 5, 10243 Berlin (Friedrichshain)). Ova stanica se nalazi u distriktu Friedrichshain. Skoro svi međunarodni vozovi staju na ovoj stanici. Ova stanica je važna i zato što povezuje istočni i zapadni deo Berlina. Na ovoj stanici staju prigradski vozovi: S3, S5, S7, S 75, S9, kao i autobuske linije:  140, 147, 347.

 

Stanica "Ostbahnhof" foto: kaffeeeinstein/flickr.com

 

Automobilom: do nemačke prestonice stižete autoputem A10 (Berliner Ring). Do centra grada možete stići nekim od manjih puteva. Ako se vaš smeštaj nalazi u zapadnom delu Berlina, trebalo bi da koristite put A115, dok će vas put A113 dovesti do jugoistočnog dela. Ako ste ipak krenuli u severni deo Berlina, koristite put eve A114 i A111. Upozoravamo vas da Berlin ima dva centra, istočni i zapadni. Zapamtite da znak sa natpisom "Mitte" vodi u distrikt "Mitte" koji se nalazi u istočnom delu Berlina. Zapadni deo grada leži oko "Kurfürstendamm", na 15 minuta vožnje od "Mitte".

 

Upozorenje: od 1. januara 2008. godine, Berlin je zaštićena zona u koju mogu ući samo automobili koji imaju zelene nalepnice koje potvrđuju da taj automobil ima nisku emisiju gasova, tj. da nije štetan po životnu sredinu. Ove nalepnice možete dobiti u ovlašćenim garažama i servisima automobila. Turistički automobiuli sa žutom nalepnicom (Euro norm 3) se isključuju iz saobraćaja.

Savet: zelene nalepnice možete dobiti i u Berlinu u sledećim institucijama: "TÜV Süd", "TÜV Nord", "TÜV Rheinland", "DEKRA" i "Kfz-Gewerbe". 

 

Autobusom: putovanje autobusom je još jedan od mnogobrojnih načina da dođete do Berlina. Najveća berlinska međunarodna autobuska stanica se nalazi u "Charlottenburg" pored izložbenog centra "ICC". Odavde ćete naći dolaske sa više od 350 svetskih destinacija.Od ove stanice uđite u neki od S-Bahn autobusa da biste stigli do centra grada.

 

Kretanje po gradu:  Berlin je veliki grad. Možete koristite odlične autobuse, tramvaje, vozove i podzemne metroe kako biste obišli ceo grad. Taxi službe su vam takođe na raspolaganju i cena vožnje je malo manja nego u ostalim evropskim prestonicama. Taxi možete zaustaviti na ulici (žuto svetlo na taxiju pokazuje da je vozilo slobodno), ili možete otići na taxi stanice i odatle izabrati auto. Vozači taxija uglavnom znaju engleski i spremni su da vam daju par saveta i informacija vezano za snalaženje po gradu. U Berlinu možete kupiti karte sa linijama gradskog prevoza, rasporedom U-Bahn, autobusa, S-Bahn i tramvaja. Ovako najlakše možete izračunati koji bi bio najkraći put do određene znamenitosti koju želite da posetite. Savet: ako ne možete da se snađete u velikoj prestonici kakav je Berlin, ili ste se u sred noći zatekli u centru grada i ne znate koji prevoz ide do preiferije gde je vaš smeštaj, okrenite +49 30 19449. Berlinski javni prevoz (BVG) je 2005. godine uveo trmvaje, autobuse i vozove koji saobraćaju 24 sata dnevno, 7 dana u nedelji. Ove linije su obeležene velikom narandžastom oznakom i slovom "M".

 

Karte u prevozu: Berlin koristi sistem zona u gradskom prevozu, ali vi verovatno nećete imati potrebu da idete van zona A i B sem ako budete obilazili neke udaljene atrakcije. Standardna karta za prevoz košta oko 2.10 eura za A i B zonu i važi naredna dva sata od poništavanja, bez ograničenog broja prelaska u drugi prevoz. Vrste karti:

 

"Tageskarte": dnevna karta koja košta 6. 10 eura.

"4 Fahrten Karte": karta za četiri vožnje po sniženoj ceni. Košta 8 eura.

"The Berlin CityTourCard": važi za sve javne prevoze u Berlinu i okolnoj oblasti. Ova karta uključuje popust na ulaznice u mnogobrojne muzeje. Ova vrsta karte je dostupna u 4 verzije

za zone A i B, traje 48 časova i košta 15.50 eura,

za zone A, B i C, traje 72 sata i košta 17.50 eura,

za zone A i B, košta 20.50 eura,

za zone A, B i C, košta 23 eura.

Uz ove karte ćete dobiti kartu sa mapom grada kao i sa mapom linija S-Bahn i U-Bahn. Ovu kartu možete kupiti na bilo kojoj gradskoj blagajni, automatu gradkog prevoza, u berlinskim hotelima i aerodromima, ili n aglavnoj stanici "Hauptbahnhof".

"The Berlin CityTourCard Museumsinsel": validna je 72 sata u tarifnim zonama A i B, plus dobijate besplatne ulaznice za sledeće muzeje: Stara nacionalna galerija, Antički muzej, Savremeni muzej, "Pergamon muzej" i "Bode muzej". Ova karta košta 29.90 eura. I uz ovu kartu ćete dobiti mapu grada, kao i mapu autobuskim i tramvajskih linija.  Može se kupiti na svim aerodromima, kao i na glavnim gradskim stanicama.

"The Berlin WelcomeCard": košta 16 eura za dva, odnosno 21 euro za tri dana. Uz ovu kartu dobijate popust na mnoge berlinske atrakcije.

Nedeljna karta košta 26.20 eura.

Grupna karta: za grupe do 5 ljudi, košta 15.90 eura. Ako putujete na više od dva izleta dnevno, ova karta je isplativa za tri osobe i više.

 

Obilazak grada vozom: S-Bahn vozovi saobraćaju na svakih 10 minuta tokom dana, na svakih 5 minuta tokom popodnevnih sati kada su gužve najveće, i na svakih 20 minuta tokom noći i vikendom. Većina S-Bahn linija spaja istočni i zapadni deo Berlina, dok ostale linije kruže unutar grada (S 8, S 41, S 42, S 45, S 46).

 

 

Stanica S-Bahn na Alexanderplatzu foto: galio/flickr.com

 

 

Metro/podzemna železnica: "Tačni kao sat", reći će vam nogi turisti koji su bili u Berlinu. Savet: obavezno kupite kartu u metrou ili podzemnoj železnici jer ćete u suptotnom platiti kaznu od 40 eura. Sve U-Bahn stanice imaju velike elektronske znake koji najavljuju dolazak sledećeg voza. Na avakoj stanici su i mape grada sa posebno obeleženim berlinskim atrakcijama. Vikendom, kao i tokom Božića i Nove godine, sve U-Bahn i S-Bahn linije, sem linije U4, saobraćaju tokom cele noći. Uzimajući u obzir to da noćni provod u Berlinu počinje između 11 i 1, nhe morate brinuti kako ćete se vratiti do smeštaja jer se gradski javni prevoz pobrinuo za to.

 

Tramvaje ćete pre naći u Istočnom Berlinu jer su iz zapadnog dela grada izmešteni da bi se olakšalo kretanje sutomobila i autobusa. Ako nemate kartu, možete je kupiti kada uđete u tramvaj. U Berlinu postoje dve vrste tramvajskog prevoza: metro-tramvaj saobraća češće, čak i noću, i regularni tramvaji koji se uglavnom kreću po periferiji Berlina tako da tokom vožnje možete videti živopisne predele distrikta Mitte. 

 

Obilazak grada autobusom: iako je obilazak grada autobusom najsporija opcija, žuti berlinski autobusi na sprat su glavna trakcija među turistima. Pored regularnih metro autobusa, tu su i ekspres autobusi, obeleženi sa X, ali oni ne saobraćaju tako često. Najpoznatija autobuska linija među stranim turistima je definitivno linija 100 koja kreće od "Berlin Zoologischer Garten". Ovaj autobus obilazi najznačajnije istorijske znamenitosti Berlina. Dok sedite na spratu sa otvorenim krovom i rashlađuje vas vetar koji pirka, videćete simbole Berlina o kojima će vam pričati obučeni vodič, ili čak vozač autobusa. Linija 200 ide skoro istom rutom, ali prolazi kroz moderne delove Berlina.

 

Stanica sa koje kreće popularna linija 100 fot: matteoartizzu/flickr.com

 

Još jedan od sjajnih načina da obiđete Berlin je vožnja bicikla. Berlin je u potpunosti prilagođen ljubiteljima ovakvog kretanja kroz grad. Naći ćete mnogobrojne biciklističke staze uz kolovoz, kao i posebne staze na okolnim brdima.  Iznajmljivanje bicikli je dostupno u mnogim radnjama u centru Berlina, mada cene variraju (uobičajena cena je oko 7.50 po danu). Nemačka železnica je 2003. godine kako bi smanjila gužve u javnom prevozu, u gradu rasporedila "javne" bicikle koje možete "otključati" i voziti ako okrenete servis i registrujete se. Sem što doprinosi smanjenju gužve u javnim vozilima, vožnja bicikle doprinosi i poboljšanju opšteg zdravlja i održavanju kondicije. Savetujemo vas da ponesete svoju kartu. Možete je saviti i staviti u ranac ili džep i svakako će biti lakše za kretanje nego da svraćate do glavnih autobuskih stanica i tu se raspitujete za pravac.

 

Još jedan od mogućih načina za obilazak Berlina je da pešačite. Upozoravamo vas da pešačenje Berlinom može biti naporno jer je tu ogroman broj destinacija koje treba obići, ali vi ne zavisite od polaska autobusa ili voza i zato možete da pravite pauzu kad god poželite i koliko poželite.

 

 

 

 

Pošalji stranu na:


Avio karte