Metropole - Berlin - Izleti

Izleti

Berlin ima toliko toga da ponudi posetiocima. Ako na putu ka ili iz Berlina želite da obiđete njegovu okolinu, naći ćete mnoga zanimljiva mesta u Brandenburgu. Tu su mnogobrojna jezera koja leže ispod čisto plavog neba kao i rekreativni centri za ljubitelje sporta. Baltičko more i gradovi Hamburg, Drezden i Lajpcig su dostupni kada boravite u Berlinu jer se iz ovog grada svakodnevno organizuju izleti do ostalih delova Nemačke. 

Mi vam dajemo neke predloge za ekskurzije tokom odmora u Berlinu: 

 

"Potsdam": letnja rezidencija pruskih kraljeva i nalazi se jugozapadno od Berlina. Palata koja će svakog posetioca očarati, okružena je prostranim parkovima. U okolini palate se nalaze mnogobrojne statue, fontane i jedinstveni primeri flore. U centralnom delu ovog kompleksa se nalazi "Holländisches Viertel" (Holandska četvrt) i tradicionalna ruska kolonija "Alexandrowa". Potsdam podseća na burnu istoriju Nemačke. 

 

 

Potsdam foto: zak mc/flickr.com

 

Među stranim turistima je popularno i krstarenje rekama Šprejom i Hafel. Idealna prilika da se kroz višečasovnu turu upoznate sa lepotama Berlina. Na brodovima ćete uživati u specijalitetima nemačke kuhinje i u prelepom pogledu na divlju prirodu Nemačke. 

 

Spreewald šuma: jedinstvena je u Evropi jer je šumoviti predeo ispresecan rečicama koje prave lavirint. Posetom ovoj šumi ćete uživati u svim lepotama koje priroda nudi. Krstarenja rekama su jedinstveno iskustvo koje možete doživeti u Bradenburgu.

 

 

Spreewald šuma foto: belboo/flickr.com

 

Severno od Berlina, u idiličnom Rupineru, nalazi se zamak  "Schloss Rheinsberg". Najpoznatiji konerti, festivali i proslave u Nemačkoj se održavaju baš u okviru kompleksa ovog zamka. U blizini utvrđenja, u Niederfinowu se nalazi impozantan brod koji potiče iz 1920-e godine i podseća na duh nemačke istorije. 

 

"Havelland": živopisan predeo oko jezera koji čini raj za ljubitelje sportova na vodi. U blizini je i manastir Lenhin, najstariji manastir u Bradenburgu. Ovde se u harmoničnoj atmosferi često održavaju službe i proslave povodom državnih praznika. Ako odete malo dalje do Ribeka, doći ćete do prelepih vočnjaka i slikovite prirode. Savetujemo vas da ovde napravite pauzu i obavezno probate slatke kruške!

 

Na 90 minuta vožnje od Berlina se nalazi prelepi Hamburg. Svakodnevno se organizuju obilasci ovog grada sa polaskom iz centra Berlina. Preporučujemo vam da na vreme rezervišete kartu pošto je zainteresovanost turista velika i može se desiti da nema dovoljno karti za sve zainteresovane.  Vožnjom brodom oko najveće nemačke luke, imaćete priliku da vidite Hamburg u punoj veličini i da odlučite koji deo vam se najviše sviđa. Da li su to romanrične šetnje po pristaništu, obilasci čuvenih muzeja i istorijskih građevina ili je to pak obilazak hamburških restorana i degustacija najboljeg piva!? Šta god poželite, naći ćete u Hamburgu! Ovaj deo Nemačke je poznat po muzičkim festivalima i koncertima najpoznatijih muzičkih zvezda.

 

 

Hamburg foto: LuxTonnerre/flickr.com

 

Drezden: ovaj grad se naziva i "Firenca severa" zbog mnogobrojnih baroknih građeina koje prizivaju duh prošlosti. Drezden nudi zanimljivosti za ljubitelej svih vrsta umetnosri. Ako ste ljubitelj slikarstva, posetite "Dresdner Zwinger" gde ćete videti unikatna dela najpoznatijih svetskih skulptora i slikara. U Drezdenu se nalazi "Frauenkirche", najveća protestantska građevina u Nemačkoj koja je uništena u Drugom svetskom ratu, ali je rekonstruisana. Posetom "Semperoper", zagarantovaliste sebi potpun muzički užitak. 

 

 

Drezden foto: bert K/flickr.com

 

Lajpcig: izložbeni centar Nemačke, prestonica najboljih literarnih dela, muzičkih kompozicija kao i neverovatnog orkestra i hora. Stari deo grada pruža dokaze o burnoj prošlosti ovog grada i evocira uspomene o nemačkoj prošlosti. Zdanje "Nikolaikirche" podseća na skoriju prošlost, na mirnu revoluciju iz 1989. godine. Ako do Lajpciga rešte da dođete vozom iz Berlina, čim stignete u Lapcig bićete impresionirani neverovatnom modernom železničkom stanicom. 

 

 

Kuća opere u Lajpcigu foto: az1172/flickr.com

 

Baltička obala se često među lokalnim meštanima naziva "Berlinskom kadom". Zahvaljujući odličnoj saobraćajnoj povezanosti Berlina i Baltičke obale, za kratko vreme ćete doći do prelepih plaža ili do nekog od malih ostrva u blizini. Plivanje, šetnje i sportovi na vodi, jednako su popularni na Baltiku kao i otkrivanje romantičnih sela i malih gradova u blizini. Tokom izleta ćete napraviti pauzu u nekom od lokalnih restorana i probati nemačke specijalitete spremljene po receptu najstarijih meštana. 

 

Pošalji stranu na:


Avio karte