Metropole - Berlin - Atrakcije

Atrakcije

Renovirani Olimpijski stadion Foto: phototouring/flickr.com

 

Berlin je ogroman grad i veoma je važno da dobro isplanirate svoje izlete i posete turističkim atrakcijama.

 

Berlin je grad muzeja, sa oko 170 muzeja i galerija (većina je zatvorena ponedeljkom) koji svake godine prime na stotine hiljade posetilaca. Muzejsko ostrvo (Museumsinsel) je deo ostrva na reci Špreja, u gradskom centru. Na njemu su Pergamonski muzej, sa velikom kolekcijom starogrčke i silamske umetnosti i arhitekture. Stari muzej (Altes museum) je najstariji na ostrvu, izgrađen 1830. godine i čuva, između ostalog, dragocenu egipatsku kolekciju. U nedavno otvorenom Novom muzeju nalaze se egipatski artefakti, neandertalske i ostale praistorijske iskopine, kao i deo blaga otkrivenog na ruševinama Troje. Od ostalih muzeja u Berlinu, ne bi trebalo propustiti ni Jevrejski muzej, impresivnu modernu građevinu čuvenog arhitetke Danijela Libeskinda, kao ni Muzej KDR-a (Komunističke Demokratske Republike Nemačke), koji pruža uvid u paradokse života u bivšoj Istočnoj Nemačkoj.

 

Muzejsko ostrvo foto: Stephan A./flickr.com

 

Od ostalih atrakcija, tu su delovi zloglasnog Berlinskog zida koji je decenijama razdvajao porodice, kao i zgrada nemačkog parlamenta, renovirana i otvorena 1999. godine. Krasi je spektakularna staklena kupola koja pruža predivan pogled na Berlin. Odvojte vreme i za posetu renoviranom berlinskom Olimpijskom stadionu.

 

Alexanderplatz foto: Alex Berlin/flickr.com

"Alexanderplatz": berlinski najpoznatiji trg. Oko 1700. godine ovaj trg se nalazio odmah pored ulaza u grad i bio j pretvoren u pijacu za razmenu i prodaju dobara. Ume je dobio posle posete cara Aleksandra I. Vremenom su sklanjane tezge sa trga i pijaca je premeštena, a "Alex" je postala najvažnija raskrsnica puteva u Berlinu 1882. godine kada je ovde smeštena regionalna železnička stanica. Tokom rata 1929. godine trg je skoro uništen do temelja, ali je rekonstruisan 1966. godine. Danas se na Alexanderplatzu nalaze: nekadašnja robna kuća Centrum, Alex Passages, hotel visok 123 metra i "Fernsehtum", televizijski toranj koji dominira trgom. Na trgu su takođe smešteni "World Time Clock" (Svetski sat) i Fontana međunarodnog prijateljstva. Pored trga je nedavno otvoren robna kuća "Alexa" u kojoj ćete naći štand gde možete pitati za sve informacije vezano za znamenitosti Berlina, a i mnoštvo butika u kojima ćete se, posebno dame, opustiti posle celodnevne šetnje nemačkom prestonicom. Prošle godine je na trgu obeleženo 200 godina od pada berlinskog zida pa je Alex  tih dana postao jedna velika galerija umetničkih dela na otvorenom.

 

Rajstag: sedište donjeg doma nemačkog parlamenta je jedna od najpoznatijih atrakcija Berlina koja privlači nebrojeno turista svakodnevno. Nemačka ima jako burnu istoriju, a ova građevina podseća na mnogobrojne događaje iz te istorije. Rajstag je konstruisao 1884. godine Pol Valot za potrebe parlamenta novoosnovane nemačke države. Tokom ratova, Rajstag je preživeo mnogobrojna rušenja i ponovne rekonstrukcije. Od 1994-99 godine Rajstag je rekonstruisao Norman Forster, ali uzimajući u obzir važnu istorijsku implikaciju koju građevina ima, kao i njegovu funkciju modernog parlamenta. Staklena kupola na Rajstagu koja je oduvek bila kontroverzna među političarima, danas je jedna od najvećih atrakcija i simbola Berlina. Ulaz u Rajstag je besplatan, ali da biste videli njegove lepote, verovatno ćete sztajati u redu oko 2 sata. Za to vreme će vam ulični prodavci nuditi kuvani đevrek koji košta oko 2 evra. 

 

Rajstag foto: az1172/flickr.com

 

"Gendarmenmarkt" je najpoznatiji trg u Evropi. Ovde su smešteni: Nemačka katedrala, Francuska katedrala i "Konzerthaus". Trg je nekada bio poznat pod imenom "Linden markt", a tokom godina je još par puta promenio ime da bi danas zadržao ovo najprepoznatljivije. Danas se na centralnom nemačkom trgu nalaze mnogobrojni kafići, restorani i butici, ali vas savetujemo da ako želite da popijete kafu, odete u neko mesto bliže periferiji Berlina jer ćete u centru platiti kafu po troduplo većoj ceni. Dolaskom na ovaj trg, sem što ćete uživati u prelepoj okolini , naći ćete više istorijski značajnih građevina na jednom mestu. Mi vam pomažemo da odlučite koju ćete prvo posetiti:

 

 

Gendarmenmarkt foto: Ipoh 7/flickr.com

 

 

"Französischer Dom" (Francuska katedrala): sagrađena od 1701-05 godine u čast nemačke zajednice francuskih protestanata. Tokom rata je katedrala pretrpela razne udare ali je rekonstruisana 1977. godine od kada je postala privlačna za turističke obilaske.

 

"Deutscher Dom" (nemačka katedrala): građena od 1701-08. Od 1780-85 godine Karl von Gontard je proširio katedralu dodavši joj kulu. Katedrala je zatvarana tokom godina zbog raznih rekonstrukcija, ali danas zvanično radi i dostupna je za turističke obilaske.

 

"Konzerthaus/Schauspielhaus": napravljena kako bi zamenila Nacionalni teatar koji je sagoreo do temelja 1817. godine. Danas je ova građevina najpoznatija koncertna sala u Nemačkoj.

 

 

Pošalji stranu na:


Avio karte