Metropole - Berlin

Kratak opis - Berlin

Brandenburška kapija Foto: Ivan Bustamante/flickr.com

Berlin je glavni i najveći grad Nemačke i drugi po redu najveći grad Evropske unije, posle Londona. Od 1949. do 1990. godine, za vreme Hladnog rata, bio je podeljen na Istočni Berlin i Zapadni Berlin.

 

Berlin je grad kontrasta. Nekada centar Hitlerovog rajha, a danas poznat po svom kosmopolitskom duhu i toleranciji. Skoro uništen za vreme Drugog svetskog rata, pa podeljen u vreme ideološkog sukoba u Evropi, Berlin je od ujedinjenja dve Nemačke prošao kroz veliki talas rekonstrukcije. Zato se sada u njemu može videti i najmodernija arhitektura, ali i nekoliko preživelih srednjevekovnih građevina u blizini Aleksanderplaca.

 

Berlinski zid je probijen 9. novembra 1989. godine. Tokom nemačkog ujedinjenja, 3. oktobra 1990. godine, zid je skoro potpuno srušen. Ostali su fragmenti koji služe kao istorijski podsetnik, ali i turističke atrakcije. Pevač i glumac Dejvid Bouvi je za Berlin rekao da je "najveća kulturna ekstravaganca koju neko može zamisliti". Žak Lang, bivši francuski ministar kulture, govoreći o tome kako se Berlin brzo menja rekao je da je "Pariz uvek Pariz, ali Berlin nikad nije Berlin", dok je legendarna Marlen Ditrih, glumica i pevačica rođena 1901. godine u ovom gradu, mnogo godina po dolasku u Ameriku rekla: "Ja i dalje imam kofer u Berlinu"!

Vaši utisci - Berlin


4.4
Marta ove godine sam boravio u njemu,i zaista je fanstastican grad!Ljubitelji istorije ce uzivati ovde.Treba videti i istocni i zapadni deo Berlina,Branderbusku kapiju,Check point Charli,Skupstinu grada,ostatke Berlinskog...

4.4
Ja sam fasciniran ovim gradom!!!Takav spoj istorije na jednom mestu retko se gde moze videti...Malo su 3 dana da se obidje sve ono najvrednije sto ovaj grad ima...Nocni zivot je takodje jako dobar...Prevoz je takodje dobro...

Putopisi - Berlin

Apsolventi u Berlinu
provincijalac, 19. 11. 2010. - Komentara 8
Marta,ove godine bili smo gosti najveceg turistickog sajma na svetu u Berlinu...
Pošalji stranu na:


Avio karte