Metropole - Verona

Kratak opis - Verona

Dobrodošli u grad ljubavi! Dobrodošli u grad romantike! Dobrodošli u Veronu!

 

U severnoj Italiji, u pokrajini Veneto, na površini od 206 km2, nalazi se omiljena turistička destinacija, središte Šekspirove poznate drame „Romeo i Julija“ – Verona. Veo misterije nadvija se nad Veronom: detalji rane istorije nisu poznati, kao ni poreklo njenog imena. Ali, ono što je vidljivo jeste da je Verona grad sa dugom istorijom, pun zanimljivih građevina i trgova, okružen zidinama. Zbog toga je poznata i kao „mali Rim“.

 

Julijin balkon foto: markhillary/flickr.com

Antička Verona nije imala bitan značaj među starorimskim gradovima, a njen dobar strateški položaj doneo joj je burne vekove vladavine varvarskih plemena, kada su se na njenoj teritoriji smenjivali Goti, Vizigoti, Lombardi, bavarski vladari. Brojni sukobi oko vladanja gradom doveli su do toga da Verona padne pod vlast Mletačke republike na početku 15. veka, gde je i ostala do kraja 18. veka. Bila je i deo Kraljevine Italije, zatim Lombardo-Venecije, Habzburške monarhije... Verona 70-ih godina 20. veka zahvaljujući razvoju turizma doživljava uzlet, a poslednjih godina razvija se mnogo brže nego većina gradova u državi.

 

Interesantna arhitektura Verone foto: meichimite/flickr.com

 

Verona je drugi po veličini grad u pokrajini Veneto (ispred nje je samo sedište ove pokrajine, Venecija); ima preko 262.000 stanovnika. Nalazi se u središnjem delu Padske nizije, u južnoj podgorini Alpa, važan je saobraćajni pravac, pa izlazi iz alpskog predela u ravničarski.
 

Vaši utisci - Verona

Trenutno nema utisaka... Budite prvi, ostavite svoj utisak.

Putopisi - Verona

"Beli svet"
civil, 27. 06. 2011. - Komentara 1
Italija - Spanija - Francuska - Austrija
Pošalji stranu na:


Avio karte