Metropole - Venecija - Zabava

Zabava

Bar foto: luca_76/flickr.com

 

Venecija je vrlo zabavan grad sa mnoštvom organizovanih manifestacija koje šarmu grada na vodi dodaju odlično druženje. Pored koncerata i događaja koji su svake godine različiti, Venecija ima i svoj stalni godišnji repertoar koji svaki mesec ispunjava zanimljivostima.

 

U januaru je, kao i svuda najveći događaj proslava Nove godine. Najbolja organizacija i najluđa zabava se dešavaju na ostrvu Lido. Regatta delle Befane se održava 6.januara. Ona je samo jedna od preko 100 regata koje se organizuju u toku svake godine u laguni.

 

Stanovnici i posetioci Venecije su u februaru zauzeti manifestacijom Bacanal del Gnoco, balom pod maskama koji se održava u Veroni. Istog meseca se u samoj Veneciji održava Carnevale, najmnogobrojniji i najpopularniji događaj, za vreme koga se ulice pune fantastičnim maskama i kostimima.

 

Jazz Club foto: Rui Ornelas/flickr.com

 

U martu se na jezeru Garda održava La Vecia – festival koji podseća na srednjevekovnu tradiciju spaljivanja veštica. Jedan od najromantičnijih događaja je Fiesta di San Marco, koji se održava 26.aprila i slavi zaštitnika grada. Gondolijeri sprovode regatu, a muškarci svojim voljenim ženama poklanjaju ruže.

 

Letnji meseci su najispunjeniji. U maju se dešava Festa della Sparesca – regata i festival u laguni. Festa Medioevale del vino Soave Bianco Soave je festival u srednjevekovnom duhu, kada se organizuju muzički koncerti i pozorišne predstave na trgovima. Maj je rezervisan i za popularnu kajakašku regatu Vogalonga, koja svake gosine okuplja oko 3.000 učesnika. Vapollicellore je festival vina koji se 8.maja održava u Celloreu, a prate ga izložbe i slični programi. Još dve regate prate maj: Festa della Sensa i Palio delle Quattro Antiche Repubbliche Marinare.

 

U junu se održava Seranissima – trka motornih čamaca. Prelepi vašar se organizuje 13.juna u čast Sv. Antonija. Svake neparne godine se održava Biennale – najveća svetska izložba koja traje do septembra. U junu je i tradicionalna Regatta di Santi Giovanni e Paolo. Poslednji vikend u junu je rezervisan za Sagra di San Pietro in Castello – pravu gozbu koja podrazumeva muziku, hranu i piće na ulicama oko crkve San Pietro. Marciliana je srednjevekovni komemorijal koji organizuje takmičenje u veslanju i streljaštvu. Svake parne godine se održava Venezia Biennale – međunarodna izložva audio umetnosti koja traje do novembra.

Venecijance u julu očekuje Fiesta del Redentore – regatta na Velikom kanalu i veliki vatromet. U Rimskoj areni i crkvama se u julu organizuje Festival opera tokom kojeg se izvode koncerti, baleti, opere, operete i drame. Isti mesec slavi i Šekspira kroz Shakespeare Festival tokom kojeg se igraju dela ovog velikog pisca. Jun je obeležen i jednim od najukusnijih događaja u Veneciji - Sardella al Pal del Vo - noćno pecanje sa osvetljenim čamcima i gozba pripremljena od sveže upecane ribe.

 

Venecija noću foto: Pierdante Romei/flickr.com

 

U avgustu se organizuju seoski festivali po manjim mestima u pokrajini Veneto. Uključuju uglavnom trke brodova i vatromete. Palio di Feltre je manifestacija koja sadrži gozbe, konjske trke i sednjevekovne igre. Festa dell'Assunta je devetodnevna proslava koja na ulice dovodi muziku, poeziju, takmičenja i fantastičnu zabavu. Venecijanska verzija kanskog festival počinje krajem avgusta i početkom septembra. Zove se Mostra del Cinema di Venezia, a filmovi i ceremonije se održavaju u Palazzo del Cinema na Lidu.

 

Prve subote u septembru se održava Regatta Storica – istorijska trka gondola koja ima tradiciju još od 1274.godine. Isti mesec prati Vivaldi Festival – festival savremene muzike. Drugog vikenda septembra se dešava takmičenje u šahu u srednjevekovnim kostimima Partita a Scacchi. Maskarada i konjske trke organizuju se povodom manifestacije Palio dei Dieci Comuni.

 

Veče u Veneciji foto: jimnista/flickr.com

 

U oktobru se dešava Venecijanski maraton koji puni ulice posmatračima. Festival grožđa Bardolino proslavlja kraj radova u vinogradu. Nastavak ovoga je Festa di Mosto – gozba na kojoj se još uvek mulja grožđe nogama.

U novembru se održava vrlo lep vašar na ulicama grada koji slavi Dan Sv. Martina. Preko Velikog kanala do bazilike Santa Maria della Salute povorka slavi dan zahvalnosti zbog okončanja kuge 1631., poznat kao Festa della Madonna della Salute.

 

Od decembra do januara u La Fenicee i Teatro Goldoni se igraju opera i baleti u sklopu sezone pod nazivom Opera i balet. Crkve se posećuju 26.decembra čime se slavi Dan Sv. Stefana.

 

Ludog noćnog provoda na koji smo navikli u Srbiji u Veneciji prosto nema. Barovi i klubovi (osim onih moralno diskutabilnih, koji, uzgred, uopšte nisu loši) uglavnom rade do 24:00 ili 01:00. Međutim, užitak i usluga koju nude nadoknadiće rano zatvaranje. Među najpopularnijim barovima je Harry’s Bar, koji se nalazi na trgu Sv. Marka i koji ima običaj da ugosti poznate holivudske zvezde. Na istom trgu se nalaze još dva odlična bara: Florian i Quardi.

 

Noć na vodi foto: John-Morgan/flickr.com

 

Bar Hotela Monaco je odličan, a pored toga ima divan pogled na Veliki kanal. Na trgu Santa Margherita nalazi se bar Margaret Duchamp, koji ima i spoljašnji deo u kojem je vrlo prijatno sedeti u letnjim večerima. Društvo je vrlo živo i druželjubivo. Na istom trgu se nalaze Café Blue, Calle della Scuola i Guinness. Oko mosta Rialto nalaze se dva vrlo dobra bara: Al Merca i Osteria alla Postali.

 

Najpopularniji disko klubovi su Piccolo Mondo i Round Midnight. Živa muzika je najbolja u klubovima Bacaro Jazz i Pizzeria 900 Jazz Club. Ljubitelji pozorišta mogu iskoristiti priliku da posete Teatro Goldoni u kojem se igraju uglavnom komedije ili Teatro a l’Avogaria u kojem su zastupljene modern i eksperimentalne predstave. Teatro La Fenice stalno nudi odličan balet.

 

Pošalji stranu na:


Avio karte