Metropole - Sicilija

Kratak opis - Sicilija

Ukoliko želite da posetite Siciliju, jedno od najvećih ostrva Mediterana, očekujte puno iznenađenja. Kombinacija klimatskih uticaja, konfiguracija obale i srdačnost oko pet miliona stanovnika, oseća se na svakom koraku. Ono što ćete sigurno primetiti je uticaj grčke arhitekture i umetnosti, što svakog turistu vraća u vreme kada je polovinom 8. veka p.n.e. ovo ostrvo bilo deo bogatih grčkih gradova na jugu Italije, pod nazivom Velika Grčka.

 

Sicilija je autonomni region u Italiji, a u odnosu na ostale regione ove zemlje, ona zauzima najveću površinu, 25.708 km2. Ako je verovati grčkoj mitologiji, Sicilija je postojbina kiklopa Polifema, koga je oslepeo grčki heroj Odisej.

 

Sicilija je danas deo Republike Italije, ali je u svojoj prošlosti promenila nekoliko „vlasnika“. Bila je pod kontrolom Rima, Vandala, Vizantijskog carstva, muslimanske vlasti, Hoenštaufena, Španije. Nekoliko meseci u toku revolucionarne 1848. godine, Sicilija je bila nezavisna, sve dok burbonske vojne snage nisu ponovo preuzele kontrolu nad njom 1849. godine. Sicilija postaje deo Kraljevine Italije 1860. godine, a proglašenjem Italije za Republiku (1946. godine), Sicilija dobija status autonomne regije.

 

Sicilija je regija sa posebnim statusom, a ima široku političku i upravnu autonomiju. Njen glavni grad je Palermo, peti po veličini grad u Italiji. Poznat je kao središte Sicilije i važno uporište italijanske mafije.

 

Svojim većim delom, Sicililja je brežuljkasto područje (61 % teritorije), planine čine 24 %, a ravnice samo 14 % teritorije. Ona je trouglastog oblika, sa njene severne strane nalazi se Tirensko more, na istočnoj strani od kopnene Italije odvojena je Mesinskim moreuzom, na toj strani nalazi se i Jonsko more, dok je na jugozapadu od Afrike odvojena Sicilijanskim prolazom.

 

Skrivene rajske plaže, sunčano vreme tokom gotovo čitave godine i živa atmosfera na ulicama sicilijanskih gradova, oduševiće svakog posetioca. Poseban je osećaj šetati ulicama prestonice Palerma, antičkim stazama Agriđenta, pokloniti se Arhimedovim moštima u Sirakuzi ili istraživati padine vulkana Etne.
 

Vaši utisci - Sicilija


5
Bila sam na Siciliji krajem oktobra , za utiske koje sam stekla tamo ,ne postoje odredjene reci opisati ih... Preporucujem svima koji su bar jednom razmisljali da je posete da ne razmisljaju vec da krenu :) Cela Sicilija...

3.6
Proveo sam na Siciliji ceo jul i avgust 2010. Sicilija je mesto koje svakako treba videti,jer se skroz razlikuje od ostatka Italije i drugih destinacija po Evropi. Prebogato kulturno nasledje, najbolja mediteranska hrana...

Putopisi - Sicilija

Sicilija
silvijadj, 05. 03. 2012. - Komentara 3
Kazu kada vidite Siciliju videli ste ceo svet. U pravu su :),bila i videla. Dok smo se priblizavali Siciliji i cekali trajekt kod Vile San Djovani,odmah sam znala da sam pronasla destinaciju na koju bih se ceo zivot vracala.Kao svaki covek pa tako je ima potrebu da se vrati u neku zemlju na neko mesto.U Mom slucaju to je definitivno Palermo i Sirakuza.Pored ova dva grada obisli smo i Mesinu ,Djardini Naksos ,Etnu itd. Svako mesto ima svoju draz ,realno u koje god mesto da odete,ali kada vam se ukaze prilika da posetite ostrvo kao sto je Sicilija shvatite da ona pored svoje drazi poseduje mnogo vise od toga,nesto neopisivo.Ja se svakako vracam pitanje je kad, ali jednom sigurno :) pozz i preporucujem svima .
Pošalji stranu na:


Avio karte