Metropole - Beč

Kratak opis - Beč

Beč je glavni grad Austrije. Sa oko 1,7 miliona stanovnika (2,3 miliona na širem području) 10. je najveći grad Evropske unije, daleko najveći grad Austrije i njeno političko, ekonomsko i kulturno središte.

 

Istorija Beča počinje pre oko 4 milenijuma, čime se područje grada svrstava među najstarije ljudske naseobine. Beč je tako jedna od najstarijih metropola u “srcu” Evrope, carski grad i mesto ukrštanja raznih kultura i uticaja, grad koji je vekovima imao vodeću ulogu u kreiranju političke scene Evrope i ovog dela sveta. Bio je sedište imperatora Svetog rimskog carstva, glavni grad Austrijskog carstva i Austrougarske monarhije, kada i dostiže svoj vrhunac krajem 19. veka i sa oko 2 miliona stanovnika postaje četvrti grad po veličini na svetu (posle Londona, Pariza i Njujorka).

 

Predgrađe beča foto: joiseyshowaa/flickr.com

 

Beč je danas jedan od najvažnijih kongresnih centara na svetu i sedište mnogih međunarodnih institucija. Grad je, između ostalog, i jedno od omiljenih evropskih odredišta turista iz čitavog sveta i godišnje ga posete milioni, najviše zahvaljujući brojnim kulturno-istorijskim spomenicima, palatama i raznovrsnoj kulturnoj ponudi.

 

Beč nosi i epitet muzičke prestonice sveta, u kojoj su živeli i stvarali kompozitori kao što su Mocart ili Betoven. Od 2001. godine kulturno-istorijsko jezgro Beča je na listi centara kulturne baštine od posebnog značaja i pod zaštitom Uneska. Na osnovu studije iz 2009. godine, Beč je po kvalitetu života prvi grad na svetu.

 

 


Vaši utisci - Beč


5
Slažem se apsolutno sa provincijalcem!Ja imam tamo rodbinu,pa minimum jednom godišnje sam tamo.Ja obožavam dvorac Senbrun,i uvek volim da odem tamo.Nije daleko od centra,jer je fanstasticno povezan saobraćaj sa gradom,a...

5
Prema nekoj britanskoj anketi proglasen je za najbolji grad po kvalitetu nacina zivota u njuemu...I zaista je fenomenalan.Saobracaj je perfektan,kulturno istorijske znamenitosti koliko hoces,noc zivot odlican,od nasih,preko...

Putopisi - Beč

"Beli svet"
civil, 27. 06. 2011. - Komentara 1
Italija - Spanija - Francuska - Austrija
Bec - moj omiljeni grad...
strux, 22. 11. 2010. - Komentara 9
S obzirom na to da mi baba i deda zive i rade tamo,imam to zadovoljstvo da jednom godisnje odem na desetak dana u Bec…
Pošalji stranu na:


Avio karte