Meksiko

Kratak opis - Meksiko

Sjedinjenje Meksičke Države (španski Estados Unidos Mexicanos) ili kraće Meksiko, je država u Severnoj Americi, dok njen južni deo pripada srednjeameričkoj prevlaci. Graniči se sa SAD na severu, Meksičkim zalivom na istoku, Belizeom i Gvatemalom na jugu i jugoistoku i Tihim okeanom na zapadu i jugozapadu. Najveći deo Meksika okružuju visoke planine Zapadne, Istočne i Južne Sijera Madre. U Meksiku se nalaze poznati vulkani Nevado de Toluka, Popokatepetl, Orizaba i dr. Meksiku pripadaju i dva poluostrva - Jukatan na istoku i Kalifornija na zapadu.

 

Davnu istoriju Meksika obeležile su mnoge civilizacije, a među prvim stanovnicima bili su lovci iz Azije koji su došli na ovo tle u vreme ledenog doba. Među poznatijim civilizacijama koje su nastanjivale Meksiko su Olmeci, Maje, Tolteci  i Asteci. Najrazvijeniji su bili Maje koji su između ostalog bili izvrsni matamatičari i slikari. Glavno sedište Maja bio je grad Čičen Ica u kojem je najpozantija građevina piramida sa hramom "El Castillo". Do 1810. godine Meksiko je bio španska kolonija, a nezavistnost od ove evropske države stekao je 16. septembra iste godine.

 

Jezik koji se govori u Meksiku je španski, a sa površinom od skoro 2 milona kvadratnih kilometara, ovo je najveća država na svetu u kojoj se govori ovim jezikom. U Meksiku živi oko 110 miliona stavnovnika što ga svrstava u četrnaestu najmnogoljudniju zemlju sveta. Stanovništvo čine Mestici 60%, Indijanci 30% (najviše narodi Maja i Nava), zatim Evropljani 9%, a 1% stanovništva čine ostali narodi. Glavni grad je Meksiko Siti sa 18 miliona stavnovnika što ga svrstava u najveće gradove sveta. Grad je političko i kulturno središte države, sa bogatom istorijom, tradicijom, kulturom i fenomenalnim noćnim provodom.

 

Meksiko je poznat po tortiljama, čiliju, sombreru, rodeu, tekili, marijačima, a prvi holivudski film koji se snimao van SAD, snimao se upravo u Meksiku. Pozanti film "Blago Sijera Madre" iz 1948. godine dobio je tri oskara, a u njemu su glumili čuveni Hemfri Bogart i  Volter Hjuston.

Vaši utisci - Meksiko

Trenutno nema utisaka... Budite prvi, ostavite svoj utisak.

Putopisi - Meksiko

Viva Mexico
miki001, 20. 05. 2012. - Komentara 1
Turisti u Meksiku su deo njihove kulture pocev Spanske Invazije sa Hernanom Cortesom u 15 veku po da mene.
Pošalji stranu na:


Avio karte