Upoznate lepote Srbije tokom prvomajskih praznika

Ukoliko u toku godine nemate priliku da upoznate lepote naše Srbije, prvomajski praznici su idealna prilika za to. Iskoristite slobodne dane da uživate u prelepim predelima, mirisima proleća, druženju sa prijateljima i naravno u dobroj hrani.

Za sve one koji će za vreme ovih praznika ostati u Beogradu preporučujemo da posete popularna izletišta, kao što su: Ada Ciganlija, Košutnjak, Veliko Ratno ostrvo, Zvezdraska šuma, Miljakovačka šuma…

 

Ada Ciganlija l fotokonkurs/luks

 

 

Pogled sa Avale l fotokonkurs/darijar

 

 

 

Ukoliko želite da izađete iz gradskog jezgra možete posetiti Avalu, Šuplju stenu, Kosmaj, jezero Duboki potok u Barajevu, Markovačko jezero u Mladenovcu, izletište Zabran u Obrenovcu, Bojničku šumu u Surčinu…

 

 

 

 

 

 

 

 

Ako želite da se otisnete u avanturu i upoznate delove Srbije, koje do sada niste posetili, naša preporuka je:

 

Planina Maljen koja se nalazi južno od Valjeva (1108 m), poznata po svojim cvetnim livadama. Na ovoj planini je vazdušna banja i izletište Divčibare. Maljen obiluje izvorskim i tekućim vodama, a posebnu atrakciju predstavlja vodopad Skakalo na reci Manastirici. Osobenosti Maljena najviše su došle do izražaja na visoravni Divčibare, koje su poodavno postale sinonim ove pitome i lako dostupne planine.

 

Pejzaž na Maljenu l fotokonkurs/slobix

 

Zaovinsko jezero nastalo je izgradnjom brane kod sela Zaovine na Tari, 1980. godine, za potrebe hidroelektrane u Bajinoj Bašti. Okruženo je zelenim brežuljcima obraslim četinarima, a na obalama jezera vlada neverovatan mir jer nema turističkih sadržaja, tako da je pravo mesto za one koji vole da uživaju u lepotama prirode. Zaovinsko jezero se nalazi na visini od 900 m, maksimalna dubina je 110 m, a voda je toliko čista da se uz minimalnu preradu koristi za piće.

 

Zaovinsko jezero l fotokonkurs/supertramp

Park prirode „Stara Tisa“ kod Bisernog ostrva obuhvata opštine Bečej, Novi Bečej i Žabalj. Ovo je fenomenalno mesto za kupače, jer je voda čista i bistra, ali i za ribolovce, jer se ovde nalazi preko 20 vrsta riba. Ovaj očuvani park prirode, takođe je i stanište retkih ptica.

 

Tisa l fotokonkurs/smokva

Rezervat prirode Selevenjske pustare nalazi se na samoj granici sa Mađarskom, severoistočno od Bačkih Vinograda. Rezervat čini 10 područja očuvanih prirodnih vrednosti mozaično raspoređenih među voćnjacima, njivama i vinogradima. Status specijalnog rezervata steklo je 1997. godine. Ovde se nalaze retke biljne i životinjske vrste vlažnih, peščarskih, slatinskih i stepskih livada. Za neke biljne vrste ovo je jedino nalazište u našoj zemlji ili je jedno od malobrojnih nalazišta.

 

Dvorac Belimarković je pored vrnjačke crkve najstariji i najreprezentativniji građevinski objekat. Građen je po uzoru na severno-italijansko-poljske dvorce. Dvorac je letnjikovac generala Jovana Belimarkovića, kraljevog namesnika za vreme maloletstva kralja Aleksandra Obrenovića. U njemu se danas nalazi Zavičajni muzej sa arheološkom, etnografskom, istorijskom, umetničkom i pripodnjačkom zbirkom.

 

Dvorac Belimarković l fotokonkurs/zoranpn

 

 

Etno selo Sunčana reka

 Etno selo „Sunčana reka“  prostire se na pet hektara zemljišta na obali najlepše srpske reke – Drine, ispod istorijske planine Gučevo, koja predstavlja prvu u nizu podrinjsko – valjevskih planina, a u blizini banja, Zvorničkog jezera, Trešnjickog kanjona, brojnih manastira i prostire se na samoj granici sa BiH (Republika Srpska). Etno selo pruža jedinstvenu oazu za odmor, opuštanje, sport i rekreaciju koja je i te kako potrebna ljudima koji su opterećeni svakodnevnim obavezama, ubrzanom tempu života, izloženi su stresu i nemaju dovoljno vremena da se posvete sebi i svojoj porodici.

Veliki buk l fotokonkurs/librakv

 

 

 

 

 

Izletište Lisine nalazi se u podnožju planine Beljanice gde se nalazi izvor Veliko vrelo i vodopad Veliki buk koji su zaštićeni Uredbom Vlade Republike Srbije kao spomenik prirode. Veliko vrelo spada u malobrojnu grupu snažnih kraških izvora. Predstavlja izuzetan primer gravitacionih vrela. Veliki buk je jedinstvena pojava među akumulativnim bigrenim vodopadima Srbije, i predstavlja najveći vodopad u Srbiji. Visok je preko 20 metara, a svojom lepotom i impozantnošću ostavlja bez reči.

 

 

 

 

Prvomajski uranak se organizuje bez nekih velikih i striktnih pravila ponašanja. Ipak postoji jedno veoma važno pravilo, a koje često mnogi zaborave: Prirodu moramo čuvati! Smeće i otpatke nakon završenog uranka ili izleta ne smemo da ostavljamo iza sebe, na zelenoj površini, pored puta, u šumi ili u reci.

 

Ovi neradni dani su dobra prilika da se porodice okupe, prijatelji ponovo druže, zaljubljeni posvete jedno drugom, umorni odmore, tužni razvesele, zabrinuti rasterete.

Aktuelne ponude
Ostavite komentar
Ime:
0/1500 karaktera
Komentar:
AntiBot pitanje: pet + sedam = ?

Prijavite se sa vašim SuperOdmor nalogom ili sa vašim nalogom.

Pošalji komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo korisnike SuperOdmor.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. SuperOdmor.rs ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove SuperOdmor.rs. Administratorima SuperOdmor.rs se možete obratiti ovde: info@superodmor.rs

Komentara: 0
No database selected