Tamo gde je Dunav najlepši

Dunav na svom toku od izvora u oblasti Švarcvald do ušća u Crno more najlepši je u Đerdapskoj klisuri. U svojoj ukupnoj dužini od 2860 km protiče kroz deset evropskih zemalja.

Ukupna površina Nacionalnog parka Đerdap iznosi 64.000 hektara a najlepši deo parka je Đerdapska klisura, koja je poznata i pod nazivom Gvozdena vrata. Sama klisura se sastoji četiri sužena dela (klisure: Golubačka, Gospođin vir, Veliki i Mali kazan i Sipska) i tri proširenja (kotline: Ljupkovska, Donjomilanovaćka i Oršavska). Jedna od najvećih rečnih dubina nalazi se u Gospođinom viru i iznosi 82 metra. Predeli koji posetioce ostavljaju bez daha nalaze se u Kazanu, gde visina stena dostiže i do 300 metara iznad vode.

 

Đerdapska klisura l fotokonkurs/dzigi

 

Na obali Đerdapske klisure nalazi se arheološki lokalitet Lepenski vir, koje predstavlja „kolevku Evrope“. Lepenski Vir je otkrio naš poznati arheolog Dragoslav Srejović, 1965. godine i udaljeno je 15 km od Donjeg Milanovca. Kultura ovog nalazišta je stara oko 8000 godina. Kuće koje su gradili stanovnici su trapezoidnog oblika, drvene konstrukcije, prekrivene lišćem i kožom divljih životinja. Unutar kuća se nalazilo ognjište, mali žrtvenik i skulpture koje su predstavljale njihova božanstva i one su postale simbol Lepenskog Vira.

 

Lepenski Vir

 

Golubačka tvrđava se nalazi na samom ulasku u Đerdapsku klisuru i Nacionalni park, dok je od Golupca udaljena 4 km. Tvrđava je imala devet četvorougaonih kula raspoređenih na strateški isturenim lokacijama. Prilikom izgradnje magistralnog puta, tridesetih godina 20. veka, srušena je ulazna kapija. Niži delovi utvrđenja su potopljeni nakon izgradnje hidroelektrane Đerdap.

 

Golubačka tvrđava l fotokonkurs/mbz345305

 

Na površini od 637.99 kvadratna kilometra, pored kulturno-istorijskih vrednosti, Đerdap se može pohvaliti veoma bogatom i raznovrsnom florom i faunom. Jedan od podataka, koji svedoči o bogatstvu flore i faune u ovom području, je taj da je Josif Pančić boravio 12 puta u periodu od 1853. do 1876. godine. Dobri uslovi za opstanak velikog broja životinjskih vrsta čini ovo područje veoma bogatim sisarima, pticama, gmizavcima, vodozemcima i ribama. Od 1974. godine ovo područje je proglašeno za Nacionalni park.

Ostavite komentar
Ime:
0/1500 karaktera
Komentar:
AntiBot pitanje: pet + tri = ?

Prijavite se sa vašim SuperOdmor nalogom ili sa vašim nalogom.

Pošalji komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo korisnike SuperOdmor.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. SuperOdmor.rs ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove SuperOdmor.rs. Administratorima SuperOdmor.rs se možete obratiti ovde: info@superodmor.rs

Komentara: 0
Aranžmani - Pretraga
Specijalne ponude