Italijanski grad čije ime ne sme da se izgovori

Kolobraro, drevni italijanski grad koji je smešten na vrhu brda u regionu Bazilikata, slovi za najnesrećnije mesto u čitavoj zemlji.

Prema legendi, ovakav status mesto je dobilo tokom četrdesetih godina prošlog veka kada je Bjađo Virgilio, tadašnji gradonačelnik Kolobrara, prilikom jednog sastanka u obližnjem gradu Matera, izjavio: „Neka se ovaj luster obruši ako ne govorim istinu”.

  

 

 

Čim je izgovorio te reči luster se strovalio na njih sa plafona i Virgilijevo selo postalo je poznato kao mesto sa lošom reputacijom.


Danas je Kolobraro gradić čije ime mnogi ne žele da izgovore. Stanovnici obližnjih varoši nazivaju ga „To selo” i odmah posle toga kucnu triput u drvo kako bi se oslobodili eventualne loše sreće. Lokalno stanovništvo ne smatra da je njihov gradić proklet i smatraju da je sve čista izmišljotina. Ipak, kada se nešto nepredviđeno dogodi posetiocima, odnosno ako im pukne guma ili im se pokvari automobil, oni će odmah okriviti selo.

 

 


Smeštena između Kalabrije i Apulije, južna italijanska pokrajina Bazilikata poznata je po neobuzdanoj divljini i veličanstvenim pejzažima u kojima „gradovi duhova”, među kojima je Krako, nisu retkost i u njima su stanovnici izuzetno sujeverni čak i u drugoj dekadi 21. veka.

 

 

 

Kao dodatak mitu sa lusterom, stanovnici Kolobrara već generacijama s kolena na koleno prenose priče o vešticama i čarobnjacima. Jedna od čuvenijih priča jeste ona o ženi koja je tokom pedesetih godina 20. veka bila poznata širom južne Italije po tome što je, navodno, držala kontrolu nad svojim selom praveći čarobne napitke i pivu koje je začarala.

 

 

Zahvaljujući ovim pričama, selo je postalo poznato širom Italije po tome što je na njega bačena kletva i zato što donosi lošu sreću svakome ko se u njemu zadesi. Kako bi iskoristili ovo praznoverje i legende, stanovnici Kolobrara su 2011. organizovali ulični šou „San o noći – u TOM selu”.


Svakog avgusta ovde se okupljaju posetioci iz celog regiona kako bi gledali predstavu sa vešticama i ostalim jezivim stvorenjima koja šetkaju ulicama Kolobrara.

 

 

Po dolasku, gosti dobijaju amajliju koja ih štiti od seoskog prokletstva koja sadrži: tri gromuljice soli koja štiti od bajanja, tri semena pšenice kao simbol plodnosti, tri ruzmarina kao simbol ljubavi i lepote, kao i lavandu kao simbol čednosti i spokoja.


Jedan od likova koje ćete videti na ulicama jeste i Monaselo (u prevodu „mali monah”) koji, prema lokalnoj legendi, predstavlja duh deteta koje je umrlo pre nego što je kršteno.


Uprkos prijatnom izgledu, duh sa crvenim šeširom ima prilično vragolast smisao za humor. Njegove omiljene vragolije jesu golicanje tabana i šaputanje „slatkih reči” devojkama. Jedini način da se oduprete njegovim vragolijama jeste da mu otmete šešir pošto ne može da živi bez njega.

 

 

Još jedna od zanimljivih stvari na festivalu jesu vukodlaci za koje legenda kaže da su u pitanju obični ljudi rođeni na Božić u ponoć. Naravno, ostatak legende je vrlo dobro poznat: kada nastupi pun Mesec, oni se pretvaraju u vukodlake i terorišu selo.


Oni su žrtve prokletstva bačenog na njih i jedini način da ga se oslobode jeste ubod igle. Mali gubitak krvi će ih ponovo pretvoriti u ljude.


Iako je ovaj festival u očima posetioca veoma zanimljiv zbog toga što je sve izmišljeno, stanovnici Kolobrara drže do toga da legende, tajne i misterije prenose mlađim generacijama.


Zbog toga će ovaj gradić zauvek ostati mesto mitova i legendi, a, ko zna, neke od čudnovatih priča su možda i istinite. Ono što je jedino izvesno jeste to da je Kolobraro još jednom postao poznat zahvaljujući lošoj sreći.
 

Aktuelne ponude
Ostavite komentar
Ime:
0/1500 karaktera
Komentar:
AntiBot pitanje: dva + tri = ?

Prijavite se sa vašim SuperOdmor nalogom ili sa vašim nalogom.

Pošalji komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo korisnike SuperOdmor.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. SuperOdmor.rs ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove SuperOdmor.rs. Administratorima SuperOdmor.rs se možete obratiti ovde: info@superodmor.rs

Komentara: 0
Aranžmani - Pretraga
Specijalne ponude