Mađarska

Kratak opis - Mađarska

Ravnice pokrivaju veći deo Mađarske (Karpatski basen), dok na severu, uz slovačku granicu, ima brda i planina (najviši vrh Kekeš, 1.014 m). Mađarsku na po pola deli moćni Dunav; druge velike reke su Tisa i Drava, dok na zapadu zemlje leži veliko jezero Balaton. Osim toga, Mađarska ima najveće termalno jezero na svetu, jezero Heviz. Klima je kontinentalna, sa hladnim i vlažnim zimama i toplim letima.

 

Glavni grad i ponos Mađarske je Budimpešta, biser Dunava i jedan od najlepših gradova Evrope koji posle izlaska Mađarske ispod gvozdene zavese ponovo vraća stari sjaj. U Budimpešti se i dalje oseća duh starih vremena Austrougarske monarhije, kada je ovaj grad bio ne samo jedan od kulturno-političkih centara Evrope, nego i sveta.

Vaši utisci - Mađarska


5
Budimpesta je jedan od najlepsih Evropskih gradova . Neverovatno je koliko se raznovrsnih i zanimljivih stvari moze videti za kratko vreme . Ako se nadjete u ovom gradu obavezno prosetajte ulicom Vaci i posetite poslasticarnicu...

5
U Madjarskoj letujem godinama tačnije na Balatonu. Od svih mesta koje sam obišao nekako mi ie najviše dopada ŠIOFOK. U tom grdiću postoji i žel. stanica pa ako nije vreme za plažu vozom se stiže do Budimpešte za...

Putopisi - Mađarska

Miris Mediterana ... u Madjarskoj
trotter, 13. 01. 2013. - Komentara 1
Obzirom da nisam veliki fan prvomajskih uranaka,rostilja u "prirodi",lose muzike sa auto-kasetofona i gomile pripitih izletnika,nekoliko dana pre 1. maja sam se bacio u razmisljanje kako na najbolji nacin iskoristiti slobodno vreme,i neradne dane.I sasvim slucajno,u nekom casopisu pronadjoh pricu o Pecuju,evropskoj prestonici kulture,ne tako dalekom gradicu na jugu Madjarske.Lak dogovor za prijateljima(koji povodom 1.maja razmisljaju slicno kao ja),3 sata voznje od Beograda i...krecemo!
Dunav tece i kroz Baju ...
trotter, 15. 11. 2011. - Komentara 2
Ako bi ljude opisivali na osnovu putovanja I destinacija koje vole da posecuju,onda bi o meni svakako rekli sledece: “Pa,dobro..voli on I Pariz I Bec..i Rim…ali,nekako je najsrecniji na destinacijama u koje malo ko zalazi”..:) Svoju bogatu “kolekciju” ovog vikenda dopunio sam Bajom-gradom u juznoj Madjarskoj,na obali Dunava.
Naša preporuka
Pošalji stranu na:


Avio karte