Budimpešta - Restorani

Restorani

Domaća hrana foto: hostelmanagement/flickr.com

 

U Budimpešti ima restorana za svačiji ukus. Oni koji se žure povodom obilaska grada, a ipak hoće da probaju mađarska jela mogu svratiti do velike tržnice u samom centru grada gde se nalazi restoran Fakanál, koji služi dobru (mada ne najbolju u gradu) i vrlo jeftinu hranu. Nalazi se na adresi Vamhaz krt, 1.

 

Prava mađarska hrana koju spremaju odlični kuvari može se naći u restoranu Vörös Postakocsi, koji se nalazi u jednoj od najpopularnijih ulica u gradu – Ráday ulici br. 15. Ovde se može isprobati ne samo mađarska hrana, već i prava mađarska atmosfera sa živom mađarskom muzikom. Služe se odlična gulaš supa, riblja čorba, povrće i guščija džigerica, koji predstavljaju tipična mađarska jela.

 

Najbolja riblja čorba se služi u restoranu Régi Sipos, koji se nalazi na adresi Lajos u. 46. Ovo jelo je u ovom restoranu toliko dobro da ga Mađari za Božić upravo ovde kupuju, umesto da ga spremaju kod kuće. Restoran ima tipično cigansku živu muziku koja mu daje posebno interesantnu atmosferu.

 

Izuzetno ukusna kobasica sa povrćem foto: scottfeldestein/flickr.com

 

Restoran Kárpátia Budapest služi sva tradicionalna jela i ima prelepu atmosferu u tradicionalnom ambijentu. Služe se salame, gulaš i paprika. On spade u skupe restorane, ne toliko zbog kvaliteta hrane koliko zbog lepog uređenja. Nalazi se na Ferenciek trgu, br.7-8.

 

Posebno popularan zbog mesta na kojem se nalazi, gril i bar Normafa je pravi izbor za one koji vole kombinaciju prijatnog zelenila i odličnih panorama. Nalazi se na brdu Sváb, u ulici Eötvös, br. 52-54. Služi odličnu domaću limunadu i nekoliko mađarskih specijaliteta.

 

Za prave srpske gurmane koji su navikli na dobar u obiman obrok idealno mesto je restoran Fatal. Smešten je u maloj bašti u ulici Vaci, br.67. Jela se služe u ogromnim drvenim tanjirima. Uglavnom ga posećuju mađari, što je dobar znak za kvalitet. Ambijent je izuzetno prijatan u uzbzdljiv, kao u samo društvo koje se tu može upoznati.

 

Restoran Stex Ház je toliko dobar da se mesto mora rezervisati. Posećuje ga uglavnom lokalno stanovništvo. Služe se mađarska jela, salate, jela od ribe i mesa. Nalazi se u jednoj od najvećih ulica u gradu - Ferenc Körút, na adresi József krt. 55-57.

 

Štrudla se dosta jede u Budimpešti foto: JuditK/flickr.com

 

Vrlo dobar paprikaš sa piletinom, guščja džigerica i gulaš služe se u restoranu Rosenstein, koji se nalazi u ulici Mosonyi, br. 3.

 

Najčuveniji restoran u Budimpešti je definitivno Gundel. U njemu ručavaju svi bitni zvaničnici koji posete Mađarsku, a posebno ga voli Putin. Ovaj restoran ima odlična jela, a idealan je i za one koji treže romantičnu večeru uz sveće. Nalazi se u ulici Állatkerti, br. 2.

 

Restoran Náncsi Néni se nalazi malo van grada, ali vredi obići ga. Naime, on redovno dobija svetska priznanja u ugostiteljstvu. Posećuju ga mađari. Cene su uprkos njegovom visokom status vrlo niske, iste kao i u drugim običnim restoranima u gradu. U svim turističkim preporukama ovaj restoran se nalazi na prvom mestu.
 

Pošalji stranu na:


Avio karte