Kirgistan

Kratak opis - Kirgistan

Kirgistan, zemlja u Centralnoj Aziji, bogata je nedirnutom prirodom i nomadskom tradicijom. Na severu se graniči sa Kazahstanom, na zapadu sa Uzbekistanom, na jugozapadu sa Tadžikistanom i na jugoistoku sa Kinom. Rusija je anektirala 1876. godine, a nezavisnost od Sovjetskog Saveza Kirgistan je stekao 1991. godine. Ova država ima najliberalniju politiku turističkih viza među zemljama Centralne Azije, i jedna je od najprogresivnijih bivših sovjetskih republika u regionu.

 

Kirgizi, potomci plemena iz regije Tuva migrirali su na područje današnjeg Kirgistana u XIII veku za vreme uspona Mongolskog carstva. Tokom sovjetske ere mnoge tradicije i kulture su izgubljene, ali se ponovo otkrivaju. Pored toga, u ovu zemlju deportovane su mnoge etničke manjine, uključujući Nemce, Kurde, Čečene, Poljake i Jevreje. Svoje mesto pod suncem tu su našli i kineski muslimani. Ovakva mešavina nacija čini od Kirgistana jednu od etnički najraznorsnijih zemalja u Aziji.

 

Kirgistan se nalazio na čuvenom Putu svile, mreži karavanskih puteva kojima se odvijala trgovina između istočne Azije i Sredozemlja. Sličan naziv koristili su još Vinantijci, a termin “put svile” prvi put je upotrebio Ferdinand fon Rihthofen, u XIX veku.

Put svile doživljava procvat za vreme dinastije Tang (618-907), kada Kina preuzma prevlast nad Persijancima. Tim putem karavani su prevozili svilu, robu, začine, staklo, porculan, ali i religije i kulture. Njime je u Kinu i Japan došao budizam, ali i hrišćanstvo.

 

Severni deo zemlje, koji je hladniiji, čine Čujska, Isjakulska, Talaska i Narinska oblast, u kojima vlada suva kontinentalna do polarna klima, u zavisnosti od nadmorske visine. U najhladnijim delovima temperatura se spušta ispod nule tokom mesec i po dana zimi. Najbolje vreme za posetu severnom Kirgistanu jeste od juna do septembra. Gradovi u podnožju planina, kao što je prestonica Biškek, beleže letnje temperature do 35 stepeni Celzijusa. Najlepše vreme za obilazak nižih planinskih područja je između aprila i juna, kada su planinske padine ukrašene šarenilom cveća. Južni deo čine provincije Džalal-Abad, Oš i Batken. U južnom delu zemlje nalazi se deo Ferganske doline, koja zahtvata i delove Uzbekistana i Tadžikistana. U njoj vlada suptropska klima i topla leta, kada temperatura dostiže 40. podeljak na Celzijusovoj skali. Iako zemlja ima nekoliko planinskih lanaca, preovlađuje masiv Tjen Šan, što znači “nebeske” ili “božanske” planine. Dugačak je preko 2.500 kilometara i pruža se preko Kine, Kazahstana, Kirgistana do Uzbekistana. Najviši vrh je “Džengis Čokusu” (pobeda), koji je visok 7.439 metara.

Vaši utisci - Kirgistan

Trenutno nema utisaka... Budite prvi, ostavite svoj utisak.

Putopisi - Kirgistan

Trenutno nema putopisa... Budite prvi, kreirajte svoj putopis
Pošalji stranu na:


Avio karte