Kambodža

Kratak opis - Kambodža

U jugoistočnoj Aziji nalazi se Kraljevina Kambodža. Na zapadu i severu graniči se sa Tajlandom, na severu sa Laosom, a na istoku i jugu sa Vijetnamom. Na jugozapadu izlazi na Tajlandski zaliv, deo Južnog kineskog mora i deo Tihog okeana. 

 

Kmersko carstvo sa središtem u gradu Angkor rasprostiralo se na prostoru današnje Kambodže od 9. do 15. veka. Glavna atrakcija u Kambodži i njen simbol danas je hram Carstva Angkor Vat. Kambodža je tokom 80-ih i 90-ih godina bila pogođena građanskim ratovima raznih frakcija od kojih su najpoznatiji Crveni Kmeri pod čijom vlašću je u masovnim pogubljenjima poginulo i umrlo od gladi i bolesti oko 1,5 miliona ljudi. Ustavna monarhija ustanovljena je početkom 90-ih godina kada je uspostavljena politička stabilnost.

 

Kambodža je uglavnom nizijska zemlja i kroz nju protiče reka Mekong,  a na zapadu se nalazi najveće kambodžansko jezero Tonle Sap koje je središte ribarstva i uzgoja pirinča.

 

Stanovništvo Kambodže u največem procentu čine Kmeri (90%), zatim Vijetnamci sa 5% i narod Čam 4%. Ostalih jedan procenat, odnosno oko 100.000 stanovnika, čine razne male etničke grupe poznate pod jednim imenom "Brdski Kmeri".

 

Jezik kojim se govori u Kambodži je  kemrski jezik. Francuski je nekada bio jezik kojim se govorilo u Kambodži, a danas ga razumeju samo stari ljudi, dok mlađa populacija razume i govori engleski jezik zbog velikog broja turista.

 

Kultura u Kambodži je hijerarhijska i tradicionalna i stariji ljudi uživaju veliko poštovanje. Vlada Kambodže trudi se da očuva tradiciju i "ne iskvari" stanovništvo pa su tako zabranjeni neki uređaji poput 3G mobilnih telefona, farbanje u plavo, izbori za mis i sl. Hrana se zasniva na pirinču, ribi i povrću i slična je tajlandskoj kuhinji. Specijalitet, pored ribe, oko reke Mekong su i pečene zmije koje u velikom broju žive oko reke i neotrovne su. Najpopularniji sportovi su fudbal, borilački sportovi i trke čamaca.

Vaši utisci - Kambodža

Trenutno nema utisaka... Budite prvi, ostavite svoj utisak.

Putopisi - Kambodža

Trenutno nema putopisa... Budite prvi, kreirajte svoj putopis
Pošalji stranu na:


Avio karte