San Remo - Atrakcije

Atrakcije

San Remo je u periodu “belle epoque” doživeo pravi arhitektonski procvat: od 1874. do 1906. izgrađeno je 190 vila i 25 hotela. Zdanja odlikuje kombinacija slobodnog stila i eklekticizma.
 

Jedna od najupadljivijih zgrada je Ruska Pravoslavna Crkva koja je završena 1913.godine. Crkva inače vrlo liči na crkvu Sv. Vasilija u Moskvi. San Remo je popularnost među Rusima doživeo zahvaljujući carici Mariji Aleksandrovnoj, koja je u njemu provela nezaboravnu zimu 1874.
 

Kupole Ruske Pravoslavne Crkve u San Remu foto: Andrei Dimofte/flickr.com

 

Puno atraktivnih zgrada ima duž šetališta Corso Matteotti. Na broju 143 se nalazi fascinantna Borea d’Olmo Palata koja je izgrađena još krajem XV veka i oduvek je pripadala plemićkoj porodici Borea, koja je poticala iz Venecije. Deo zgrade je Gradski Muzej sa tri odvojena odseka: arheološkim, legatom slika i gravura pesnika Laurana i delom u kojem se nalaze predmeti koji su pripadali Đuzepeu Garibaldiju, a koje je muzeju dala engleska plemkinja Karolina Filipson, Garibaldijeva prijateljica. Zidove muzeja je vrednim freskama ukrasio Đovani Batista Merano krajem XVII veka.
 

Najvažnija sveta zgrada u San Remu je San Siro Katedrala, izgrađena u XII veku u romaneskno-gotičkom stilu. Kasnije je modifikovana u baroknom stilu, ali joj je u XIX i XX veku vraćen prvobitni izgled. U katedrali se nalazi drveno raspeće koje je u XVIII veku radio Anton Maria Meragliano. Pored vrlo bitnih skulptura, unutar crkve se nalazi i Crno raspeće, rad nepoznatog umetnika, koje je lokalnom narodu bio velika moralna podrška u teškim periodima.
 

Čuveni Kazino foto: Pelodia/flickr.com

 

Na Trgu Eroi se nalazi Torre della Ciapela sa zidom debelim 1 m, koja je u XVI veku bila deo gradskih zidina. U blizini ovog trga se nalazi La Pigna - srednjevekovna četvrt puna kamenih zgrada koje su povezane kamenim lukovima.
 

San Remo je poznat kao “Biser Cvetne rivijere”. Blaga klima tokom cele godine, pogodna za plivanje i odmor, takođe je pogodna i za gajenje tropskog bilja i cveća koje je nadaleko poznato i koje se izvozi po celom svetu. Zato ovaj grad poseduje neviđene i luksuzne botaničke bašte.
 

Pomenuti Corso Matteotti predstavlja šoping centar i sadrži sve najpoznatije svetske modne marke. Međutim, ova ulica je puna i istorijskih mesta. Iza Rimske ulice se nalazi Casa Valdese (Valdezijanska kuća) u kojoj je Italo Kalvino završio osnovnu školu. Paralelno sa šetalištem Matteotti se pruža ulica Corradi, koja prelazi preko istorijskog mesta Rimskog puta Julija Avgusta. Ova ulica je jedna od najprometnijih u San Remu. Obiluje radnjama sa odličnim poslasticama i finim kafeterijama.
 

Teatar Ariston foto: agostinofedeli/flickr.com

 

Obavezna atrakcija je Torinska fontana koja se nalazi u ulici Calvi. Trg San Siro je najčuveniji po istoimenoj katedrali. Na suprotnoj strani od ovog trga je Molilište Nevine Misli koje je izgradila porodica Palmari još u XVI veku. Posetioci uglavno ne propuštaju da vide trg Eroi Sanremesi na kojem se nalaze srednjevekovna kuća, Torre della Ciapela i pijaca na kojoj se prodaje prelepo cveće.
 

Blizu trga Eroi nalazi se trg Nota na kojem se nalazi stara gradska palata. Na trgu je i ploča posvećena Italu Kalvinu. Malo dalje se nalazi trg Cassini koji sadrži crkvu Sv. Stefana koja predstavlja jednu od najvažnijih religijskih zgrada u San Remu. Crkva potiče iz srednjeg veka, a odlikuje se izuzetno lepim i vrednm freskama i zlatom kojim je ukrašena.
 

Pogled na more preko krovova San Rema foto: Mike_fleming/flickr.com

 

Najatraktivnije mesto za one koji vole da osete duh prošlosti je La Pinja. To je stari centar grada koji sada odiše istorijom i tišinom. Počinje od trga Santo Stefano i hrama Madonna della Costa. Na početku ovog dela grada je kapija Porta di Santo Stefano, koja predstavlja granicu između novog i starog dela grada. Odatle vodi istoimena ulica. Stari trg dell’Oratorio dei Dolori krije staro zdanje ispred kojeg se nalazi kolonada sa obeležjem iz 1642. Ovo molilište je ukrašeno lepim freskama iz XVIII veka. Takođe vredi videti i palatu porodice Gentile-Spinola.
 

U ulici Palmna na broju 21 se nalazi najlepša i najbolja kuća 1538.godine koja je pripadala porodici Manara. Ova kuća je izabrana da ugosti papu Pola III na njegovom putuza Nicu. U ulici Monta se nalazi palata grofova Sapia Rossi koja je 1794.ugostila Napoleona. U blizini je i trg San Đuzepe koji sadrži istoimenu crkvu čija izgradnja je počela u XVII, a završena je u XIX veku. Ovu crkvu odlikuje vrlo eklekitički stil dekoracije. Iznad spoljašnjeg portala se nalazi statua Sv. Jozefa.
 

Nad San Remom se izdiže Hram Naše Dame sa obale. Ovo mesto je jedinstveno po mnogo čemu: svojim freskama, slikama, mermeru i prozorima.
 

U srcu San Rema smeštena je Palata Borea, koja je specifična po svom dugom ulazu. Sama zgrada poseduje bogate freske po plafonima i u njoj se nalazi Gradski muzej i slikarska galerija. U sobama koje okružuju plavu salu je nekada odseo Papa Pius VII na povratku iz Francuske u Rim. U zgradi se, na kraju, mogu videti i portreti porodice Borea d’Olmo.
 

Umetničko delo u jednoj od galerija San Rema foto: Pelodia/flickr.com

 

Jedna od najelitnijih ulica i istovremeno najatraktivnijih mesta za turiste je Corso degli Inglesi. Ovaj korzo je dug 2 km, a u njemu se nalaze prelepe i jedinstvene vile iz XIX i XX veka, koje pripadaju uglavnom engleskim bogatašima. Naravno, ovo je deo privatnih poseda, te nije dozvoljena poseta prelepim zdanjima, ali i sam pogled na spoljašnjost već budi sliku unutrašnje raskoši i načina života elite. Vile okružuju rajski uređene bašte i parkovi. Među najlepšim zdanjima su: Bel Respiro, Vista Lieta, Mirasole, Rondinella...
 

Na stecištu Corso Matteotii, Corso Mombello i ulice Faraldi nalazi se bioskop Central, koji, iako je izgrađen 1924., odiše duhom pozorišta XVII veka. Unutar ovog zdanja mogu se videti fantastične freske koje predstavljaju alegoriju San Rema prikazujući nimfe i kentaure. Zgrada iz moderne prošlosti koja se takođe ne sme propustiti je Cinema Teatro Ariston, koji ugošćuje čuveni i najznačajniji događaj u San Remu, Festival Italijanske Pesme.
Na šetalištu Kavaloti se nalazi jedna od najlepših kuća u gradu - vila Nobel, koja je pripadala čuvenom švedskom naučniku. Izgrađena je 1874., a restaurirana 1892.
 

Uživanje u ligurijskoj hrani i luci San Rema foto: Paul74/flickr.com

 

Sama luka poseduje puno atraktivnih mesta kojima mora prošetati svaki turista u San Remu. Pored Porto Vecchio se nalazi Trg Bresca, koji je dobio ime po Benedetu Bresci, istorijskoj ličnosti iz 1500.godine. Sada se na trgu nalaze palme i narandže među kojima leži mala crkva Chiesa della Marina. U blizini, na stecištu ulica Gaudio i Biksio može se videti ploča koja podseća na Đuzepea Garibaldija. Nad lukom se nadvija tvrđava Santa Tekla koja datira iz 1700., a izgrađena je kao osmatračnica na aktivnosti stanovnika San Rema.
 

Pošalji stranu na:


Avio karte