San Remo

Kratak opis - San Remo

San Remo se nalazi na severozapadu Italije u pokrajini Ligurija, i predstavlja prestonicu tzv. Cvetne rivijere. Okružuju ga Mediteranska obala i Alpi. Najviši vrh je Monte Bignone sa 1.300 m/nv. Grad je osnovan još u rimsko doba iz kog i potiče njegovo ime (Sant Eremo di San Romolo, što ukazuje na Romula od Đenove). Već na starim mapama ligurije nalazi se naziv San Remo.
 

San Remo je postao slobodni grad u drugoj polovini XV veka. Grad je posle dugog perioda nezavisnosti od Đenove došao u konflikt sa Republikom Đenovom 1753.godine. Posle francuske dominacije San Remo je pripojen Kraljevini Sardiniji. Već polovino XVIII veka grad se ubrzano razvija kao turistički centar, a poznati i bogati ljudi počinju da investiraju, gradeći vile i nastanjujući se ovde. Među njima su Elizabeta od Austrije, Maria Aleksandrovna od Rusije, ruski car Nikola II, Alfred Nobel i poznati pisac Italo Kalvino.
 

Grad sada ima 57.000 stanovnika i zahvata površinu od 54.7 km2. Najpoznatiji je kao luksuzna turistička destinacija zahvaljujući povoljnoj klimi tokom čitave godine, i kao muzički centar Italije, jer se u njemu održavaju najvažnija takmičenja ovog tipa u zemlji i Evropi.
 

San Remo je poznat kao Grad cveća, što ukazuje na drugu bitnu ekonomsku orjentaciju grada, pored turizma i proizvodnje odličnog maslinovog ulja.
 

Vaši utisci - San Remo


4.8
Jedna rec - prelepo...

Putopisi - San Remo

Trenutno nema putopisa... Budite prvi, kreirajte svoj putopis
Pošalji stranu na:


Avio karte