Rimini - Atrakcije

Atrakcije

Avgustov slavoluk foto: Puntin1969/flickr.com

 

S obzirom na to da je Rimini oduvek bio privlačna destinacija rimskim carevima, u periodu kada su se oni tu nalazili, posebno Oktavijan Avgust i Hadrijan, izgrađeni su Avgustov slavoluk, Tiberijev most i amfiteatar. Takođe, carica Gala Placidija izgradila je crkvu svetog Stefana.

 

Ono što ćete videti kada uđete u grad jeste Avgustov slavoluk, jedini preživeli rimski trijumfalni luk, koji je sagrađen 27. godine p.n.e. i posvećen je Avgustu. On označava važnost Riminija u rimskom svetu. Originalni luk je u 10. veku izmenjen, kako bi dobio odbrambenu ulogu, ali promenjen je samo njegov manji deo. I danas se na njegovim zidovima može videti kome je kapija posvećena, a to su četiri rimska boga: Jupiter, Apolon, Neptun i Roma, kao i natpis da je luk posvećen Avgustu. Avgustov slavoluk najveličanstveniji je spomenik klasičnog Riminija.

 

Tiberijev most foto: LANZATE/flickr.com

 

Tiberijev most započeo je graditi Oktavijan Avgust, a završio ga je Tiberije. Sagrađen je od istarskog kamena, ima pet lukova, i relativno je nepromenjen od završetka gradnje do danas, pa predstavlja najbolje očuvani primer rimske izgradnje mosta. I danas preko njega možete šetati, baš kao pre skoro 2000 godina. Most je poznat i kao „Đavolji most“, a to je ono što je zajedničko za sve rimske mostove širom Evrope.

 

Amfiteatar, koji je sagrađen u 2. veku, eliptičnog je oblika, i nekada je imao kapacitet od 15.000 gledalaca, a sada se nalazi u vrlo lošem stanju. Izgrađen je u vreme vladavine Hadrijana, a tu su se odvijale tradicionalne rimske gladijatorske igre i takmičenja. Ovaj rimski amfiteatar možete obići sa vodičem, naročito u toku letnjih meseci kada se organizuju brojne ture, a možete prisustvovati i nekom koncertu ili događaju, koji se održavaju u njegovoj blizini.

 

Kuća hirurga foto: Puntin1969/flickr.com

 

U srcu modernog Riminija nalaze se, i veliku pažnju privlače, dobro očuvani mozaici iz rimskog sveta, tzv. „ Kuća hirurga“ (Domus del Chirugo). Ovaj vrlo interesantni kompleks otkriven je 1989. godine, i od tada arheolozi vredno rade na njegovom očuvanju, a brojni ostaci koji su tu otkriveni čuvaju se u Muzeju grada. Ime mesta potiče upravo od predmeta koji su tu pronađeni: klješta, skalpeli, vage, keramičke vaze, staklene bočice, instrumenti pogodni za lečenje povreda... Zbog svega toga veruje se da je to bila kuća nekog vojnog lekara. Kuća se čuva, jer predstavlja važan primer rimskog života.

 

Malatesta hram foto: GeoSearch Italia/flickr.com

 

Malatesta hram ili crkva svetog Franje možda je i najvažniji spomenik Riminija, ali sigurno je jedan od najbolje očuvanih. Sagrađena je 1450. godine, a cilj je bio da predstavlja svetovnu moć naručitelja, Sigismonda Malatestu. Crkva deluje impresivno, zahvaljujući fenomenalnom ornamentu i mističnom ikonografijom. U crkvi se nalaze sarkofazi Sigismonda Malateste i njegove ljubavnice Isote Ati. Iako je nedovršen, ovaj hram privlači veliku pažnju turista.

 

Zamak Sismondo foto: GeoSearch Italia/flickr.com

 

Međutim, ovo nije kraj znamenitostima Riminija:


- Crkva San Giuliano
- Zamak Sismondo
- Crkva svetog Jovana Evangeliste
- Federiko Felini muzej
- Fontana Pigna
- Kapija Montanara...
 

Pošalji stranu na:


Avio karte