Rim

Kratak opis - Rim

Rim je glavni grad Italije i regije Lacio, centar bogate antičke kulture, od koje je ostalo mnogo spomenika do današnjih dana, a jedan od najvećih je svakako Koloseum. Grad se nalazi u donjem toku reke Tibar, u neposrednoj blizini Tirenskog mora i jedan je od najvećih centara Mediterana.

Prestonica Italije od 1870. godine, Rim je ujedno i grad sa najviše stanovnika, broji ih oko tri miliona.

Klima je mediteranska, a maksimalna temperatura u avgustu često prelazi 30 stepeni. Rim je osnovan 753. godine pre nove ere, a tokom istorije je imao brojne uspone i padove. Grad je i simbol Katoličke crkve - deo Rima je država Vatikan. Naziva se i večnim gradom, prestonicom sveta i gradom sedam brežuljaka. Rim je neznatno oštećen tokom Drugog svetskog rata, pa su brojne istorijske građevine i spomenici ostali sačuvani.

Vaši utisci - Rim


2.8
turisticki vodic rim super grad lep grad hotela ima losih i dobrih sta dobijete to je to nemoj da se bunite mnogo nego uzivajte u rimu obavezno mapu uzmite u hotelu i pravac peske ceo dana na razgled polako ceo centar zona...

3.4
Svi putevi vode u Rim, ali samo jedan do srca!!!...

Putopisi - Rim

Stazama velikih pisaca: Gradovi koji su inspirisali Andrića
elevate, 12. 06. 2017. - Komentara 0
U Rimu je bio srećan, Trst mu nije prijao. Marselj mu je izgledao kao velika, ali hladna varoš, a u Parizu je video rastanke s najviše bola…

Piše Tatjana Korićanac, autorka izložbe Ivo Andrić – pisac i diplomata
Ciao Roma !!!
serzica, 08. 12. 2010. - Komentara 7
Rukovođene starom izrekom ‘Svi putevi vode u Rim’, drugarica i ja smo odlučile da naš odmor provedemo u glavnom gradu Italije. Oduvek smo želele da vidimo kolevku zapadne civilizacije, veličanstven svedok ljudske moći i snage. To se ogleda na svakom koraku: u bazilikama, forumima, amfiteatrima … svaki kamen, svaka ruševina, imaju istorijsku vrednost i svedoci su slavne prošlosti.
Pošalji stranu na:


Avio karte