Montekatini Terme - Izleti

Izleti

Luča, katedrala San Martino foto: Alaskan Dude/flickr.com

 

U blizini Montekatinija nalazi se dosta gradova sa kojima bi se valjalo upoznati. A brzo i lako može se doći do Pistoje (17 km), Luče (29 km), Firence (48 km), Pize (55 km), Sijene (80 km) ili Bolonje (132 km).

 

Pistoja je udaljena svega 20 minuta vožnje od Montekatinija, glavni je grad istoimene pokrajine. Ovde možete videti katedralu sa kamenim oltarom starim 6 vekova, a impresivne građevine su i gradska većnica i muzeji. Luča ima srednjovekovne zidine koje su među najbolje očuvanim u Italiji. Tu su crkva San Mišel, sagrađena na starom rimskom forumu, katedrala San Martino, ruševine rimskog amfiteatra i muzej Pučini.

 

Firenca se može pohvaliti bogatom istorijom foto: alh1/flickr.com

 

Firenca ima bogatu istoriju i turiste privlači upravo svojim kulturno-istorijskim spomenicima. Glavni je grad istoimenog okruga i pokrajine Toskana. A od gradskih znamenitosti ovde možete videti: katedralu sv. Marije cvetne, Đotov zvonik, crkve Santa Marija Novela, Santa Kroče, San Lorenco, San Spirito, palate Barđelo, Vekio, Mediči, Ručelaj, muzeje, brojne statue i spomenike na gradskim trgovima. Ufici je vrlo interesantan kompleks zgrada koji sadrži bogatu kolekciju slikarstva, od antike do kasnog baroka. Godinama su se sakupljala umetnička dela koja se ovde nalaze, a za javnost je galerija otvorena 1765. godine. Ufici je i najznačajnija kolekcija italijanskog renesansnog slikarstva u svetu.

 

Piza foto: B a m s h a d/flickr.com

 

U Pizi možete videti čuveni Krivi toranj, srednjovekovne zidine oko grada i grobnice drevnog Rima. Krivi toranj je svetski poznata građevina, čija je gradnja počela 1173. godine, a završena je 1360. Plan nije bio da toranj bude kriv, to se desilo još na početku gradnje, bilo je pokušaja da se ispravi, ali bezuspešnih. Toranj je visok 56,7 m, a iskrivljen je za 5,5 %.

 

Bolonja foto: Chiara Marra/flickr.com

 

Ako vas zanima kako izgleda najveći u potpunosti sačuvan stari grad u Italiji, posetitie Bolonju. Niz trgova sa mnogobrojnim crkvama, palatama, tornjevima, spomenicima i fontanama, prepuno je znatiželjnih turista. A ono što najviše privlači pažnju su:
- Tornjevi Azineli i Garisenda – simboli Bolonje, a datiraju iz 12. veka
- Veliki trg – okružuju ga Katedrala sv. Petronija, Gradska kuća, Arkada Banči i Palata Podesta
- Katedrala sv. Petronija – najpoznatija crkva u Bolonji i peta u svetu, posvećena je San Petroniju, zaštitniku grada
- Crkva Bogorodice i sv. Luke – od ove crkve ka predgrađu vodi najveća grada na svetu...
 

Pošalji stranu na:


Avio karte