Milano - Atrakcije

Atrakcije

Trijumfalni luk foto: Alex [Fino] LA/flickr.com

 

U Milano turisti dolaze zbog prelepih građevina, umetnosti i mode, a s obzirom na to da se većina glavnih atrakcija nalazi u centru grada, neće vam trebati mnogo vremena da ih obiđete. Milano je čuven po operi Milanska skala, gotskoj katedrali (Duomo), zamku Sforca, crkvama Santa Marija dela Gracija (u kojoj je izložena „Tajna večera“ Leonarda da Vinčija) i Sveta Anastazija, Trijumfalnom luku, Nacionalnom muzeju nauke i Muzejima oslobođenja i Mansonia, Galeriji di Brera i Nacionalnoj biblioteci di Brera.

 

Milanska katedrala (Duomo) foto: Bernt Rostad/flickr.com

 

Milanska katedrala (Duomo) sedište je milanske arhiepiskopije, a širom sveta poznata je po svojoj gotičkoj arhitekturi, promociji hrišćanske vere, kao i po tome što je jedna od najvećih crkava na svetu, takođe, druga je crkva po veličini u Italiji, ali i druga po veličini gotička katedrala na svetu. Ova katedrala još uvek nije završena, a proces gradnje započet je krajem 14. veka. Milanska katedrala izgrađena je od cigala, fasada je prekrivena belim mermerom, osnova je u obliku latinskog krsta, a pet brodova razdvojeni su sa 40 stubova. Za turiste je otvoren krov katedrale, pa imate mogućnost da izbliza vidite neverovatne skulpture koje su tu smeštene.


 

Milanska skala foto: Toni Kaarttinen/flickr.com

 

Još jedna nadaleko poznata građevina Milana je Milanska skala. Ova operska kuća nalazi se na trgu La Skala, izgrađena je u neoklasičnom stilu, u periodu od 1776. do 1778. godine. S obzirom na to da je izgrađena na mestu stare crkve Santa Marija dela Skala, po njoj je opera i dobila ime. Operska sezona počinje 7. decembra, a vi ako ste u poseti ovom gradu u tom periodu, posetite Milansku skalu, kupite kartu za neku od opera – nećete se pokajati.

 

Crkva Santa Marija dela Gracija foto: Davide "Dodo" Oliva/flickr.com

 

Posetite crkvu Santa Marija dela Gracija (Sveta Marija Milostiva), izvanrednu građevinu koja se nalazi na UNESCO-vom spisku svetske baštine. Ovu crkvu veliki broj turista posećuje zbog onoga što se nalazi u njenoj unutrašnjosti, a to je mural „Tajna večera“ Leonarda da Vinčija. Santa Marija dela Gracija izgrađena je na zahtev milanskog vojvode Frančeska I Sforca, koji je želeo da ona bude njegova porodična kapela i mauzolej. Ova crkva sagrađena je oko 1470, a na UNESCO-v spisak svetske baštine upisana je 1980. godine. Interesantno je da je Leonardova slika preživela bombaški napad saveznika 1943. godine.

 

Zamak Sforca foto: priscillajp/flickr.com

 

Zamak Sforca je značajan srednjovekovni spomenik, sagrađen u 14. veku. Danas se u ovom zamku nalaze muzej i galerija, a kada je sagrađen u njemu se nalazila službena rezidencija milanskih vojvoda. Ovaj zamak jedna je od najvećih tvrđava u Evropi; ima 12 bastiona, a spoljnje utvrđenje prostire se na 3 m dužine i pokriva površinu od 25 ha. U 15. i 16. veku ovaj zamak čuvalo je između 1000 i 3000 ljudi. Centralna kula Filarete obnovljena je između 1900. i 1905. godine, i sada je spomenik kralju Umbertu I. Dvorac Sforca teško je oštećen u bombardovanju tokom Drugog svetskog rata, ali je i obnovljen. U dvorcu se čuva Mikelanđelova poslednja skulptura, a dvorski kompleks obuhvata Muzej drevnih umetnosti, Muzej nameštaja, Muzej muzičkih instrumenata i kolekcije primenjenih umetnosti, Arheološki muzej (sekcija egipatski i praistorijski delovi)...

 

Stadion Đuzepe Meaca (San Siro) foto: priscillajp/flickr.com

 

Pored kulturno-istorijskih znamenitosti, ono po čemu je Milan, takođe, poznat jeste stadion Đuzepe Meaca (San Siro). Na ovom stadionu igraju dva slavna fudbalska kluba: FK Milan i FK Inter Milano, a utakmica između njih poznata je kao Milanski derbi ili derbi koji se igra u čast statue Device Marije, jedne od glavnih znamenitosti grada. Stadion Đuzepe Meaca je drugi najveći stadion u Evropi (prvi je Kamp Nou u Barseloni). Sagrađen je 1934. godine, kada se u ovom gradu igralo Svetsko prvenstvo. Ovaj stadion, sa još 28 stadiona u Evropi, ima 5 zvezdica UEFA, a to znači da se na njemu može igrati finale Lige šampiona.
 

Pošalji stranu na:


Avio karte