Milano

Kratak opis - Milano

Milano, prestonica Lombardije, ima oko 1,3 miliona stanovnika. Najveći je industrijski grad Italije i centar mode – dizajnera, umetnika, fotografa, manekena. Milano je moderan grad sa starom dušom; ima stari deo grada sa zanimljivim građevinama i palatama, zbog čega privlači brojne turiste. Smatra se „privrednim srcem“ Italije; svetski je poznat privredni, modni i medijski centar.

 

Nakon keltskog plemena Insubri, koji su prvi naselili Milano i okolinu, na ovom području dolaze Rimljani (222. godine pre nove ere), osnivaju novo naselje i nazivaju ga Mediolanum („usred ravnice“). Car Dioklecijan je 293. godine proglasio Milano prestonicom Zapadnog rimskog carstva. Tokom svoje duge istorije, Milano je nekoliko puta rušen i obnavljan; osvajali su ga Vizigoti, Huni, Langobardi, Franci... Milano je imao vodeću ulogu u Lombardskom savezu (osnovan 1167. godine), a bio je i jedan od vodećih renesansnih gradova u Italiji. Godine značajne za istoriju Milana:


 

Veliki gradski kanal foto: El Mostrito/flickr.com

 

- 1492. – Milano pada pod vlast Francuske,
- 1525. – Milano pada pod vlast Habzburgovaca,
- 1796. – Milano postaje glavni grad Cisalpinske republike,
- 1815. – Milano je dodeljen Austriji,
- 1859. – Milano pada pod vlast Sardinije i Pijemonta,
- Drugi svetski rat – Milano je pretrpeo velika razaranja i pustošenja,
- Nakon Drugog svetskog rata – Milano se razvija i postaje središte evropske privrede.

 

Milano kao modni centar privlačan je za šoping – tu su Armani, Versaće, Prada, Guči, Dolče i Gabana i brojni drugi dizajneri. Grad je, takođe, i svetska prestonica nameštaja i kućnih potrepština. U ovom gradu nalaze se i izdavačke kuće, brojni instituti za istraživanje tržišta, trgovačka udruženja zemlje...
 

Vaši utisci - Milano

Trenutno nema utisaka... Budite prvi, ostavite svoj utisak.

Putopisi - Milano

Trenutno nema putopisa... Budite prvi, kreirajte svoj putopis
Pošalji stranu na:


Avio karte