Bormio

Kratak opis - Bormio

Bormio - Vrata Alpa kroz koja su prolazili mnogobrojni carevi i armije krećući se na svom putu ka srcu Evrope, otvorena su i za sve one koji žele da dožive nezaboravne trenutke pod snegom. Ona se nalaze na 1100 km od Beograda, gde i počinje najveći Evropski planinski masiv. Italijanska strana Alpa proteže se na severu Lombardije, u regiji Alta Valtelina. Masiv Alpa obuhvata oblast od 90 km2 u čijem sastavu su prelepe ski staze, šume, glečeri i vrhovi preko 4000 m nadmorske visine. Neke od osnovnih karakteristika ovog skijaškog centra su i 80% sunčanih dana u sezoni, obilne snežne padavine, prekrasni predeli, vrhunski pripremljene staze koje pokriva oko 100 km žičara. Duga sezona, od decembra do maja, omogućena je visinom Alpskih vrhova, količinom padavina i samim skijalištima koja dostižu i do 2900 m nadmorske visine.

 

Bormio je udoban gradić koji se nalazi u srcu Italijanskih Alpa, u Lombardiji, blizu Švajcarske granice. Leži na visini od 1.225 m. Okružen je krečnjačkim planinama sa najvišim vrhom Reit od 2.075 m/nv. Na teritoriji Bormia se susreći tri doline:

Valdisotto, koja povezuje gradić sa dolinom Valtellina, jezerom Como i dolinom Po;

Valdidentro, kroz koju do doline Viola protiče reka Viola, povezujući Bormio sa Livignom preko sela Trapelle;

Valfurva, koja se nalazi na istoku Bormia, puna je šuma i rečica, a na njenom vrhu se nalazi malo selo Santa Caterina. Istočno se prostire najveći glečer u Italijanskim Alpima koji se prostire preko 3.500 m u visinu.

 

Na Bormiu su zastupljeni svi zimski sportovi, a poznat je po tome što se u njemu održavaju Alpine Ski World Cup trke.

 

Još jedan od glavnih zaštitnih znakova Bormia su terme sa temperaturom vode između 35 i 42 stepena C. Mesto sada ima 4.100 stanovnika, a istorija mu se prostire do 2.000 godina u prošlost. U centru gradića su “Via Roma”, male tradicionalne prodavnice i freske koje oslikavaju planinska zdanja Bormia.

 

Kulturno-istorijski značaj Bormia je najveći na čitavim Alpima. Čuveni “Rimski put” pruža se kroz centar, gde se nalaze mnoga značajna zdanja. U njih spadaju bivša crkva Santo Spirito i antička crkva San Vitale. Zgrade obluju slikama i freskama, što daje ovom gradiću toplinu i priliku da se divite umeću autora. Posebna atrakcija je antički most kroz koji protiče reka Frodolfo. Preko mosta se može stići do oblasti Combo, u kojoj su najlepši ukrasi male crkve Sassello iz 14.veka i Chiesa di Sant’Antonio.
 

Vaši utisci - Bormio

Trenutno nema utisaka... Budite prvi, ostavite svoj utisak.

Putopisi - Bormio

Trenutno nema putopisa... Budite prvi, kreirajte svoj putopis
Pošalji stranu na:


Avio karte