Iran

Kratak opis - Iran

Iran je država u jugozapadnoj Aziji. Na zapadu graniči sa Irakom i Turskom, na severu sa Jermenijom, Azerbejdžanom i Turkmenistanom i na istoku s Avganistanom i Pakistanom. Osim toga, na severu izlazi na Kaspijsko more, a na jugu na Persijski zaliv i Omanski zaliv, deo Indijskog okeana.


U Iranu prevladava planinski reljef, posebno u zapadnom delu u kojem živi većina stanovništva (planinski lanci Zagros i Elbrus sa najvišom tačkom Irana, 5671 m visokim Damavandom). Uz Persijski zaliv reljef je nizijski, a na istoku preovladavaju slabo naseljene ravne pustinje sa povremenim slanim jezerima.
Islam je državna i najzastupljenija religija. Velika većina muslimana su šiiti. Stanovništvo uglavnom govori iranskim jezicima, među kojima se ističe persijski kojim govori nešto više od polovine stanovništva. Na severozapadu zemlje živi velika azerbejdžanska zajednica (oko 17 miliona stanovnika, više nego u susednom Azerbejdžanu).


Nakon islamske revolucije 1979. Iran je postao republika, ali uz izabrani parlament i predsednika odlučujuću reč u mnogim pitanjima i pravo veta na većinu odluka imaju verske vođe na čelu sa vrhovnim vođom (ovu funkciju je do svoje smrti 1989. obavljao Ajatolah Homeini).

Vaši utisci - Iran

Trenutno nema utisaka... Budite prvi, ostavite svoj utisak.

Putopisi - Iran

IRAN (1. deo): Tabriz & Kandovan
nenadove_avanture, 20. 08. 2013. - Komentara 2
Nakon nekoliko dana krivljenja kičme po autobusima, budim se odmoran u svom krevetu u Tabrizu. Petak je, neradni je dan u Iranu, kao što je kod nas nedelja. Vreme za obilazak je idealno, jer je Tabriz već u devet sati ujutru okupan februarskim suncem.
Za 3 dana - do Irana!
nenadove_avanture, 06. 08. 2013. - Komentara 7
"Bila jednom dva brata. Jedan od njih krene u svet da traži sreću ...
Krene on tako, te obiđe mnoge zemlje u Aziji. Nastani se sa svojom suprugom na jugu Kine i nakon godinu dana lutanja, odluči da piše o svojim avanturama.
Sve je počelo te 2012. godine odlaskom iz rodnog grada Pirota ..."
Pošalji stranu na:


Avio karte