Brioni

Kratak opis - Brioni

Brioni su nacionalni park na hrvatskom delu Jadrana. Sastoje se od dva ostrva i jedanaest ostrvaca, a najveća ostrva su Veliki Brijun i Mali Brijun. Ovaj Nacionalni park nalazi se jugozapadno od Istre, nasuprot mesta Fažana, ukupne površine 37 km2. Pored Velikog i Malog Brijuna, tu su i ostrva: Sveti Marko, Gaz, Obljak, Galija, Supin, Grunj, Pusti...

 

Brioni se mogu pohvaliti bogatom istorijom, a o tome svedoči naselje na rtu Gromači, koje datira još iz doba eneolitika. Tu je otkrivena radionica kamenog oruđa i oružja, zemljanog posuđa, predmeta od kostiju i bakra. Prvo pleme koje je naselilo Brione bili su Histri, a zatim dolaze Kelti, Rimljani i Hrvati. I danas se na Brionima nalaze ostaci kulturno-istorijskih znamenitosti, a sve njih možete obići i posetiti.

 

Sve do Prvog svetskog rata, Brioni su bili vrlo posećeni od strane bogatih građanskih i aristokratskih turista, ali Drugi svetski rat doveo je do toga da su sva ostrva u potpunosti opustela. Ali, na sreću, nakon ratova, sve je obnovljeno i modernizovano.

 

Brioni su zahvaljujući svojoj obali, istoriji, bogatoj flori i fauni, proglašeni nacionalnim parkom 1983. godine, a zbog svoje lepote uz njih stoji naziv „raj na zemlji“.
 

Vaši utisci - Brioni

Trenutno nema utisaka... Budite prvi, ostavite svoj utisak.

Putopisi - Brioni

Trenutno nema putopisa... Budite prvi, kreirajte svoj putopis
Pošalji stranu na:


Avio karte