Neos Marmaras - Šoping

Šoping

Maslinovo ulje foto: milotony/flickr.com

 

Neos Marmaris pored svih pogodnosti koje imaju turistička mesta (apoteke, pošta, prodavnice, zubar...) ima i dva supermarketa: Arvanitidis i Masoutis. Ima dosta butika. Među njima si Replay radnja, butik Tribal Collection (puno ženske garderobe i detalja kojima dame teško odoljevaju), Butique Elegant, radnja Marpounta, Lazar Mexa (radnja sa divnim i kvalitetnim bundama) i Evelin. Oni koji traže poklon ili suvenir iz Grčke, mogli bi da posete radnju Antica.

 

Neos Marmaras je prava prilika da se probaju domaći proizvodi. Maslinovo ulje pravljno od maslina koje se tradicionalno na Halkidikiju gaje na potpuno prirodan način, bez hemijskih intervencija, nezaobilazan je proizvod. Ono spada u obavezne sastojke mediteranske kuhinje, izuzetno je hranljivo, zdravo i ukusno.

 

Prodavnica meda foto: willem80/flickr.com

 

Med je još jedan popularan proizvod iz Neos Marmarasa. Naime, Halkidiki je centar pčelarstva u Grčkoj. Ima preko 6.500 pčelara i 1.910 tona meda godišnje. Stanovnici Halkidikija i dalje odražavaju tradiciju i ponose se svojim proizvodom, ponavljajući Aristotelovo ubeđenje da med produžava život.

 

Ponos domaćina u Neos Marmarasu je i cipouro. To je rakija koja sadrži oko 45 % alkohola. Ovo piće su prvi počeli pripremati monasi. Cipouro se uglavnom pije sa vodom i uz laku hranu poput grčkih salata ili grickalica. Ovo piće se najviše proizvodi za sopstvene potrebe.

 

Domaćice sa Halkidikija, te i iz Neos Marmarasa su posebno ponosne na svoju veštinu pravljenja izvrsne i nadaleko poznate domaće marmelade. Ova poslastica se pravi od zdravog prirodnog voća i omiljeni je doručak Grka. Međutim, i oni koji je samo jednom probaju na Halkidikiju, obavezno postaju ljubitelji i nose kućama bar po jednu teglu.
 

Pošalji stranu na:


Avio karte

Top ponude - Grčka - Neos Marmaras