Lefkada

Kratak opis - Lefkada

Ostrvo Lefkada, koji se naziva i Lefkas, četvrto je najveće ostrvo u sklopu Jonskih ostrva, posle Zakintosa, Kefalonije i Krfa. Ima površinu od 303 km2, a dužina obale je 117 km. Glavni grad je Lefkada koja se nalazi na severoistoku ostrva, i njegovo stanovništvo živi uglavnom od poljoprivrede i turizma.

 

Most preko uskog kanala povezuje ostrvo sa kopnenom Grčkom i počinje baš u gradu Lefkada. Ulaz u grad sa mosta je najinteresantniji deo grada u kome se nalazi većina kafea, restorana i prodavnica. Metod koji su graditelji u Lefkadi koristili za zaštitu od zemljotresa dao je gradu veoma interesantnu arhitekturu. Autobuski prevoz povezuje grad sa svim letovalištima i plažama na ostrvu.

 

Na ostrvu Lefkada ljudska naselja su postojala još u praistoriji. U srednjem veku Lefkada je pripadala Vizantiji. Ostrvom su više puta vladali Turci, a i Mletačka republika. Lefkada je 1864. godine pripojena tadašnjoj kraljevini Grčkoj.

 

Lefkadu pored izuzetno lepih plaža i prirode ukrašavaju prelepa mala sela koja se spuštaju niz padine planina u obliku amfiteatra. Najinteresantnija mesta su Lefkada, Nidri , Vasiliki, Agios Nikitas, Kalamaci, Sivota.

 

Arhitektura u mestima je pod uticajem venecijanskog stila. Međutim, jaki zemljotresi 1948.i 1953.uništili su veliki deo tradicionalne arhitekture na ostrvu Lefkada. Ostrvo ima 23.000 stanovnika. Klima je mediteranska sa velikim brojem sunčanih i toplih dana i sa osvežavajućim vetrovima koji posebno pogoduju ljubiteljima surfovanja na vetru.
 

 

Info

  • Do ostrva se može doći avionom ili trajektom.
  • Lefkada se nalazi na svega 4 sata udaljenosti od Atine.

 

Vaši utisci - Lefkada


3.6
Ako odete na Lefkadu imace te problem gde ici sledece godine.Lefkda je divna!Ako ne planirate da iznajmljujete skuter ili automobim bolje nemojte da idete,jer se do najlepsih plaza dolazi samo prevozom.Preporucujem svima...

4.2
lepo stvarno lepo...

Putopisi - Lefkada

Naše nagradno putovanje na Lefkadu
algor, 23. 09. 2016. - Komentara 0
Da nije bilo fotokonkursa Super odmora, ne bismo još posetili ovo prelepo ostrvo. Ali fotografija nas je odvela tamo, i njojzi hvala, kao i Super odmoru – organizatoru konkursa i turističkoj agenciji Sabra koja je obezbedila divan smeštaj u vili Aleka u Nidriju.
Vodič kroz Lefkadu
meri_ki, 15. 07. 2011. - Komentara 22
Iskreno nije da mi je Lefkada nešto privlačila pažnju, ali eto nekako su se stvari same nametnule da odem baš tamo…i neizmerno mi je drago zbog toga:) Posto verujem da svako vidi i oseća stvari na svoj način, i da isto tako čovek svoje utiske i doživljaje nikad verodojstojno ne može da prenese, stoga ću vam napisati jedan mali vodič kroz ovo ostrvo, jer ne znam da li ćete (ako odete na Lefkadu, a morate to učiniti jednom) imati tako dobrog vodiča (kao što je bio naš vodič Mladen) koji će vas na pravi način uputiti na lepote ostrva i okoline. Stoga evo kratkog vodiča, a vaše je da ga doživite na sebi svojstven način i naravno da dodate još koje mesto, plažu i sl. jer mi smo imali samo deset dana, a to je priznaćete malo.
Pošalji stranu na:


Avio karte

Top ponude - Grčka - Lefkada

Specijalne ponude - Grčka - Lefkada