Krit

Kratak opis - Krit

Ukoliko za ovogodišnje letovanje izaberete Krit, to znači da ćete odmor provesti na potpuno drugačiji način nego u nekom drugom grčkom letovalištu. S obzirom na to da je Krit najveće grčko ostrvo, teško možete da ga obiđete za desetak dana, a da pri tom stignete i da se kupate na jednoj od brojnih i nikad prepunih plaža. Sa ovog planinskog ostrva se uzdižu čak tri velika planinska masiva: Lefka Ori, Lasitiotika Vuna i Ori Sitija. Krit spada u jedno od najlepših grčkih ostrva. Predeli variraju od ogolelih litica do bujnih planinskih šuma i rajskih peščanih plaža.

 

Krit je i kolevka Evrope, jer je ovde nastala minojska kultura, prva visokorazvijena civilizacija zapadnog sveta. Minojska civilizacija je kultura iz bronzanog doba, od 2600 do 1150 g.pne. Napredna civilizacija koja je imala svoju mornaricu. Rimljani su vladali Kritom od 69.do 330.g.pne., a spoj njihove vladavine i vizantijske kulture je obogatio kulturno-istorijsko nasleđe ostrva, danas oličeno u spomenicima i mozaicima širom ostrva. Nemačke trupe su za vreme Drugog svetskog rata okupirale ostrvo, a gradovi Hania i Heraklion i danas nose ožiljke strašnog bombardovanja iz tog perioda. Puno Krićana je ubijeno zbog otpora Nemcima.

 

Ovo ostrvo, nastalo kao posledica pomeranja tla, poznato je po proizvodnji vina, maslinovog ulja, suvog i svežeg grožđa, pomorandži, a u poslednje vreme i krastavca i paradajza. Masline se ovde gaje preko 4.000 godina, a svaki stanovnik Krita potroši 20 do 30 litara maslinovog ulja godišnje. Blagotvorno dejstvo tog ulja na organizam dokazuju i stogodišnjaci koji ovde uopšte nisu retkost. Kritsko maslinovo ulje smatra se najboljim na svetu.

 

Krit je sa 1.500 različitih vrsta rastinja pravi raj za botaničare, a tu je i oko 3.000 pećina i jama koje su popularno odredište geologa iz celog sveta. Ostrvo je dugačko 260 kilometara i široko od 12 do 60 kilometara, dok mu je obala duga 1.050 km. Proteže na 8.336 km2 i ima blizu 630.000 stanovnika.

 

Hanja se smatra najlepšim gradom ostrva. Ostrvo je podeljeno na 4 administradivna dela, od zapada ka istoku: Kania, Retimno, Heraklion i Lasiti. Krit leži na raskršću Evrope, Azije i Afrike. Ostrvo je poznato po gostoljubivosti, veselisti i dugovečnosti stanovništva. Heraklion je i glavni i najveći grad, a i najpopularnije turističko mesto. Osnov ekonomije je turizam koji je zamenio nekadašnje ribarstvo.

 

Za Krit su vezani mnogi grčki mitovi. Jedan od najpoznatijih je o Minosu, kralju Krita koji je odbio da žrtvuje bika bogovima.Posejdon je onda učinio da se Minosova žena zaljubi u bika, iz čega je nastala mitska zver Minotaur.

 

Info

  • Krit je udaljen od Beograda 1.330 km, a avionom se stiže za dva sata.

 

Vaši utisci - Krit


4
2. deo Na juznoj strani ostrva ima manje mesta za obilazak, manje je naseljena strana zbog velikih vrucina ( Libijsko More ). Matala je jedno od mesta koje treba posetiti, manje-vise zbog plaze, vise zbog dozivljaja te juzne...

Putopisi - Krit

magvey, 01. 05. 2016. - Komentara 0
Upoznati Krit a ne rentirati automobil na ostrvu je nemoguca misija. Ostrvo je ogromno, sa mnostvom prelepih plaza. Ovde prilazem moj privatan video o jednoj od takvih za koju sigurno pre niste culi
Pošalji stranu na:


Avio karte

Top ponude - Grčka - Krit

Specijalne ponude - Grčka - Krit