Krf

Kratak opis - Krf

Zbog blage klime i velike vlažnosti, Krf, jedno od sedam Jonskih ostrva, poznat je po smaragdnim uvalama, kristalno čistom moru, lepim plažama okruženim zelenilom, nepreglednim brdima obraslim maslinjacima i, u novije vreme, luksuznim hotelima. Ostrvo je dobilo ime po nimfi Kerkiri, u koju se Posejdon zaljubio, kidnapovao je i doveo na Krf.

 

Istoimeni glavni grad ostrva jedan je od najlepših gradova u Grčkoj, prepun zelenila, divnih trgova, uskih uličica u kojima preovlađuje venecijanska i engleska arhitektura, dobro sačuvane znamenitosti ranijih osvajača. Grad ima dve tvrđave, staru i novu, i obe se nalaze u centralnom delu grada. Jedna od najposećenijih je svakako Liston ulica, sa mnogobrojnim fenjerima koji pružaju poseban ugođaj u toku večernjih šetnji.

 

Godine 2007 grad Krf je os strane UNESCO-a proglašen Svetskim nasleđem. U gradu Krfu se nalazi Jonski univerzitet. Ostrvo Krf ima 107.900 stanovnika da gustinom naseljenosti 182 stanovnika/1 km. Ovo je najsevernije jonsko ostrvo i najzapadniji deo Grčke.

 

Ostrvo Krf uprkos suvim letima ima bujnu vegetaciju zahvaljujući kišnim zimama. Zelenije je od ostalih grčkih ostrva. Ima 2 miliona stabala maslina čije je gajenje pre ekspazije turizma bilo osnovno zanimanje meštana. Ostrvo Krf je posebno popularno među britanskim turistima koji na njemu nalaze rajske plaže i ludi provod koji su im leti glavna zanimacija.

 

Na Krfu se mogu naći moderni vidovi zabave, luksuzni hoteli i uznapredovali gradovi, ali je takođe uobičajeno naići i na ljupka tradicionalna sela u kojima se ljudi bave gajenjem maslina, limuna ili žitarica, a gde je glavno prevozno sredstvo još uvek – magarac. Čitavo ostrvo odiše mirisima pomorandži i limuna. Na jugu ostrva se nalaze brojni vinogradi.
 

 

Info:

  • Od Beograda je udaljen 1.080 km. Autobusom se stiže za 26 sati, avionom za sat vremena.
  • Temperatura vazduha je oko 29 stepeni, a vode oko 22 stepena.

 

Vaši utisci - Krf

4.4
Boravio sam na Krfu-Kasiopi.MEsto je malo ali prelepo. U Kasiopiju nalazi se kameni plaza sa neverovatno ceistom vodom,ali na kraju plaze uvuvena u stene nalazi se pescana plaza duzine 20m.NA toj plazi je voda zaista iz ...

4.2
Krf me je oduševio svojim šarmom. Za svakoga ima ponešto. Ono što bi svima preporučio je da iznajme skuter. Iznajmiti kola se cini mozda pametnijim kada vidite lude Italijane kako voze skutere, ali je problem parkiranje,...

Putopisi - Krf

Trenutno nema putopisa... Budite prvi, kreirajte svoj putopis
Pošalji stranu na:


Avio karte