Pariz - Korisne informacije

Korisne informacije

Klima: Budući da se nalazi u zapadnoj Evropi, Pariz ima pomorsku klimu s prohladnim zimama i toplim letima. Čak i u januaru, koji je najhladniji mesec, temperatura gotovo uvek prelazi tačku zamrzavanja s prosečno visokim temperaturama od 6 ° C. Sneg nije čest u Parizu, iako će pasti nekoliko puta godišnje. Većina padavina dolazi u obliku kiše tokom cele godine. Leta u Parizu su topla i ugodna, s visokim prosečnim temperaturama od 23 ° C tokom sredine letnjih meseci. Proleće i jesen su normalno sveži i vlažani.

 

Vreme: GMT + 1


Banka u Parizu foto: Stefan/flickr.com

 

Novac: Dana 1. januara 2002, zajedno sa 11 drugih država članica Evropske unije, Francuska je uvela valutu evro. Postoji mnoštvo banaka u Parizu, kako francuskih tako i stranih. One su obično otvorene od 9.00 do 17.00, ili 18.00, od ponedjeljka do petka, ponekad od utorka do subote. Pojedine mogu biti zatvoene za vreme ručka, 12.30-14.00. Iako ćete pronaći banke koje će promeniti vašu valutu u zamenu za evro, bolje da potražite menjačnice koje su specijalizovane za ovu vrstu transakcija. Proverite da li ste poneli ličnu kartu sa sobom. Naićićete na dosta menjačnica, pogotovo u turističkim zonama, a neke su neretko otovorene i nedeljom. U Francuskoj, sve usluge uključuju porez (oko 15% od ukupne cene). Međutim, ako je usluga bila izrazito dobra, možda želite da ostavite bakšiš kako biste pokazali svoju zahvalnost. Kao opšte pravilo u tim slučajevima se ostavlja od 5% do 10% od iznosa računa.

 

Praznici: Uopšteno,  lošiji deo sezone smatra se od 1. novembra do 31. marta, a vrhunac je od 1. aprila do 31. oktobra. Mnogo glavnih događaja i slavlja odvijaju se u Parizu tokom cele godine, a porast broja posetilaca je tokom ovih dešavanja: Uskrs, Dan Bastilje (14. jula), Božić i Nova godina, ali i za vreme međunarodnih sajmova (Motor Show, "Foire de Paris", Poljoprivredni sajam, itd...) i modnih događaja. Stoga ne zaboravite rezervisati unapred ako želite posetiti Pariz u za vreme ovih dešavanja.

Nacionalni i verski praznici u Francuskoj:

31. januar: Nova godina
između 22. marta i 25. aprila: Uskrs
1. maj: Praznik rada
8. maj: Pobeda 1945.
20. maj: Ascension (u bukvalnom prevodu "penjanje")
30. maj: Duhovni ponedeljak
14. jul: Dan Bastilje

15. avgust: Velika Gospojina
1. novembar: Svi sveti
11. novembar: Primirje 1918.
25. decembar: Božić

Muzeji i ostale znamenitosti su uglavnom zatvoreni 1. januara, 1. maja i 25. decembra. Proveriti pre nego što se uputite u obilazak.

 

Struja: Kao i u Srbiji i u Francuskoj je 220-voltni sistem, tako da nećete imati problema ako nosite neke od svojih gedžeta sa sobom.


Ponesite svog mobilnog ljubimca u Pariz foto: daita/flickr.com

 

Mobilni telefon: Kontaktirajte svog operatera mobilne telefonije koji će potvrditi da li je ili nije vaš telefon kompatibilan s francuskim mrežama i raspitajte se o cenama za dolazne i odlazne pozive. Neki mobilni iz drugih zemalja ne povezuju se automatski na farncuske mreže, ali sve što treba uraditi je odabrati u svom telefonu opciju "ručni odabir mreže" i pronaći ćete odgovrajauću. Da biste mogli koristiti svoje mobilne u Francuskoj, trebalo bi da budu kompatibilani s GSM 900 i GSM 1800 normama. Ako to nije slučaj, ili ako vam telefon ne radi, imate mogućnost iznajmljivanja mobilnih telefona u jednoj od brojnih specijalizovanih prodavnica.


Internet: U Parizu postoji mnoštvo internet kafea ili cyber-prostora odakle možete da proverite ili pošaljete e-mejlove. Oni su često otvoreni do kasno i pružaju usluge po veoma razumnoj ceni. Neki nude studentske tarife. Grad takođe pruža besplatan pristup internetu putem Wi-Fi 400 pristupnih tačaka širom grada. Potražite mrežu pod nazivom 'Orange' na vašem laptopu ili PDA uređaju.


Važni brojevi:

Hitna pomoć: 15
Policija: 17
Vatrogasci: 18
SOS - sve usluge (za zvanje sa mobilnog telefona): 112

Svi brojevi u Francuskoj imaju 10 cifara i počinju sa 0.

Prefiks za Pariz i Ile-de-France je 01.

Brojevi mobilnih telefona počinju sa 06.

Telefonski pozivi su jeftiniji od 21.00 do 09.00.

Javne govornice nalaze se svuda po gradu, a kartice za korišćenje mogu se kupiti na kioscima.

 

Navike i običaji pariskog života:

Kako biste vi definisali Parižane? Obično vladaju predrasude da su uvek u žurbi, pod stresom i arogantni ili imamo sliku o njima kao o francuskim ljubavnicima i romanticima. Međutim, nije teško ostvariti kontakt sa Parižanima. Oni možda deluju hladno, zamišljeno, kako uvek negde jure, ali ne dajte da vas izgled zavara. Baš kao i većina Francuza, oni su uvek spremni za slavlje, za dobar provod, boravak na terasama kafića, obalama reka ili travnatim površinama u parkovima na leto. Cele godine Parižani vole dobre stvari u životu, uživaju u sastancima sa prijateljima, raspravama sa kolegama u kafićima, vole večernje sate posvetiti odlaženju u neki novi restoran i redovno posećuju bioskop i pozorište. Tokom vikenda, večeri su rezervisane za najnovije trendi barove i klubove. Oni ne mogu početi dan bez svoje espreso jutarnje kafe pre posla.

Bonjour - francuski pozdrav foto: abdallahh/flickr.com

 

Za uspešnu komunikaciju sa dobrim ljudima u Parizu, bilo u radnji, restoranu, kafiću ili kad jednostavno hoćete upitati za smer na ulici, ne ustručavajte se pokazati šarmantan osmeh dok izgovarate čarobne reči: "Bonjour" (bonžur - dobar dan), "Sallut" (salu - zdravo), "S'il vous plait" (sil vu ple - molim vas), "Excuzes-moi" ili "Pardon" (eksuze moa, pardo - izvinte, oprostite), "Merci" (mersi - hvala) i "Au revoir" (o revuar - do viđenja), kao i oslovljavanje sa "Monsieur" (monsjur - godpodine), "Madame" (madam - gospođo) i "Mademoiselle" (madmoazel - gospođice). Nekoliko reči na francuskom će izazvati oduševljenje, čak i ako ne govorite jezik. Trud će biti cenjen i vaš naglasak će ih oduševiti. Izgovarajte polako da bi uvideli da i oni moraju da uspore, jer Francuzi veoma brzo govore i koriste dosta slenga. Videćete da ljudi u Parizu mogu biti veoma srdačni... Iako vam se može dogoditi da Francuzi ne žele da govore engleski, potražite nekog mlađeg i započnite razgovor na francuskom da probijete led: "Excuzes-moi, parlez-vous anglais?" (Eksuze moa, parle vu ongle - Izvinite, govorite li engleski?). Kada nekog zakačite na ulici i li želite da se izvinite za nešto, najbolje je reći "Je suis désolé" (ž sui dezole - žao mi je).

Nemojte se iznenaditi ako vidite da se muškarci i žene pozdravljaju s 4 poljupca u obraz, to je tipično za grad i znak je prijateljstva. Kad još niste došli do tog stepena poznanstva, rukovanje je takođe dobar način pozdrava ili način da zahvalite trgovcu ili nekom ko vam je posebno pomogao.

Saobraćajna policija u Parizu foto: .v1 ctor/flickr.com

 

Pešaci budite izuzetno oprezni pri prelasku ulice, pazite se automobila, motocikala i skutera, pa čak i roleraša, jer Parižani daju sebi slobodu na putu. Pogledajte u oba smera i poštujte prelazak ulice preko zebre kao i semafor. Parižanima svih uzrasta  predstavlja izazov prelazak ulice u poslednjoj sekundi. Nemojte pokušavati isto!

Pošalji stranu na:


Avio karte