Pariz - Izleti

Izleti

Pariz je prepun znamenitosti za koje vam verovatno ceo odmor neće biti dovoljan da sve posetite, ali napravite izbor da obiđete i malo van grada, a što je svakako vredno posete.

 

Predivni Versaj foto: dalbera/flickr.com

 

Dvorac Versaj - Najpoznatiji francuski zamak, Château de Versailles (Versajski zamak), jedan je od najprestižnijih spomenika svetske baštine. Zgrada arhitektonskog stila 17. i 18. veka obuhvata: Kraljevske apartmane, dvorana ogledala, kapela, kraljevsku operu i Istorijski muzej Francuske. Lovački dom Luja XIII proširen je na zahtev njegovog sina Luja IX koji je dvorac pretvorio u sedište kraljevskog dvora i francuske vlade. Kraljevski apartmani, dvorana s ogledalima i kapela su poznati po veličanstvenosti svoje dekoracije koja je predivno preuređena. U 18. veku, još  apartmana su dodati, i Petit Trianon i Hameau de la Reine pridružili su se Grand Trianon izgrađenom 1687. od strane Žila Hardu-Mansarta. Prekrasni vrtovi u francuskom stilu, dom su za više od 400 mermernih i bronzanih statua i predivne fontane. Park, dizajniran od strane Le Notre, otvoren na Grande Perspective, oivičen je statuama i cvetnim granicama i pravi je melem za dušu! Opština Versaj nalazi se 19 km jugozapadno od Pariza. Iako je prefektura departmana Ivlen, ne nalazi se u njegovom središtu, nego blizu granice s departmanom Gornja Sena. Radno vreme: Zamak: Zatvoren je ponedeljkom. Novembar - Mart  od 9.00 do 17.30 (poslednji ulaz: 17.00h) U jeku sezone (od aprila do oktobra) 9.00-18.30 (poslednji ulaz: 18.00). Marie-Antoinette’s Estate, Grand Trianon, Petit Trianon: Svaki dan sem ponedeljka od podne. Noćna dešavanja: "Kraljvska serenada u holu ogledala" subotom od 19.juna do 28. avgusta, 50 minuta preformansa u18.45 i 19.45, tačno pre Grandes Eaux Nocturnes (Večernji fontana šou). Ulaz je slobodan za mlađe od 18 godina. Adresa: Etablissement public du musée et du domaine national de Versailles 78000, Versaj. Distrikt: Ile-de-France Kako stići: Metro, RER: Versailles Rive Gauche; SNCF: Versailles Chantier/Rive Droite; Bus: 171 (arrêt :Versailles place d'armes)

 

Diznilend foto: Eric Borda/flickr.com

 

Diznilend: Na samo 35 minuta od Pariza, nalazi se Disneyland Resort Paris, s dva tematska parka Disneyland Park i Walt Disney Studios Park. Disneyland Park je kraljevstvo Diznijevih likova, gde ćete biti oduševljeni vožnjom i predstavama ovog divnog začaranog sveta. U novom Walt Disney Studios Parku, bićete "zarobljeni" u fascinantnom svetu filma, televizije i animacije. Otkrijte i Disney Village (Diznijevo selo) i njegove fantastične predstave i barove. Na samom ulazu u Diznilend park nalazi se Diznilend hotel. U istoj ulici smeštene su prodavnice, poslastičarnice, restorani i kafei. Ostatak parka podeljen je na četiri zone - Adventureland, Frontierland, Fantasyland i Discoveryland. U okviru parka nalaze se vozići, začarana Snežanina šuma, zamak iz bajke, kuća straha, brod za krstarenje, letelice i svemirski brodovi, gusarske pećine, itd. Diznijev studio je manji i u njemu su sve vožnje vezane za igrane filmove. Takođe, u njemu se nalazi i bioskop, kao i brojni restorani i prodavnice. U oba parka se igraju ulične predstave, a uveče glavnom ulicom prolazi i povorka sa Diznijevim junacima. Radno vreme: Oba parka otvorena su svaki dan cele godine: Disneyland Park: 09.00-20.00, 10.00- 20.00 i od 09.00 do 23.00 u zavisnosti od doba godine. Walt Disney Studios Park: 09.00-20.00, 10.00-20.00 i od 09.00 do 21.00 takođe u zavisnosti od doga godine. Adresa: DISNEYLAND RESORT PARIS B.P. 100 77777 MARNE LA VALLEE. Kako stići: RER: A (Marne la Vallée Chessy stop). Automobilom: autoputem A4 (izlaz 14). TGV stanica nalazi se na ulazu u park.


Prepoznatljive galske kućice u Asteriks parku foto: http2007/flickr.com

 

Park Asteriks: Dobrodošli u najluđi tematski park na samo 30 kilometara od Pariza! Krenite u avanturu u srcu poznatog sela i okusite kako je izgledao život Gala. Uđite u Rimsko Carstvo, prijavite se u vojsku ili dođite pogledati šou ponosnih legionara u Areni. Proučite mitologiju Stare Grčke ili stavite hrabrosti na test i kao hrabri Vikinzi putujte kroz vreme na ulice Pariza u periodu srednjeg veka i 19. veka. Tu su i brojni izazovi za decu i odrasle da se ponadate da ćete istinski postati nepobedivi! Dešavanja: Galske noći: od 17. jula 2010. godine.
Svake subote uveče do 14. avgusta, galska dece i odrasli predstavljaju svoj dan pod zvezdanim nebom. Garantovano uzbuđenje do kasno u noć koje će se završiti, po tradiciji, vatrometom! Radno vreme u 2010: od 3. aprila do 3. novembra 10.00-18.00 (osim za vreme božićnih praznika kad će Park biti otvoren od 11.00 do 18.00).
Besplatno za decu ispod tri godine. Adresa:  BP 8 60128 PLAILLY Distrikt: 60 - Oise. Kako stići: Metro i RER kreću sa aerodorma Šarl de Gol, autom- autoputem A1 (Pariz/Lil), direktan izlaz za Asterisk park između izlaza 7 i 8. Postoji još načina stići iz grada javnim i privatnim prevozom u zavisnosti od mesta gde ste smešteni.


Zamak Fontenblo foto: dalbero/flickr.com

 

Fontainebleau - prelepi istorijski gradić južno od Pariza (55,5 km). Poznat je po velikim i gotovo scenskim šumama u Fontainebleau i predstavlja omiljeno vikend mesto za beg Parižanima. Tu je i preksrasni, istorijsi zamak Château de Fontainebleau. Orijentacija u gradu je vrlo jednostavna jer postoji samo jedna glavna ruta pod nazivom "Rue Grande" (velika ulica), koja ide od dvorca na drugi kraj grada i prolazi kroz centralno "Napoléon Bonaparte" mesto. Mnoge radnje, kafići i restorani nalaze se na obe strane za svačiji ukus. Pešačenje je daleko najbolja opcija jer najviše što ćete hodati bez zaustavljanja (što je vrlo teško s obzirom na sve lepe prizore za videti usput) bilo bi 20 minuta.  Kako stići: vožnja vozom traje 35 minuta od Gare de Lyon.

Pošalji stranu na:


Avio karte