Nica

Kratak opis - Nica

Nica je drugi grad po popularnosti i posećenosti u Francuskoj, posle Pariza. Takođe je drugi po veličini francuski grad na mediteranskoj obali. Ima 348.720 stanovnika na 71.92 km2, sa 4.849 stanovnika na 1 km2. Njenoj popularnosti doprinosti izuzetno blagotvorna klima, duga istorija naselja koja se proteže čak do praistorije, a u moderno vreme puno odličnih gradskih atrakcija, dobar provod i umetnički šarm koji su u Nicu doveli Šagal, Matiz i drugi poznati francuski umetnici. Ovo je centar Francuske rivijere, poznat po Šetalištu Engleza, prelepoj obali i blagotvornom suncu.

 

Izgled Nice je mešavina mediteranskog i suptropskog mesta. Prvi opis zahvaljuje obilju pitomog bora, lipe, smreke, divljeg kestena i crnog hrasta, a drugi detaljima suptropskih područja koji su oličeni u palmama, limunovima i eukaliptusu.

 

Još pre no što je Nica osnovana kao naselje, na njenoj teritoriji su postojala staništa još pre 230.000 do 400.000 godina. Naime, arheološko nalazište Terra Amata čuva ostatke i dokaze koji svedoče o najranijem korišćenju vatre i prvih kuća. Međutim, grad je osnovan oko 350 g.pne od strane Grka koji su joj ime Nikaia dali po svojoj boginji pobede Nike. Ovaj grad je, pored tadašnjeg Cemeneluma koji sada predstavlja deo Nice po imenu Simie, bio jedna od najvažnijih luka na ovoj obali.

 

Od 859 do kraja X veka, Nica je bila pod vlašću Saracena (muslimana iz arapskih zemalja) koji su je dva puta spaljivali. Iako je u VII veku bila se Đenovske Lige, u srednjem veku kao saveznik Pize, istupa kao neprijatelj Đenove. U XIII i XIV veku o Nicu su se otimali grofovi Provanse i Savoje. Godine 1561. Jedan savojski vojvoda je ustanovio italijanski kao administrativni jezik Nice.

 

Nicu su 1543.godine, za vreme Ustanka u Nici, stanovnici grada su se predali Barbarosi. Grad je preživeo i dve epidemije kuge 1550. i 1580. U XVIII veku Nica je ponovo doživljavala prelaženje iz francuskih i grofovske ruke. Godine 1860. postala je opet francuske kao nagrada Napoleonu III za pomoć Sardiniji u Drugom italijanskom ratu za nezavisnost. Međutim, postojala je Garibaldijeva struja koja je težila ujedinjenju sa Italijom.

 

Dvadeseti vek u Nicu donosi tramvaj. Godine 1932. Nica dobija na popularnosti zahvaljujući trci u Formuli 1 koja se tda održala na tzv. Krugu Nice. Grad je početkom Drugog svetskog rata bio stecište jevrejskih izbeglica. Kasnije je grad zahvaljujući Anđelu Donatiju i Per Mari-Benoau izbegao usvajanje antijevrejskog zakona. U novembru 1942.italijanske snage su okupirale grad, koji je još i tada ostao podeljen u pitanjima trenutne politike. Do oslobađanja Nice 30.avgusta 1944. grad je pretrpeo znatna oštećenja, a porodice ostale bez domova. Drugi svetski rat je odneo 15% populacije grada, zajedno sa njegovom ekonomijom.

 

Turistički, ekonomski i infrastrukturni oporavak Nica je doživela zahvaljujući dvoma gradonačelnicima: Žanu Medesenu koji je u posleratnom periodu na tom mestu bio od 1947.do 1965. i njegovom sinu Žaku koji je istu poziciju imao od 1966.do 1990. Najnoviju istoriju grada obeležio je i snažan cunami 1979.
 

Vaši utisci - Nica

Trenutno nema utisaka... Budite prvi, ostavite svoj utisak.

Putopisi - Nica

"Beli svet"
civil, 27. 06. 2011. - Komentara 1
Italija - Spanija - Francuska - Austrija
Pošalji stranu na:


Avio karte