first minute - Sankt Petersburg - Korisne informacije

Korisne informacije

Kad odlazite od kuće na putovanje često ne razmišljate o nekim uobičajenim stvarima koje vam ipak mogu stvoriti probleme i stoga smo vam izdvojili niz korisnih informacija koje ća vam olakšati planiranje putovanja kao i snalaženje u samom gradu.

 

Vreme: GMT + 3 i za Moskvu i za Sankt Petersburg

 

Novac: Sve cene predstavljene su u rubljima što je nacionalana valuta Rusije. Valute možete slobodno razmenjivati u bankama, hotelima ili kioscima specijalizovanim za turiste. St. Petersburg nije skup grad po zapadnoevropskim standardima, pa čak i kada su strani posetioci prinuđeni da plate više za određene usluge (pozorišne ulaznice, ulaz u muzej, vožnja brodm…), cene nisu visoke. Protivzakonito je plaćati za robu i usluge u bilo kojoj drugoj valuti sem rublje, pa čak ni taksisti neće više zadovoljno prihvatiti vaše evre ili dolare. Ipak, plate i najamnine se “neslužbeno” kotiraju u dolarima. Kao što smo napomenuli menjanje novca je jednostavno jer Petersburg ima veliki broj menjačnica od kojih mnoge rade 24 sata dnevno. To takođe podrazumeva da su stope konkurentne, pa vredi prošetati unaokolo i potražiti najpovoljniji kurs ako menjate veću količinu novca. Ovo se odnosi na dolare i evre, ipak, i druge valute su promenjive, ali samo kod većih banaka ili glavnih menjačnica. Sve je više mesta gde se primaju kreditne kartice pa nećete imati problema ni sa ovakvim vidom plaćanja.

 

Klima: Prvi faktor koji većina putnika uzima u obzir kada planira putovanje u St. Petersburg je, naravno, vreme. Klima u St. Petersburgu je prilično pod lošim pritiskom, i to ne samo u delima ruskih književnih velikana. Oni koji žive u gradu i vole ga, veruju da takvo vreme samo daje karakter gradu, ali bilo kako bilo, isplati se pripremiti se unapred. Dobra vest je da, kao u pomorskom gradu, u St. Petersburgu nikada nije stvarno hladno - barem prema ruskom standardu – jer temperature retko padaju daleko ispod -10 stepeni, čak i u dubini zime. I, uprkos opisima Dostojevskog o sparnom predgrađu, letnje temperature više od 30 stepeni su gotovo nemoguće. Tokom cele godine prisutna je visoka vlažnost, sa čime se većina posetilaca i stanovnika teško nosi s vremena na vreme, a bilo zimi ili leti, vodootporna odeća je bitna.

Voda: Kvalitet vode varira u Rusiji. Najbolji način je da pijete samo flaširanu vodu, pa se čak preporučuje da je koristite i za pranje zuba. Budite pažljivi i izbegavajte smrznutu i sirovu hranu i povrće.

 

Važni telefoni:
Vatrogasci 01
Policija 02
Hitna pomoć 03
Specijalna policijska služba za strance 7649787
Gradske informacije 063
Dežurne apoteke 3112077

 

Sigurnost: S propasti Sovjetskog saveza i policijske države, kriminal je u porastu širom Rusije, međutim, i dalje je sigurniji od mnogih američkih gradova. Mere opreza uključuju da vodite računa o svojim dragocenostima, ili da ne hodate sami po noći korz mračne gradske ulice i parkove. Savet: izbegavajte šibicanere u podzemnoj železnici i ostalim stanicama jer samo možete da ostanete bez svog novca. Nemojte čak ni da gledate jer su oni profesionalno obučeni da vas uvuku u svoju igru i uzmu vam novac. Isto je sa gatarama, astrolozima i ostalim uslugama sličnog tipa.

 

Bakšiš: Bakšiš se najviše očekuje u restoranima i podrazumeva oko 10-15 % u zavisnosti od usluge.

 

Nova godina u St. Petersburgu foto: Giorgio Montersino/flickr.com

 

Praznici:
Januar 1. i 2. – Nova godina
Januar 7. – Božić
Februar 23. – Dan branitelja otadžbine
Mart 8. – Dan žena
Maj 1. i 2. – Međunarodni praznik rada
Maj 9. – Dan pobede
Jun 12. – Dan Rusije
Novembar 7. – Dan osvajanja i pomirenja
Decembar 12. – Dan konstituisanja Ustava Rusije

Banke i državne institucije ne rade ovim danima. Neke radnje nastavljaju da rade praznicima u zavisnosti od važnosti. Informacije o radnim danima i radnom vremenu možete videti i na samim vratima prodavnica.

 

Struja: Struja širom Rusije je 220 volti/50 Hz. Utikači su sa dve tanke igle evropskog standarda. Budite sigurni da ste poneli vlastiti transformator ukoliko vam uslovi ne odgovaraju.

 

Telefoni: Uprkos nedavnim poboljšanjima infrastrukture za brže telekomunikacijske usluge, telefoniranje u Rusiji i dalje može biti teško i skupo. Najbolje je da koristeite telefon u hotelu. Žetoni su potrebni za ulične govornice, a oni se mogu kupiti na kioscima, u nekim prodavnicama i na mnogim novinskim štandovima.

 

Pošta: Iako poštanski sistem u Petersburgu nije naročito pouzdan – stizanje pisma do Evrope može potrajati i do mesec dana i može se desiti da se izgubi u tranzitu, činjenica da je grad toliko blizu granice s Finskom ostvaruje mogućnost da koristite alternativne privatne usluge. Tu je i dosta kurirskih firmi u gradu, što ruskih tako i međunarodnih. Ako ipak odlučite rizikovati sa ruskim poštanskim uslugama, onda je najbolje da koristite Glavnu poštu na adresi Pochtamtskaya 9.

 

Internet: I-mejl je, naravno, najlakši način kako biste ostali u kontaktu sa svojim najbližima kod kuće. Mnogi hoteli nude pristup internetu, kao i priključke za laptop u sobi. Neke ruske mobilne mreže nude WAP usluge. Ako niste u mogućnosti koristiti neku od ovih opcija, možete se uputiti u neki od mnogobrojnih internet kafića u centru grada.

 

Mobilni telefon: Ako donesete svoj evropski GSM mobilni telefon sa sobom na odmor, velike su šanse da će raditi u St. Petersburgu, iako to svakako vredi proveriti kod svog domaćeg operatera pre nego što krenete na put. Pozivi će sigurno biti skupi, ali ako planirate duži boravak u gradu više bi vam se isplatilo da kupite SIM karticu za svoj telefon. Ako dolazite iz SAD, onda ćete morati doneti tri-band telefon sa sobom, odnosno kupiti ili iznajmiti jedan od lokalnog distributera u Rusiji. Mreže koje nude najbolju pokrivenost su Megafon i MTS. Jeftinije usluge su iz Tele2 i Beeline, ali imaju lošiju pokrivenost.

 

Medicinska nega: Ne zaboravite poneti neke lekove koji će vam možda zatrebati. Proverite kod svog zdravstvenog osiguranja pre nego što stignete u Rusiju o pokrivenosti u slučaju nužde.

 

Opšti saveti i upozorenja:
Nemojte!
1. Ne kupujete antikvitete, odnosno predmete koji vam se učine da imaju istorijsku i kulturnu vrednost. Na primer, ako na pijaci kupite medalju iz Drugog svetskog rata i pokušate da je iznesete iz zemlje, najverovatnije ćete biti uhapšeni.
2. Ostavite svoj GPS uređaj kod kuće jer možete biti uhapšeni ako vas uhvate da koristite neki. Svi radio uređaji podležu posebnim pravilima i propisima u Rusiji i ako nemate dozvolu za ovlašćeno korišćenje, nemojte ih nositi sa sobom.
3. Pravila saobraćaja su različita u Rusiji, posebno u velikim gradovima kao što je Sankt Petersburg. Stvarnost je - oni će vas pregaziti i smatrati da se sve vi krivi jer ste im se isprečili na putu. Nikad ne pretpostavljajte da će se vozač zaustaviti pri prelasku ulice i stoga budite posebno oprezni.
4. Tokom zimskih meseci izbegavajte pešačenje blizu zgrada. Ledenice koje padaju sa zgrada svake godine nanesu ozbiljne povrede prolaznicima, pa čak i usmrte.
5. Ne hodajte ulicama pijani jer postajete laka meta uličnim pljačkašima.
6. Ne kupujte suvenire od uličnih prodavaca. Na drugim mestima naći ćete kvalitetnije i jeftinije predmete.
7. Ako ugledate novčanik na ulici, samo ga ostavite i produžite jer vam se može dogoditi prava drama ako ga pokupite - što može rezultirati i gubitkom novca koji imate u svom novčaniku.
8. Izbegavajte ulična okupljanja i proteste jer se može desiti da policija odgovori nasiljem. Takođe izbegavajte skinhedse i navijače (posebno ako je lokalni tim izgubio) jer umeju da budu nezgodne naravi prema strancima.
Uradite!
1. Unajmite vodiča. Razgledanje će biti mnogo uzbudljivije, nećete ništa propustiti i imaćete određeni vid protekcije sa vodičima.
2. Obavezno posetite Ermitaž. Čak i ako niste ljubitelj umetnosti, ovo je zasigurno vredna poseta i obeležje St. Petersburga.
3. Večerajte na brodovima-restoranima. Ovo je idealan način da se upoznate sa starim gradom St. Petersburga dok krstarite rekom Nevom. Ovo će možda biti malo skuplji izlet, ali svakako isplativ.
4. Pešačite. Nema boljeg načina da se upoznate s centrom grada i vidite što više.
5. Ako volite balet ili operu onda je preformans svetske klase u Marinski teatru idealan za vas. Zbog vrednosti ovog preformansa karte su malo skuplje i možda ćete morati rezervisati dosta unapred kako biste dobili sedište.
 

 

Pošalji stranu na:


Avio karte