first minute - Lisabon - Korisne informacije

Korisne informacije

Bezbednost u Lisabonu: Lisabon je generalno bezbedna metropola, ali nije na odmet malo predostrožnosti, posebno na stanicama javnog prevoza. Delove grada poznate po sitnim pljačkašima je najbolje izbegavati tokom noći: Bairro Alto, Cais do Sodre i sve male ulice. Čak i neki noćni klubovi u Lisabonu imaju lošu reputaciju što se pljačkaša tiče.

 

Klima: u Lisabonu vlada mediteranska klima sa blagim zimama i prijatnim letima. Na klimu u Lisabonu dosta utiče Golfski zaliv. Prosečna godišnja temperatura je 17 stepeni. Najhladniji mesec je januar kada se temperatura kreće od 8 do 17 stepeni. Najtopliji mesec je avgust i tada se temperatura kreće od 26 do 29 stepeni tokom dana i oko 18 stepeni tokom noći. Prosečna temperatura mora tokom leta je 20 stepeni. Letnja sezona u Lisabonu traje od maja do oktobra. Novembar, mart i april su prelazni meseci i prosečna temperatura je oko 20 stepeni. Decembar, januar i februar su najhladniji meseci sa prosečnom temperaturom oko 15 stepeni. Lisabon ima najtoplije zime od svih evropskih metropola. Kiša uglavnom pada tokom zime, a leta su obično suva.

 

Novac: zvanična valuta u Portugaliji je euro. U restoranima i tržnim centrima možete koristiti i sve poznatije kreditne kartice, ali vam svakako preporučujemo da uvek imate nešto keša kod sebe jer se može desiti da neki restorani ne primaju kreditne kartice. Za slučaj da ste na put poneli dinare, u Lisabonu na svakom ćošku možete videti menjačnice. Upozorenje: kao i u susednoj Španiji, i u Portugaliji u većini menjačnica jednostavno neće želeti da vam razmene dinare. Banke u Lisabonu uglavnom rade od 8:30 do 15:00 časova svakim danom od ponedeljka do petka.

 

Pešačenje i vožnja automobila: Lisabon je među vodećim gradovima u Evropskoj Uniji po broju saobraćajnih nesreća, zato vas savetujemo da budete posebno oprezni kada prelazite ulicu! Prelaženje ulice van pešačkog prelaza je strogo zabranjeno i kažnjava se velikim novčanim iznosom!  Vožnja bez GPS sistema može biti otežana jer na ulicama nema dovoljno saobraćajnih znakova. Vozači u Lisabonu nisu agresivni kao u ostalim evropskim metropolama.

 

Važni brojevi telefona:

 

Nacionalni broj za sve hitne slučaje: 112. Ako okrenete ovaj broj, dobićete vatrogasnu službu, policiju i hitnu pomoć.

Za sve informacije vezano za aerodromske službe i za vaš let u/iz Lisabona: 218 413 500

Služba za izgubljeno-nađeno: 213 427 707

Pošalji stranu na:


Avio karte