first minute - Paralija - Izleti

Izleti

Izlet do Soluna foto: mariettaki/flickr.com

 

Poseta Solunu je vrlo interesantna. U ovoj velikoj luci i dugom po veličini i značaju gradu u Grčkoj nalazi se pravo bogarstvo istorijskog nasleđa, kulturnih atrakcija i mesta za odličnu zabavu. Šoping je jedan od dobrih razloga zbog kojeg bi trebalo otići u Solun. U njemu se nalazi srpsko groblje Zejtinlik na kojem su sahranjeni borci iz Prvog svetskog rata.


Oni koji se odluče da krenu na ovu stranu ne bi smeli propustiti da odu u Waterpark – najveći vodeni park u Istočnoj Evropi. On pokriva površinu od 150.000 m2. Waterpark je zabavni park sa mnoštvom interesantnih aktivnosti poput tobogana, vodopada, fontana i različitih bazena. U okviru vodenog parka postoji i zoološki vrt kao i tim animatora za decu. Park se nalazi u malom mestu Tagarades na izlazu iz Soluna prema Halkidikiju.


 

Manastir Meteora foto: alaskapine/flickr.com

Trebalo bi posetiti i grad Katerini. On je vrlo mlad grad. Ima 56.576 stanovnika. Grad je vrlo lep, a položaj mu je još lepši. Naime, nalazi se 6 km od obale mora, a u blizini su bitna arheološka mesta poput antičkog grada Diona iz V v.pne. i Venecijanskog zamka u Platamonu.


Iz Katerinija polaze autobusi za planinu Olimp čije podnožje je udaljeno 20 km. Od centra Katerinija. Olimp je čuveno stanište bogova. Izdiže se 2.919 m iznad nivoa mora i najviša je planina u Grčkoj. Najviši vrh se zove Mikitas. Olimp se nalazi na UNESCO-voj listi zaštićenih oblasti.


Jedan od najlepših izleta koji se mogu poduzeti iz Olimpik Biča j poseta planini i poluostrvu Atos. Ovo je tzv. Sveta planina, najveći kompleks pravoslavnih manastira i najsvetije mesto u Grčkoj. Atos ima poseban politički status – on je Autonomna manastirska država Svete planine. Priroda Atosa je divna.


 

Skijatos foto: Foto di ABA/flickr.com

 

Letovanje u Olimpik Biču je dobra prilika da se posete Meteori. To je posle manastira planine Atos najveći kompleks pravoslavnih manastira u Grčkoj. Manastiri koje su izgradili monasi veličanstveno stoje na vrhovima stena i litica. Ove stene se nalaze na severozapadnom obodu ravnice Tesalije, blizu reke Penejos i planine Pindus.


Nepoznato je kada su manastiru izgrađeni, ali se zna da su monasi u pećinama ovih stena živeli još u XI veku. Prvobitno je osnovano dvadeset manastira, ali danas ih ima samo šest. U četiri manastira žive monasi, a u jednom monahinje. Svaki od manastira ima najviše desetak stanovnika. Ovi manastiri su sada jedna od najinteresantnijih turističkih atrakcija u svetu i takođe imaju status muzeja.

 

Vodeni park u Tagaradesu foto: heatheronhertravels/flickr.com

 

Dobar izlet predstavlja i poseta ostrvu Skiatos. Ovo je najzapadnije ostrvo Sporada. Ima 70 plaža. Ostrvo je većinom šumovito i zeleno. Na severu ostrva postoji i aerodrom. Polasci za Skijatos kreću ujutru iz Paralije.


Naravno, poseta Atini je uvek topla preporuka. Ovaj prelepi grad danas je moderna metropola iz koje izviru svedoci prošlosti poput Akropolja i njegovih hramova, mnoštva arheoloških nalazište širom grada i starog centra moderne atine (Plaka).
 

Pošalji stranu na:


Avio karte