Filipini

Kratak opis - Filipini

Republika Filipini je ostrvska zemlja u Jugoistočnoj Aziji. Ime je dobila po španskom kralju Filipu II. Iako su Filipini danas demokratska država, njima je od 1965. do 1986. godine autoritarno vladao Ferdinand Markos, a kasnije je Josef Estrada takođe praktikovao totalitarizam, ali je svrgnut. Ova ostrvska država smeštena je u zapadnom delu Tihog okeana. Na zapadu su Filipini odvojeni od Vijetnama Južnim kineskim morem, a na jugu ih Celebeško more odvaja od Indonezije. Posle Indonezije, Madagaskara, Papue Nove Gvineje i Japana, Filipini su peta po veličini ostrvska zemlja na svetu. Geografski, filipinsko ostrvlje smatra se delom Indonežanskog arhipelaga. Nezavisnost od SAD stekla je u maju 1946. godine, a u posed SAD pala je posle pobede Amerikanaca nad Špancima u Špansko-američkom ratu 1898. Do tada bila je španska kolonija.

 

Na Filipinima su živeli ljudi još 50.000 godina p.n.e. Prvi doseljenici stigli su sa severa iz Kine sa kojom su Filipinci trgovali još u 5. veku. U antičko doba ova ostrva zvala su se Zlatna ostrva. Ferdinand Magelan je sa svojom ekspedicijom stigao do ostrva Samar 1521. godine i poginuo u borbi sa lokalnim vođom Lapu Lapuom na ostrvu Makatan. Španski konkvistador Migel Lopez de Legazpi stigao je iz Meksika 1565. godine i osnovao prva španska naselja na ostrvu Cebu. Šest godina kasnije osnovao je Manilu. Španci su osnovali gradove, ustanovili administraciju i razvili trgovinu.

 

Filipini imaju oko 88,5 miliona stanovnika. Stanovništvo se deli na 50 etničkih grupa među kojima su najbrojniji Tagali - 30%, Ilokano, Moro i dr.  Kinezi su najbrojniji među doseljenicima i čine populaciju od oko 1,5 miliona ljudi. Kada su Španci stigli u 16. veku raširili su hrišćanstvo po zemlji, tako da je danas 95% Filipinaca hrišćanske vere i to najviše katolika sa 84%, pripadnika Filipinske crkve 6%, a protestanata 4%. Arapi su doneli islam i oko 4,5 % stanovništa islamske je veroispovesti.

 

Na Filipinima se koristi 171 jezik. Zvanični jezici su engleski i filipinski (standardizovani jezik baziran na jeziku tagalog). Ova dva jezika često se i kombinuju u javnom životu. Kada su Amerikanci preuzeli ostrvlje od Španije, značaj španskog jezika veoma je opao pa se njime danas služi svega 10% Filipinaca. Valuta je filipinski peso.

 

Filipini su popularna turistička destinacija zbog svojih prelepih plaža i voda. Isprobajte ronjenje na Filipinima i uverićete se u kvalitet mora i morskog sveta.

Vaši utisci - Filipini

Trenutno nema utisaka... Budite prvi, ostavite svoj utisak.

Putopisi - Filipini

Trenutno nema putopisa... Budite prvi, kreirajte svoj putopis
Pošalji stranu na:


Avio karte