Dubai

Kratak opis - Dubai

Dubai je najveći od sedam emirata koji čine Ujedinjene Arapske Emirate. Glavni grad ovog emirata se, takođe, zove Dubai i u njemu živi oko 1,3 miliona stanovnika. Ovo je najprogresivniji emirat u UAE i poznat je u svetu kao jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija.

 

U prošlosti je ovaj grad, kao i veći deo ovog dela sveta, živeo od ribolova i lova na školjke. Međutim, situacija se menja pronalaskom nafte, jer se novac dobijan od „crnog zlata“ kanalisao u izgradnju Dubaija.

 

Dubai noću foto: pshegubj/flickr.com

 

Dubai se prvi put pominje 1095. godine, a njegovo najstarije naselje datira iz 1799, a tada je izgrađena i tvrđava al Fahidi (najstarija postojeća zgrada u Dubaiju). Emir Dubaija, Rašid bin Saed Al Maktum, sproveo je svoju ideju kako da ovaj grad učini bogatim i nakon nestanka naftnih rezervi. Počeo je sa izgradnjom grada, tada su bile u pitanju skromnije građevine, a tek 1990-ih godina, niču brojni objekti nalik svetskim čudima. Ceo grad ima veliki broj luksuznih tržnih centara, a jedan od njih je toliko veliki da je u njega stala i cela skijaška staza! Najveći i najviši hotel na svetu, i jedini hotel sa 7 zvezdica, nalazi se u Dubaiju, a to je Burdž al Arab. Ulazni hol je najveći na svetu, viši od Ajfelove kule, a hotel je u obliku jedra ribarskog brodića, urađen tako po želji samog emira Dubaija.

 

Neboderi Dubaija foto: Stinkie Pinkie/flickr.com

 

Iako leži u Arabijskoj pustinji, peščani pustinjski predeli su ono što se nalazi oko grada, dok u ostalim, a najviše južnim predelima, preovladava peščana pustinja. Dubai nema prirodnu reku, ali ima prirodni zaton. Ovaj zaton poznat je kao reka Dubai, proširavan je i produbljivan, tako da sada predstavlja vrlo dobar i siguran plovni put.

 

Dobro je znati da je na mnogim javnim mestima u Dubaiju izričito zabranjeno pušenje, takođe, zabranjeno je piti na ulici i na javnim mestima. Konzumacija alkohola je dozvoljena u hotelima, barovima, noćnim klubovima, a stanovnici su slobodni da piju i u svojim kućama. Posetiocima se preporučuje da ne prikazuju običaje svoje kulture na ulici, ako je stanovnici Dubaija smatraju uvredljivom. Inače, Emiraćani su poznati po gostoprimstvu i velikodušnošću prema posetiocima i turistima.
 

Vaši utisci - Dubai

Trenutno nema utisaka... Budite prvi, ostavite svoj utisak.

Putopisi - Dubai

Trenutno nema putopisa... Budite prvi, kreirajte svoj putopis
Pošalji stranu na:


Avio karte