Dominikanska Republika

Kratak opis - Dominikanska Republika

Dominikanska Republika (šp. República Dominicana) је država u Karibima, smeštena na istočne dve trećine ostrva Hispanjola, na kojem se graniči sa Haitijem. Ona leži istočno od Kube i Jamajke, a na zapadu se graniči sa Portorikom. Hispanjola je drugo po veličini ostrvo Velikih Antila. Santo Domingo je glavni i najveći grad Dominikanske Republike.

 

Kristifor Kolumbo otkrio je ostrvo Hispanjola u decembru 1492. godine i tada se prvi put iskrcao u današnji grad Santo Domingo. Danas se tu nalazi muzej-kuća u kojoj je Kolumbo nekada živeo i spmenik. Narod koji je tada naseljavao ostrvo, Aravak, je brzo istrebljen, a od 1503. godine Španci su na ostrvo počeli da dovode crnce robove. Oni i Francuzi podelili su ostrvo 1697. godine, ali se Španija 1795. odrekla svog dela.

 

Dominikana ima oko 8,5 miliona stanovnika, od čega su veći deo melezi (preko 80 %), mešanci domorodaca i španskih osvajača s karaja 15. veka. Beli doseljenici čine 11 % stanovništva, a crnci svega 1 %. Preko 80 % stanovnika žive u siromaštvu, dok veoma bogiatih ima vrlo malo. Takođe je stopa pismenosti veoma niska.

 

Klima se razlikuje. Krajem novembra počinje kišna sezona na severu zemlje, a završava se krajem maja meseca, dok je u južnom delu zemlje sezona padavina u letnjim mesecima. Česti su pljuskovi van kišne sezone ali ne traju duže od 20-30 minuta. Tokom cele godine je vlažnost vazduha veoma visoka pa se čini da je temperatura viša za 5 do 6 stepeni. Leti temperatura ne prelazi 32-33 stepena Celzijusa (avgusta), dok se zimi temperatura kreće 24-25 stepeni u januaru mesecu. Noćne temperature nikad ne padaju ispod 18 stepeni Celzijusa.

 

U avgustu i septembru je sezona uragana koji su jači u južnom delu zemlje gde se dešava da dostignu brzinu i do 150 km na sat. Uragani su neretko razorni i dešava se da ostave katastrofalne poseldice za sobom po okolinu. Godine 1997. dogodio se jedan od najjačih uragana u Dominikanskoj Republici kada je dve trećine površine sravneno sa zemljom gde su većina kuća, mostova i puteva bili potpuno uništeni.

Vaši utisci - Dominikanska Republika

Trenutno nema utisaka... Budite prvi, ostavite svoj utisak.

Putopisi - Dominikanska Republika

Trenutno nema putopisa... Budite prvi, kreirajte svoj putopis
Dominikanska Republika
Pošalji stranu na:


Avio karte