Danska

Kratak opis - Danska

 Zemlja bajki - Neko bi rekao da taj naziv оpravdava konstatacija da je Danska proglašena za zemlju u kojoj žive najzadovoljniji ljudi Evrope. Mi to zasigurno ne znamo, ali znamo da je to zemlja u kojoj su se "rodile" jedne od najlepših bajki: Princeza na zrnu graška, Mala sirena, Ružno pače, Ledena kraljica i druge koje su izašle iz pera najčuvenijeg danca Hansa Kristijana Andersena.

 

Danska se nalazi u severnoj Evropi, kao najmanja zemlja Skandinavije na površini od 43.098 km². Jedna je od nekolicine zemalja koja se kopnenim putem graniči samo sa jednom zemljom, na jugu sa Nemačkom. Na severu, istoku i zapadu izlazi na Baltičko i Severno more. Danska sa svojih 5,5 miliona stanovnika nalazi se na poluostrvu Jiland i ogromnom broju ostrva, oko 500. Glavni grad je Kopenhagen i smešten je na ostrvu Šelan, dok Odenese grad u kome je rođen Andersen nalazi se na ostrvu Fin. Šelen i Fin su ujedno najveća i najnaseljenija ostrva.

Danska je u isto vreme monarhija i moderna demokratska država. Aktuelna kraljica je Margarete II još od 1972, iste godine je Danska postala članica Evropske Ekonomske Zajednice (današnje Evropske Unije). Ova zemlja ima visok životni standard, gde BDP po glavi stanovnika iznosi 36 200 dolara, dok stopa nezaposlenosti ne prelazi 3,5 %.

 

Pretežno je ravničarska zemlja, oko 75 % su pašnjaci, livade i oranice. Klima je umerena, bez ekstremnih hladnoća ili ekstremnih vrućina, ali dosta promenljivo. Ipak mnogi Dansku smatraju hladnijom zemljom sa "toplim" i gostoljubivim ljudima koji će uvek na veoma dobrom engleskom jeziku izaći vam u susret.

 

Korisne informacije:

 

Valuta- danska kruna, 100 DKK = 13,5 EURO
Glavni grad: Kopenhagen (1.116.979. stanovnika)
Jezik- Danski
Religija- protestanti (90%)
Vremenska zona-Isto kao u Srbiji


Zanivljivosti:

 

- do 11 veka su se smatrali Vikinzima
- Bilund je grad, u kojem se proizvode Lego kocke, gde se nalazi Legoland sačinjen od 25 miliona kocaka.
- Tuborg i Carlsberg danska su piva.
- najstariji Univerzitet u Kopenhagenu osnovan je 1479. godine.
- Grenland I Farska ostrva su autonomne pokrajine Kraljevine Danske
- Danska proizvede najviše žitarica na svetu po km².
 

Vaši utisci - Danska

Trenutno nema utisaka... Budite prvi, ostavite svoj utisak.

Putopisi - Danska

Stopama Hansa Kristijana Andersena
elevate, 08. 11. 2017. - Komentara 0
Čovek koji je video suštinu bića i stvari
Svet je pun čudesa, ali mi smo na njih tako navikli da ih nazivamo svakodnevnim stvarima, rekao je čuveni pisac bajki, čiji su svetovi oplemenili duše dece širom sveta. Prošetali smo njegovim životom od Odensea do Kopenhagena

Tekst: Jelena Pantović
Foto: Dalibor Danilović
Pošalji stranu na:


Avio karte