Prag

Kratak opis - Prag

Prag je glavni i najveći grad Češke Republike. Nalazi se na reci Vltavi i ima oko 1,2 miliona stanovnika. Od Beograda je udaljen 833 kilometra.

 

Prag je osnovan u IX veku po dolasku Slovena u Češku i brzo je postao sedište kraljeva, od kojih će neki dostići i carski položaj u Svetom rimskom carstvu. Na taj način, Prag je u nekim periodima bio prestonica celog carstva. Grad je dostigao svoj zenit u vreme vladavine Karla IV, koji je izgradio Karlov most, Katedralu Svetog Vida, prvu gotsku katedralu u Centralnoj Evropi. U aprilu 1348. godine osnovao je Karlov univerzitet, jedan od prvih univerziteta severno od Alpa.

 

Stari grad foto: ashleypalmero/flickr.com

 

Kao jedan od najstarijih, najvećih i najlepših gradova u srednjoj Evropi, koji je pošteđen od razaranja u Drugom svetskom ratu, Prag je danas prvorazredna turistička destinacija. Arhitektura Praga je raznovrsna, od renesansne, barokne, rokoko, klasične, do pravaca 20. veka. Turističke atrakcije u Pragu danas su: Stari grad i Staromjetske namjesti (Starogradski trg), Vaclavske namjesti (Trg Sv. Vaclava - glavni trg i ulica), Praški hrad (Hradčani) sa Katedralom Sv. Vida (14. vek), Karlov most, Jevrejska četvrt, Lenonov zid, Narodni muzej i druge. Unesko je uvrstio istorijski centar Praga u spisak Svetske baštine.

 


 

 

 

 

 

Vaši utisci - Prag


4
Prelep grad!Pun istorije,nije nesto preterano ni skup,u blizini se mogu videti Karlove Vari-najpoznatija ceska banja,i nemacki grad Drezden.Moja najveca zamerka,je sto je nocni zivot po mom ukusu nije toliko atraktivan...MAda...

Putopisi - Prag

Prag na moj način
singerica, 19. 11. 2010. - Komentara 17
Pre putovanja sam čula razne pozitivne komentare za grad (legenda, istorija, arhitektura…) ali sam ipak imala određenu dozu rezerve jer zaboga koji grad može biti lepši od Rima čija je arhitektura neprevaziđena? Jedan dan u Pragu bio je dovoljan da me razoruža i da sva moja rezerva padne u vodu. Postoji, ili je lepši ili su možda podjednako lepi.
Pošalji stranu na:


Avio karte