Prag - Kako stići

Kako stići

Prevoz - Za kretanje po gradu najjednostavnije je koristiti gradska sredstva javnog prevoza: metro, tramvaj ili autobus.

 

Praški metro foto: El Gran Dee/flickr.com

 

Metro - na svakih 2 minuta u udarnim terminima stići će vam metro, a u uobičajeno vreme nećete ga čekati duže od 5 -10 minuta. Praški metro veoma je moderan i funkcioniše po principu tri zone: A - crvena zona, B - žuta i C - zelena, a takođe ima i tri stanice na kojima možete menjati linije. Metro je za decu ispod 6 godina besplatan, a na raspolaganju su vam dnevne, trodnevne i sedmodnevne turističke karte. Metro saobraća od 5 ujutro pa do ponoći.

 

Autobus - mreža autobusa pokriva ceo grad i lako ćete se raspitati koja će vas linija gde odvesti. Saobraćaju do ponoći, ali tu su i proređene noćne linije koje možete iskoristiti za noćne obilaske Praga. Postoji 196 dnevnih i 12 noćnih linija, a godišnje praški autobusi prevezu 310 miliona ljudi.

 

Tramvaji - u 4.30 ujutro kreće prvi tramvaj pa prevozi sve do ponoći nakon čega su na raspolaganju 8 noćnih linija, malo manje nego kod autobusa. Noćne linije nisu česte, saobraćaju na svakih 40 minuta, ali su zato idealan način noćnog obilaska jer od ponoći do 4.30 obilaze najpopularnija mesta u Pragu. Uhvatite liniju broj 22 i obiđite Nove Mesto, a potom i Stare Mesto, pored kuća praških stanovnika.

 

Taksi - taksiji jesu skuplji vid prevoza, ali isplativi ako žurite, iako saobraćajne gužve mogu da budu veoma  velike. Vodite računa u koji taksi sedate da vam se ne bi desilo da platite i do nekoliko puta više od stvarne cene. "Prave" ćete prepoznati jer imaju registarsku oznaku, broj dozvole, a taksimetar je na minimumu. Taksisti ne očekuju bakšiš, ali ga neće ni odbiti ukoliko želite da "zaokružite" iznos.

 

Petrinska uspinjača idealna je za razgledanje foto: priittammets/flickr.com

 

Savet: pored standardnih gradskih prevoza isprobajte i Petrinsku uspinjaču ili želežničku žičaru. Žičara, koja se penje do brda Petrin, kreće sa tramvajske stanice Ujezd na Maloj Strani. Radi svaki dan od 9.00 do 23.30 od aprila do oktobra i 9.15-22.20 u periodu novembar-mart. Uživajte u prekrasnom pogledu na celi Prag dok putujete ovom železnicom.

Još jedan savet, ne prelazite ulicu na crveno, ovo je strogo kažnjivo i možete platiti i do 1000 čeških kruna.

 

Kako stići do Praga

 

Avionom: Sa popustom koji praška avio kompanija  "Prague Airport Ruzyne" daje svojim putnicima, ne samo da ćete brže i lakše stići u češku prestonicu, već ćete i izdvojiti manje novca nego da putujete vozom ili autobusom. U slučaju da vas niko ne čeka na aerodromu, mi vam dajemo predloge kako da stignete do centra grada.Put autobusom možda neće biti najudobniji, ali verovatno je najeftiniji. Uđite u linije 119 i 100 ako želite do grada. Autobus 119 se najčešće koristi jer ide do stanice metroa "Dejvicka" odakle linijom A stižete do bilo kod dela grada. Autobus 100 vas vodi do stanice "Zicin" gde presedate na metro B i za 20 minuta ste u centru. Minibusevi "Cedaz" saobraćaju od aerodroma do stanice "Dejvicka". Ova vrsta transporta je udobnija od autobusa, a sigurno jeftinija od taxija. Najpouzdaniji i najbrži, ali sa druge strane najskuplji način dolaska do grada je taxijem. Platićete oko 28 eura. Savetujemo vam da se raspitate o pouzdanim registrovanim taxi službama i da koristite njihove usluge. U suprotnom, može se desiti da naletite na "divlje" taxiste koji će vam proizvoljno naplatiti vožnju.

 

 

Aerodrom "Ruzyne" foto: Criss.AC/flickr.com

 

Vozom: Ako iz Srbije krenete vozom do Praga, izaći ćete na jednoj od sledećih stanica: "Main Railway Station" koja se još naziva "Wilsonovo Nadrazi" ili "Holesovice Station" ("Nadrazi Holesovice"). Obe su povezane linijom metroa C koja saobraća do centra grada. Ostale železničke stanice u Pragu su: "Masarykovo nadrazi", "Vysocanske Station" i "Smichov Station". "Hlavni Nadrazi" je najveća i najposećenija stanica gde 24 sata možete ostaviti prtljag, tu je informacioni desk. menjačnica, kiosci sa hranom i pićem. Telefon za sve bliže informacije: +420 224 224 200.

 

 

"Wilsonovo Nadrazi" foto: luisvilla/flickr.com

 

Autobusom: Ako do Praga putujete autobusom, najverovatnije ćete izaći na međunarodnom terminalu "Florenc". Terminal se nalazi u samom centru grada, u blizini hotelskih smeštaja. Od ovog terminala do centra grada možete otići pešaka, u zavisnosti koliko prtljaga imate i koliko poznajete Prag, metroom linijama B i C, ili taxijem.

 

Automobilom: Do Praga možete doći i svojim automobilom. Ovo je verovatno najudobniji način, ako ste suvozač, jer možete praviti pauzu kad god želite i obići sve usputne destinacije koje su vam zanimljive.

 

Pošalji stranu na:


Avio karte