Prag - Atrakcije

Atrakcije

Izleti, pešačke ekskurzije po Pragu, te plovidbe rekom Vltavom, uključujući i ručak ili večeru, omiljene su aktivnosti koje organiziraju turističke agencije tokom cele godine. Ekskurzijom ćete dobro upoznati grad i redovno se organizuju za odgovarajuću cenu. Obavezno posetite:

 

Karlov most foto: iLoveButter/flickr.com

 

Karlov most (Nove Mesto)- Karlov most osnovan je 1357. godine od strane Karla IV, a izgrađen je da zameni Judit most koji je bio teško oštećen u poplavama 1342. Gradnju je pokrenuo Master Otto i završio Petera Parlera 1402. Oba kraja mosta utvrđena su kulama (Manji gradski toranj i Stari grad most kula). Od 1683. do 1928. trideset skulptura i skulptorskih grupa svetaca postupno su postavljene na mostu. Most je 515 metara dugačak i 10 metara širok.

 

Stari grad (Stare Mesto) - To je najstariji deo Praga koji je dobio povlastice još u 13. veku. U početku grad je odvajan zidovima koji su na kraju srušeni, ali još se može pratiti njihov trag po ulicama gde su bili postavljeni. Stari grad postao je glavni grad Svetog rimskog carstva kad je Karlo IV pretvorio Prag u srednjevekovni arhitektonski grad. Godine 1784. stara gradska većnica postala je sedište vlade.

 

Gornji deo Astronomskog sata foto: Jorge-11/flickr.com

 

Gotski astronomski sat (Stare Mesto) - Sat koji pokazuje tri različita vremena montiran je na južni zid starogradske većnice i jedan je od najistaknutijih znamenitosti Praga. Brojčanik ima tri glavne komponente - astronomska koja prikazuje razne astronomske detalje, kao i položaj Sunca i Meseca na nebu, zatim kretanje figura dvanaestorice apostola koji prolaze kroz dva prozora na svakih sat vremena tokom dnevnog svetla, i kalendar koja rotira i daje opis svakog dana u godini s naznakom trenutnog datuma na vrhu, medaljonima sa znakovima zodijaka koji opisuju svaki mesec i u centru simbol Starog grada. Adresa: Stari Grad.

 

Praški zamak foto: priittammets/flickr.com

 

Praški zamak (Mala strana) - najveći je dvorac drevnog sveta sa 570 metara dužine i oko 130 metara širine, podignut u 9. veku. Bio je zamenjen Romanskom palatom u 12. veku, a potom u 14. veku obnovljen u gotskom stilu za vreme vladavine Karla IV. Danas služi kao istorijsko i političko središte za grad i državu, a ujedno je i rezidencija predsednika Češke Republike. Za posetioce, nalazi se na "must see" (morate videti) listi. Katedrala Sveti Vid, manastir, bazilika Svetog Đorđa kao i nekoliko drugih mesta uz posmatranje kule i umetničkih galerija mogu se otkriti uz turu obilaska Praškog zamka.


Jevrejska četvrtJosefov (Stare Mesto): Josefov ili jevrejska četvrt najmanji je katastarski prostor Praga. Ranije je ovaj gradski trg bio jevrejskii geto u gradu. Smešten između Starog grada i trga Vltava, Josefov sam po sebi predstavlja obeležje praške jevrejske zajednice. Glavna atrakcija trga je Jevrejski muzej, dragocena baština sadašnje Češke. Muzej je jedan od najboljih na svetu sa jedinstvenom zbirkom jevrejske umetnosti, tekstila i srebra koji podsećaju na jevrejsku istoriju. Ulaznica za muzej pokriva posetu starom jevrejskom groblju, svečanoj dvorani, staroj-novoj sinagogi, Meisel sinagogi, Pinkas sinagogi, španskoj sinagogi i Klausen sinagogi.

 

Opštinska kuća, Smetana Hall foto: faithx5/flickr.com

 

Opštinska kuća (Stare Mesto) - U ranim 1900. mesto je izgrađno kao zamena kraljvskoj kući koja je srušena. Opštinska kuća osnovana je od strane umetnika koji su želeli stvoriti kulturni centar. Dekor enterijera je arhitektonski sjaj u mozaicima i umetničkim skulpturama, uključujući i art nuevo stakleni krov koji pokriva dvoranu Smetana. To je praški najveći koncertni prostor u kojem se izvode muzički festivali tokom godine.

 

Lenon zid foto: cphoffman42/flickr.com

 

Lenon zid (Mala Strana)- Lenon zid, ranije najobičniji zid u Pragu, dobio je ime po Džonu Lenonu - kada je umro 1980. godine, njime inspirisani grafiteri ispisivali su zid sa rečima pesama Bitlsa. Džon Lenon bio je junak mladih istočne i srednje Evrope. Kad je komunizam vladao 1989, u Pragu je zapadni pop bio zabranjen od strane vlasti, a posebno pesme Džona Lenona jer je veličao slobodu. Mladi Česi pisali su pritužbe na zidu što je dovelo do sukoba između studenata i policije. Zid kontinuirano prolazi promene i postao je simbol ljubavi i mira kod mladih. Adresa: Velkopřevorské nám, Prag 1.

 

Hradčani i Hradčan trg (Mala Strana)- Ovaj grad 1320. godine pretrpeo je velike štete zbog Husitskih ratova i velikog požara. Kasnije postao četvrt u Pragu 1598. i njegov trg ostao je gotovo isti od perioda srednjeg veka. Trg je, uz fascinantan praški zamak, takođe okružen mnogim atraktivnim i najpoznatijim palatama. Loreta trg je takođe u blizini Hradčani trga.


Žižkov televizijski toranj - Visoko iznad grada sagrađen je u Pragu između 1985. i 1992. na vrhu brda u okrugu Žižkov. Ovaj toranj postao je atrakcija za turiste zbog svog jedinstvenog dizajna koji podseća na lansirane rakete. Poseduje restoran, kafe bar i tri posmatračke sobe. Takođe se koristi kao meteorološki opservatorijum.
Adresa: Mahlerovy sady 1, Prag 3

 

Izdvojili bismo još: Nacionalni muzej, Gradski muzej, Muzej češkog kubizma, Muzej dekorativne umetnosti, Nacionalnu galeriju...

 

 

 

Pošalji stranu na:


Avio karte