Češka Republika

Kratak opis - Češka Republika

Češka Republika je kontinentalna država u srednjoj Evropi. Glavni i najveći grad je Prag, evropski i svetski važna turistička destinacija. Karlov univerzitet u Pragu, osnovan 1348. godine, bio je prvi univerzitet u centralnoj Evropi i u svim slovenskim zemljama. Neki od njegovih studenata i profesora su bili: Jan Hus, Franc Kafka, Milan Kundera, Nikola Tesla, Albert Ajnštajn, Ernst Mah, Tomaš Masarik, Edvard Beneš... Univerzitet Palackog u Olomoucu, osnovan 1573, drugi je najstariji univerzite u Češkoj.

 

Mocart je bio vezan za Češku i Prag, jer je u njemu nalazio na više razumevanja za svoj rad nego u Beču. U Nacionalnom teatru u Pragu je održana premijera njegove opere Don Đovani 29. oktobra 1787. godine. Vila Bertramka u kojoj je stanovao, danas je muzej.

 

Što se filmske umetnosti tiče, u Češkoj se održava poznati Filmski festival u Karlovim Varima. Širom sveta poznati su češki režiseri Jirži Mencl i Miloš Forman. Fakultet za film i televiziju u Pragu bila je škola za Mencla, Formana, Gorana Markovića i Emira Kusturicu, između ostalih.

Vaši utisci - Češka Republika


5
U Pragu sam bio 2 puta. Oba puta u zimu; odusevljen sam ovim gradom koji ima veliki broj kulturno-istrorijskih spomenika. preporuka je otici i na fakultative Karlovi Vari i Drezden, kao i voznju Vltavom. u planu mi je i odlazak...

Putopisi - Češka Republika

Prag na moj način
singerica, 19. 11. 2010. - Komentara 17
Pre putovanja sam čula razne pozitivne komentare za grad (legenda, istorija, arhitektura…) ali sam ipak imala određenu dozu rezerve jer zaboga koji grad može biti lepši od Rima čija je arhitektura neprevaziđena? Jedan dan u Pragu bio je dovoljan da me razoruža i da sva moja rezerva padne u vodu. Postoji, ili je lepši ili su možda podjednako lepi.
Češka Republika
Naša preporuka
Pošalji stranu na:


Avio karte