Sunčev Breg - Izleti

Izleti

Nesebar, svedoci prošlosti foto: hegenfl/flickr.com

 

Na 3 km od Sunčevog Brega nalazi se raj za zaljubljene, pesnike i umetnike - Nesebar. Nesebar je malo mesto zaštićeno od strane Uneska. Po pristupačnim cenama, autobusom ili taksijem, turisti mogu obići jednu od najvećih prirodnih lepota Bugarske. Pažnju turista posebno privlači Stari grad, gde se mogu videti zgrade iz 11. i 14. veka, i mnogobrojne crkve izgrađene od kamena i cigli sa keramičkim ornamentima. Najvažniji spomenici su Stara mitropolija iz 9. veka, crkva sv. Device Marije iz 10. veka i Nova mitropolija iz 11. veka. Ali, nemojte se tu zaustaviti, obiđite crkvu Sv. Teodore, Sv. Paraskeve, Sv. Mihaila i Gavrila, Sv. Jovana Aliturgetosa...


 

Znamenitost Sofije foto: vintagedept/flickr.com

 

Iz Sunčevog Brega možete vrlo lako stići do glavnog grada Bugarske, Sofije. Sofija je drugi najstariji glavni grad u Evropi, a njena dugogodišnja istorija i danas se može videti. Brojni kulturno-istorijski spomenici, povoljna klima, uređeni parkovi, ljubazno lokalno stanovništvo, doprineće da vam dan koji ste posvetili razgledanju i upoznavanju bugarske kulture, brzo prođe. Ali, i noć vam može proći dosta interesantno, jer Sofija ima bogat noćni život, ulice su prepune diskoteka, noćnih klubova, pabova, tradicionalnih taverni i restorana.


 

Plovdiv foto: Klearchos Kapoutsis/flickr.com

 

Plovdiv je po veličini drugi grad u Bugarskoj i jedan je od najstarijih evropskih gradova. Ovaj veliki kulturni centar i dalje čuva ostatke iz antičkog perioda: dva drevna pozorišta, ostaci srednjovekovnog bedema, kule, džamije, crkve... U blizini Plovdiva nalazi se Bačkovski manastir. Ovo je drugi po veličini pravoslavni manastir u Bugarskoj koji je osnovan 1083. godine, ali iz tog perioda ostala je samo kosturnica. Kosturnica se vrlo pažljivo čuva i vredi je obići i zbog zidnih slika koje spadaju u najvrednija dela pravoslavne umetnosti 11. i 12. veka. U ovom manastiru se nalazi ćelijna škola koja datira iz 11. veka.


Robinzon Kruso je napušteno ostrvo, posebno interesantno za decu. Nakon 40 minuta plovidbe, koliko je potrebno da sa Sunčevog Brega dođete do ovog ostrva, na plaži će vas dočekati organizovane igre i predstave za najmlađe, ali i za njihove roditelje.


Mesta koja, takođe, možete obići su: Burgas, Sozopol, Irakli, Varna...

Pošalji stranu na:


Avio karte