Barbados

Kratak opis - Barbados

Barbados je ostrvska država smeštena na Karipskom moru i Atlantskom okeanu, pripada Malim Antilima i zauzima površinu od 430 km2. Ovo je jedna od država sa najvišim standardom na svetu. Ostrvo je tropsko, uglavnom ravno, ali sa velikim brojem močvara.

 

Engleski pomorac Henri Pauel je ovo ostrvo pronašao oko 1600. godine i proglasio ga engleskom teritorijom. 1627. osnovano je prvo naselje, prvo pod engleskom, a kasnije i pod britanskom vlašću. Britanska vlast trajala je nekoliko vekova, čime je Barbados postao jedino karipsko ostrvo koje nikada nije menjalo vlasnika za vreme kolonijalnih ratova. Tek u 20-om veku, Barbados dobija lokalnu vladu i proglašava nezavisnost.

 

Barbados ima preko 280.000 stanovnika, a oko 90% njih je afričkog porekla. Od sredine 17-og veka, kada počinje uzgajanje šećerne trske na ostrvu, dolazi i do uvoza robova iz Afrike, zbog čega oni i čine većinsko stanovništvo.

 

Klima na Barbadosu je umereno tropska, kišna sezona traje od juna do novembra, a suva od decembra do maja. Tropske oluje i uragani nisu tako česta pojava na Barbadosu, a u proseku na svakih 26 godina može doći do pojave razornih uragana. Poslednji značajan uragan na Barbadosu desio se 1955. godine i to je bio tzv. uragan Dženet.

 

Zbog svoje predivne lokacije, Barbados je postao glavna turistička destinacija. Južnu i zapadnu stranu Barbadosa karakteriše plava boja Karipskog mora i bele i ružičaste peščane plaže, a na istočnoj strani, koja se nalazi „lice u lice“ sa Atlantskim okeanom, možete uživati u predivnim talasima i surfovanju.
 

Vaši utisci - Barbados

Trenutno nema utisaka... Budite prvi, ostavite svoj utisak.

Putopisi - Barbados

Trenutno nema putopisa... Budite prvi, kreirajte svoj putopis
Pošalji stranu na:


Avio karte