Azerbajdžan

Kratak opis - Azerbajdžan

Azerbejdžan je najveća država u regionu Zakavkazja. Nalazi se između jugozapadne Azije i istočne Evrope te se kao takva smatra evroazijskom zemljom. Graniči se sa Rusijom na severu, Gruzijom na severozapadu, Jermenijom na zapadu i Iranom na jugu. Na istoku Azerbejdžan izlazi na obale Kaspijskog jezera. Azerbejdžanu pripada i eksklava Nahičevan koja se graniči sa Jermenijom na severu i istoku, na jugu i zapadu sa Iranom, dok je na severozapadu kratka granica sa Turskom.

 

Demokratska Republika Azerbejdžan je osnovana 1918. godine, a već 1920. inkorporirana u sastav SSSR-a. Bila je prva demokratska i sekularna republika u islamskom svetu. Nakon 71 godine bitisanja u okvirima SSSR, Azerbejdžan je 1991. obnovio svoju samostalnost. Ubrzo nakon sticanja nezavisnosti, u azerskoj pokrajini Nagorno-Karabah koja je naseljena pretežno Jermenima je došlo do rata koji je završen nezavisnošću Nagorno-Karabaha. Situacija u tom delu zemlje je i dalje u fazi zamrznutog konflikta.

 

Azeri pripadaju grupi turkijskih naroda i islamske su veroispovesti (šiitski islam). Azerski jezik kojim govori većina stanovništva i koji je službeni jezik zemlje je član turkijske jezične skupine (najpoznatiji član ove skupine je turski jezik). Azerbejdžan je jedna od 6 nezavisnih turkijskih država i aktivni je član Turskog saveta i sveturske kulturne organizacije TJURKSOJ.

Prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda, Azerbejdžan je jedna od najboljih zemalja za biznis i najbogatija država regiona južnog Kavkaza. Iako je Azerbejdžan mala zemlja sa svega devet miliona stanovnika, prihodi od nafte daju mu snažnu osnovu za ambiciozne planove.

 

Jedan od najobimnijih je izgradnja 41 veštačkog ostrva u Kaspijskom moru koje će biti povezano sa 150 mostova.

 

Kruna radova biće Azejberdžanska kula koja bi trebalo da dostigne visnu od 1.050 metara i time nadmaši Burdž Kalifu (829,84 m) iz Dubaija kao za sada najvišu građevinu na svetu. Ostaje da se vidi da li će pre biti završena kula u Džedi, koja će biti visoka ceo kilometar.

 

Prestonica Azerbejdžana Baku trenutno se priprema za ulogu domaćina Evropskih igara 2015, a prethodna godina obeležena je brojnim ulaganjima u razvoj turizma ove zemlje.

Vaši utisci - Azerbajdžan

Trenutno nema utisaka... Budite prvi, ostavite svoj utisak.

Putopisi - Azerbajdžan

Trenutno nema putopisa... Budite prvi, kreirajte svoj putopis
Pošalji stranu na:


Avio karte