Beč - Zabava

Zabava

Bečki kafići su idealni za večernji provod foto: Eric The Fish/flickr.com

 

Najpopularniji kafići i klubovi nalaze se u "Bermuda Dreieck" (bermudski trougao), u nekadašnjoj jevrejskoj četvrti, u okolini "Ruprechtskirche". Zabavu ćete najlakše pronaći u samom centru, oko Ringa, gde su i popularni klubovi "Volksgarten" i "Passage". Poslednjih godina središnje mesto klupske zabave postaje Gurtel, gde se, između ostalih, nalaze "Q", "B72" i najpozatiji "Chelsea".

 

Bečlije takođe izlaze u klubove koji funkcionišu po principu ograničenog ulaza ili u lokalne "heurigene" u predgrađima. "Heurigen" je izvorni bečki izraz za vino poslednje berbe, a danas znači i mesto na kom se prodaje vino. Svaki "heurigen" može prodavati vino samo sa vlastitog poseda, najviše 300 dana u godini. Iako je moguće naići na "heurigene" u centru, najbolji se nalaze u selima na periferiji, u distriktima Grinzing, Nusdorf, Hajlgenstadt, Sievering i Stamersdorf.

 

Klubovi su radnim danom obično otvoreni do 2 sata ujutro, petkom i subotom do četiri. Neki barovi u prvom distriktu mogu biti otvoreni do 3 ili 4, a ponekad i duže. Alkohol se ne služi maloletnicima u bečkim kafićima. Pivo je najpopularnije piće i košta između 3 i 4 evra, u skupljim barovima i klubovima do 5 evra.

 

Najveća koncentracija barova, klubova i kazina nalazi se u "Kärntnerstrasse", "MariahilferStrasse", "Ringstrase" i na Spitelbergu.

 

 

Karntnerstrasse foto: lyng883/flickr.com

 

Festivali:

 

"The Wiener Festwochen" ("Vienna Festival") je festival koji se održava u Beču tokom pet ili šest nedelja u maju i junu. Ovaj festival je osnovan 1951. godine i predstavlja vrhunac kulturnih dešavanja u Beču. Uprava ovog festivala se svake godine pobrine da uklopi umetničke performanse sa važnim društvenim pitanjima i odgovorima. Bečki festival nije samo ogledalo entuzijazma koji meštani imaju za kulturom, već je i dokaz otvorenosti ka drugim kulturama i tradicijama. Program koji obuhvata koncerte, predstave, predavanja, filmske projekcije...se odvija na više jezika tako da i strani turisti mogu u potpunosti da uživaju. Tokom trajanja festivala se obično izvede oko 175 predstava i 70 koncerata kojima prisustvuje oko 180 000 posetilaca.

 

"The Viennale" je najvažniji austrijski filmski festival, kao i jedan od najvažnijih i najstarijih festivala na nemačkom govornom području. Festival se održava svakog oktobra u prelepim bioskopima Beča. Svake godine ovaj kulturni događaj poseti oko 90 000 posetilaca, što iz Austrije, što iz inostranstva. Većinu publike čini mlađa populacija. Tokom festivala publika može da vidi pažljivo izabrane filmove, najnovije svetske hitove, kao i hitove iz same Austrije. Festival posebno mesto daje dokumentarnim filmovima, kratkim internacionalnim filmovima, kao i eksperimentalnim filmovima. Glavna nagrada festivala je "FIPRESCI", nagrada internacionalnog udruženja filmskih kritičara. Pored odličnih filmova, tokom trajanja festivala se održavaju kokteli i žurke za publiku.

 

 

Filmski festival foto: KerryKane/flickr.com

 

"Jazz Fest Wien" je festival džez muzike koji se ove godine održava od 30. maja do 9. jula. Ovaj festival okuplja najpoznatija imena džeza, bluza, soula... pa je time stekao titulu urbanog festivala, jednog od tri najpoznatija u svetu. 

 

Beč je verovatno jedina prestonica koja je nastavičla tradiciju organizovanja balova započetu još u 19. veku. Preko 200 balova se organizuje tokom svake godine, a na većini učestvuje čak do 9 orkestara. Pored "Opera Ball" , "Kaffeesiederball" i građevine "Rudolfina Redoute", balovi se održavaju u mnogim drugim bečkim palatama. Ovi balovi se održavaju tokom cele godine i obično počinju oko 9 uveče i traju do 5 izutra. Orkestri i pevači nastupaju do ranih jutarnjih časova. Dok dame plešu valcer , gospoda uživaju u raskošnim haljinama svojih dragana.

 

 

Pošalji stranu na:


Avio karte

Specijalne ponude - Austrija - Beč